Fotbolls EM 2020 » Spelschema, EM-kval, Grupper & Speltips » GUIDE
Fotbolls EM 2020

Fotbolls EM 2020

Europamästerskapet i fotboll 2020 kommer att spelas i 13 olika europeiska länder mellan juni och juli. De 24 nationer som tar sig till EM 2020 kommer delas upp i sex olika grupper. Totalt är det 20 st lag som kvalificerar sig till EM 2020 via EM-kvalet, resterande fyra platser tilldelas till dom lag som går längst i Nations League.

Allt du behöver veta inför Fotbolls-EM

Bettingstugan ger dig all nödvändig information till Fotbolls-EM 2020. Ta del av spelschema, EM-kvalet och annan nödvändig fakta som gäller det europeiska mästerskapet.

Vart spelas fotbolls-EM 2020?

Under fotbolls EM 2020 kommer 13 utvalda arenor runtom i Europa att få hålla i turneringens alla matcher. Vilka exakta lag som kommer att spela i de olika mötena är ännu inte färdigt, men trots detta finns det redan nu en färdig plan för vilka olika matcher som kommer att spelas vart. Bland arenorna och städerna som tilldelats matcher finns bland annat Wembley i London, Allianz Arena i Mûnchen, Amsterdam Arena och Olympiastadion i Rom.

Hur många lag kommer delta i EM 2020?

I kvalspelet deltar 55 lag. De ska bantas ner till slutgiltiga 24 deltagande länder.

Vart spelas EM-finalen?

Finalen kommer spelas på anrika Wembley. Englands nationalarena i London rymmer 90 000 åskådare och kommer alltså stå i centrum när allt ska avgöras.

Vilka kanaler kommer visa fotbolls-EM 2020?

SVT och TV4-gruppen har säkrat rättigheterna till fotbolls-EM och kommer därmed sända matcherna i sina kanaler. Däribland SVT, TV4 och i CMORE.

Vilket land är regerande europeiska mästare?

Portugal vann EM-finalen 2016 med 1-0 över Frankrike och fick lyfta bucklan. Enda målet prickades in av Eder i matchens 109nde minut.

Vilket land har flest EM-titlar?

Spanien och Tyskland har flest titlar. Båda har vunnit turneringen tre gånger.

Speltips till EM-kvalet

SpelstoppTipsterMatch/EventSpelOddsResultat
15 okt.
20:45
Rumänien - Norge
EM-kval
Spel: X (home no bet)
 
15 okt.
20:45
Sverige - Spanien
EM-kval
Spel: Inget mål innan matchminut 30
 
14 okt.
20:45
Bulgarien - England
EM-kval
Spel: England mål i båda halvlekarna
 
14 okt.
20:45
Litauen - Serbien
EM-kval
Spel: Att göra mål: Aleksandar Mitrovic
 
13 okt.
20:45
Polen - Nordmakedonien
EM-kval
Spel: Över 42.5 kortpoäng
 

Om Fotbolls-EM

Europamästerskapet, även kallat EM är ett mästerskap som arrangeras var fjärde år och där Europas främsta fotbollsnationerna får sättas på prov mot varandra. Mästerskapet spelades för första gången år 1960 med Frankrike som arrangör och Sovjetunionen blev den första nationen att vinna turneringen. Sedan dess har det spelats 15 Europamästerskap på olika platser runtom Europa. Tyskland och Spanien är nationerna som varit mest framgångsrika med sina tre guld var.

Sedan starten av EM 1960 har det skett stora förändringar av turneringen, exempelvis var det från början endast åtta nationer med i mästerskapet. EM 2020 kommer bestå av 24 olika nationer.

Regerande mästare är Portugal som vann 2016 i finalen mot hemmanationen Frankrike. Sverige kvalificerade sig till EM men det tog snabbt slut i en tuff grupp. Sveriges bästa historiska placering var 1992 på hemmaplan då Sverige tog sig till semifinal och blev där utslagna av Tyskland.

Portugal em 2020 regerande mastare

Portugal vann EM 2016 och är således regerande mästare

EM 2020

Plats: Azerbaijan, Belgien, Danmark, England, Tyskland, Ungern, Irland, Italien, Nederländerna, Rumänien, Ryssland, Skottland och Spanien.

 • Tid: Juni - Juli 2020
 • Finalplats: Wembley Stadium, London
 • Antal lag: 24
 • Antal grupper: 6

Nytt för EM 2020 är att istället för att en eller två nationer ska stå som arrangör kommer mästerskapet att spelas i hela 13 olika Europeiska länder. Många länder sökte för att få vara en del av arrangemanget, men tillslut bestämde UEFA sig för 13 olika städer runtom Europa. Bland annat sökte Sverige med Friends Arena, men fick avslag.

EM 2018 - Arenor

 • Baki Olimpiya Stadionu, Baku, Azerbajdzjan - 2 timmar före *
 • National Stadium, Bryssel, Belgien
 • Parken, Köpenhamn, Danmark
 • Wembley Stadium, London, England - 1 timme efter*
 • Aviva Stadium, Dublin, Irland - 1 timme efter *
 • Stadio Olimpico, Rom, Italien
 • Amsterdam Arena, Amsterdam, Nederländerna
 • Arena Nationala, Bukarest, Rumänien- 1 timme före*
 • Zenit Arena, Sankt Petersburg, Ryssland - 1 timme före *
 • Hampden Park, Glasgow, Skottland - 1 timme efter *
 • Estadio San Mames, Bilbao, Spanien
 • Allianz Arena, Munchen, Tyskland
 • Uj Puskas Ferenc Stadion, Budapest, Ungern

* = tidsskillnad mot Sverige

Vägen till EM-final

Först och främst behöver varje nation kvala för att få spela EM. Tidigare har värdnationer blivit direktkvalificerade, men eftersom EM 2020 kommer bestå av 13 olika värdnationer är inget land direktkvalificerat.

ALLA länder behöver kvala för att få spela EM 2020de. 

De 24 nationer som tar sig till EM 2020 kommer delas upp i sex olika grupper. De två främsta i varje grupp samt de fyra bästa treorna går vidare till slutspel. Därefter är det åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal samt final där vinnaren tar hem EM pokalen.

Wembley EM 2020 Final

Finalen kommer spelas på Wembley, London

Kvalificera sig till EM

Som tidigare nämnt kommer inget land direktkvalificera sig till EM likt tidigare upplagor. Tidigare har värdnationer blivit direktkvalificerade men eftersom EM 2020 kommer bestå av 13 olika värdnationer har UEFA valt att slopa det. För EM 2020 kommer samtliga 55 UEFA nationer kvala för att spela mästerskapet.

13 olika värdnationer under EM 2020

Kvalet för EM 2020 liknar tidigare kvalsystem men med några förändringar. UEFA har valt att skapa en så kallad Nations League. UEFA Nations League spelas för första gången under hösten 2018 och innebär att mindre så kallade blåbärsnationer får större chans att kvala in till EM 2020.

Sammanfattningsvis kommer kvalet till EM 2020 likna tidigare kval med olika kvalgrupper där de två bästa lagen från varje grupp tar sig till EM. Skillnaden är att istället för att treorna ska spela playoff kommer länder som presterat bra i UEFA Nations League få chansen att spela playoff till EM 2020.

De två bästa lagen tar sig till EM från varje kvalgrupp. Prestationen i Nations League bestämmer vilka som får spela playoff
Emkval

Kvalgrupperna till EM

Hur ser spelschemat ut för fotbolls-EM?

Spelschemat för fotbolls-EM är ännu inte färdigställt. Detta eftersom först och främst har vi ett kval att ta oss igenom. Nedanför listar vi några viktiga månader och höjdpunkter fram till att EM 2020 börjar.

September 2018: Gruppspelsmatcher UEFA Nations League

Oktober 2018: Gruppspelsmatcher UEFA Nations League

November 2018: Gruppspelsmatcher UEFA Nations League

Mars 2019: Gruppspelsmatcher i kvalet till EM 2020

Juni 2019: Gruppspelsmatcher i kvalet till EM 2020

Juni 2019: Semifinal och final UEFA Nations League

September 2019: Gruppspelsmatcher i kvalet till EM 2020

Oktober 2019: Gruppspelsmatcher i kvalet till EM 2020

November 2019: Gruppspelsmatcher i kvalet till EM 2020

Mars 2020: Playoff till EM 2020, Semifinaler + Final

Juni - Juli 2020: EM 2020

I Mars 2020 vet vi exakt vilka länder som kommer delta i EM

Fotbolls-EM på plats

Att uppleva fotbolls-EM på plats är något alldeles extra. UEFA har dock fått mycket kritik av supportrar för svårigheterna som kommer att uppstå att följa sin egna nation på plats under EM 2020. Eftersom mästerskapet spelas på 13 olika platser runtom Europa krävs långa resor om man har ambitioner att se flera matcher.

Tyvärr fick inte Sverige och Stockholm någon del av arrangemanget för EM 2020, däremot fick Köpenhamn det vilket får ses som en lättillgänglig resa för oss Svenskar. Skulle Sverige kvalificera sig till EM kommer svenska supportrar bli tilldelade biljetter till vår nations matcher. För att få tag i dessa biljetter krävs att du gör en intresseanmälan i god tid.

Något som är positivt är att UEFA valt att lägga båda semifinalerna och finalmatchen på samma plats, Wembley Stadium, London. Det innebär att om du är sugen på att uppleva semifinalerna och finalen på plats så vet du när och var du ska befinna dig.

England fans

Det är i London man ska vara om man vill följa EM närmast

Spela på EM 2020

Europamästerskapen i fotboll är ett av världens största sportevenemang. Turneringen har miljontals tittare både på plats och på TV. För spelbolagen är detta ett ypperligt tillfälle att locka nya kunder genom att erbjuda mängder med kampanjer och massvis med odds. Fotbolls-EM är ett av tillfällena då spelbolagen omsätter som mest pengar och införskaffar sig mest nya kunder.

Så fort det är spikat vilka nationer som är klara för EM kommer spelbolagen ösa på med odds, men redan nu kan du spela på vilka som ska vinna EM 2020. Favoritskapet är för tillfället hos Tyskland och Frankrike med Spanien tätt bakom sig.

Det som gör fotbolls-EM så stort ur ett bettingperspektiv är att verkligen alla vill spela på turneringen. Oavsett om du är nybörjare och vill spela några kronor eller om du är professionell spelare och spelar för flera tusen kronor. Fotbolls-EM passar alla typer av spelare. Vanligtvis erbjuder spelbolagen tre typer av spel på fotbolls-EM. Långtidsspel, korttidsspel och livespel.

Exempel på vanliga långtidsspel i EM 2020

Vinnare av Fotbolls EM

Den vanligaste formen av långtidsspel och som absolut alla spelbolag erbjuder odds på är vinnare av fotbolls-EM. Du kommer att få möjligheten att hitta odds på samtliga nationer som deltar i mästerskapet och odds som generellt sett är höga. Många har uppfattningen att det endast finns en poäng med att spela på favoriterna i detta spel, men tittar man historiskt finns det många skrällnationer som vunnit. Bland annat Grekland 2004 och senast Portugal 2016.

Skyttekung

Ett annat mycket populärt långtidsspel inför fotbolls-EM är att spela på vem som blir skyttekung. Går bra att kombinera med nation som vinner EM för ännu högre odds. Att gissa rätt på vilken spelare som vinner skytteligan är en väldigt svår uppgift, men du får ofta väldigt höga odds på detta spel.

Ett tips på om du planerar att lägga ett spel på skyttekung vinnare är att du verkligen gör din research. Se till att din spelare har en startplats i sin nation samt att det oftast är det lönsamt att betta på en spelare som spelar i ett land som troligtvis går långt i turneringen. Exempelvis är det mer sannolikt att en anfallare i Tyskland vinner skytteligan kontra en anfallare i Sverige, även om spelaren i Sverige är en bättre och starkare målskytt. Ett annat tips kan vara att spela på en spelare som tillhör en nation med lätt grupp och kanske någon blåbärsnation i sin grupp. Då finns chansen att denna spelare kan göra flera mål redan i gruppspelet.

Gruppvinnare

Om du inte orkar vänta till EM är slut eller om du tycker det är för svårt att spela på vinnare av EM är det ett bra alternativ att spela på gruppvinnare. Oddsen är självfallet inte lika höga här som på vilka som vinner guld, men det är en betydligt enklare uppgift. Det står trots allt endast mellan fyra nationer i varje grupp vilket innebär att du har 25% chans att få rätt om du skulle blunda och gissa. Med lite mer kunskap har du betydligt större träffsäkerhet för att betta på rätt gruppvinnare i EM 2020.

Korttidsspel för EM 2020

Samtliga spelbolag kommer att erbjuda mängder med så kallade korttidsspel inför varje enskild match i fotbolls-EM. Likt utbudet som du hittar på ligor som Premier League kommer du även under EM få ett stort utbud av odds med många olika spelalternativ. Vi ger några exempel.

1X2 matchspel

Den mest klassiska spelformen för odds på fotboll. Spela på 1X2 eller med andra ord hemmavinst, oavgjort eller bortavinst. Inte svårare än så, det svåra ligger i att spela på rätt utfall. Ett tips inför stora mästerskap som fotbolls-EM är att det ofta brukar vara lite för höga odds på underdogen. Många spelare väljer att endast spela på en nations rykte och historiska resultat. Det innebär att oddsen ofta är pressade på dessa stora nationer, det många inte har i åtanke är att varje mästerskap och varje match har sitt egna liv. Att basera sitt spel på resultat från tidigare mästerskap är inget att rekommendera.

Över/under

En annan populär spelform för enskilda fotbollsmatcher är att spela på antal mål. Ofta ges en lina runt 2.5 mål och du kan spela på om det ska bli över eller under 2.5 mål. Om du har en känsla av två nationer med starkt anfall och svagare försvar kan det vara läge att kliva in på ett överspel. Tvärtom och om båda nationerna har stark defensiv men svag offensiv kan ett underspel vara mer passande. Självklart måste du också se till att dina tankar skiljer sig mot spelbolagens och försöka hitta odds som du tycker är felsatta.

Hörnspel

Ett lite mer annorlunda men likväl en populär spelform är spel på hörnor. Det kan vara allt från vilket lag som får mest hörnor till hur många hörnor det blir totalt i matchen. För denna typ av spel krävs en hel del statistik att utforska innan man placerar ett spel.

Exempel på övriga typer av korttidsspel:

 • Antal gula/röda kort
 • Målskyttar
 • Halvleksspel
 • Självmål eller straff, Ja/Nej

Livebetta på fotbolls-EM

Livebetting är en populär spelform oavsett marknad, fotbolls-EM är inget undantag och livebetting på turneringen är väldigt populärt. Att livebetta gör att du kan placera ett spel samtidigt som matchen pågår. Det kan vara betydligt enklare att förutse utfallet av en match efter att ha sett 15 minuter av matchen jämfört med att lägga ett spel innan matchstart.

Det ger dig även möjligheten att skapa en liten fördel genom att kolla på matchen och se vilket lag som ser starkast ut. Skador, byten och varningar kan påverka matchen i hög grad, vilket du kan utnyttja om du livebettar.

Populära spelmarknader inom livebetting:

 • Vilket lag gör nästa mål
 • Vinnare av matchen
 • Rätt resultat
 • Första målskytt
 • Nästa hörna

För info om ytterligare spelmarknader rekommenderar vi att du besöker vår betting guide.

FAQ Fotbolls-EM 2020

När spelas fotbolls-EM?

Fotbolls-EM 2020 kommer att spelas sommaren 2020, juni till juli rättare sagt. Kvalet till EM 2020 börjar redan hösten 2018

Var visas fotbolls-EM?

TV4-Gruppen och C More har tillsammans med SVT köpt sändningsrättigheterna för fotbolls-EM 2020. Hur matcherna och tablån är uppdelat mellan de olika kanalerna är ännu inte bestämt. Men alla matcher kommer att sändas både på TV och via webben på tv-bolagens streamingtjänster. Det gör att du kan följa fotbolls-EM oavsett var du befinner dig.

Hur många lag deltar i fotbolls-EM?

Totalt kvalar 55 Europeiska nationer för fotbolls-EM 2020. Endast 24 av dessa nationer kommer att få spela EM.

Vilka lag går vidare till slutspel i fotbolls-EM?

EM 2020 består av sex grupper med fyra nationer i varje grupp. Ettan och tvåan från varje grupp går till slutspel i EM. Hamnar två lag på samma poäng finns det en tabell med olika kriterier som listar vilken nation som går vidare. Vi listar tabellen nedanför.

 1. Inbördes möten mellan nationerna
 2. Målskillnad
 3. Flest gjorda mål
 4. Straffsparksläggning. Gäller endast om två nationer möter varandra sista gruppspelsmatchen, och matchen slutar oavgjort och lagen har samma poäng och målskillnad.
 5. Högst fair play-poäng i gruppspelet
 6. Bäst placering enligt UEFA koefficient

Utöver att varje etta och två från varje grupp tar sig till slutspelet går även de fyra bästa treorna vidare till slutspelet. Det som avgör vilka som blir bästa treorna är följande.

 1. Antal poäng
 2. Målskillnad
 3. Flest gjorda mål
 4. Fair play-poäng i gruppspelet
 5. Bäst placering enlig UEFA koefficient