• Hem
  • Nyheter
  • Playoff till Europa League - Vi tar tempen på Celtic v AIK!
Champions League kval AIK
Nyhet

Bild från Bildbyrån

Playoff till Europa League - Vi tar tempen på Celtic v AIK!

Europa League 20 augusti 2019

Det är dags för ödesveckor för de svenska deltagarna i Europa. Bettingstugan tar tempen på de svenska lagen och deras motståndare inför det playoff i Europa League som måste likställas med ett nationellt prov eller en tenta man pluggat en hel termin inför. Vi ger er speltips och analys som förhoppningsvis ska hjälpa er att tjäna några kronor. Först ut - Celtic mot AIK.

Europa League - Celtic vs AIK

Allt slit under vintern och våren ska nu på något sätt avgöra om säsongen är godkänd eller inte på bara nån vecka. Det måste ibland kännas otacksamt som spelare och ledare medan det samtidigt är en otrolig möjlighet att sätta ett stort "MVG" på säsongen och dessutom fylla på kassan rejält.

Datum och TV

Matchen kommer spelas torsdagen den 22 september på klassiska starttiden 20.45 och visas genom streamingtjänsten Sportlib- "FollowUsAIK", vilket är AIK:s egna kanal. Unikt att en egen tjänst köper en match av denna dignitet.

Arenan

Hemmaarenan Celtic Park tar in 60 000 åskådare och till matchen mot AIK kan stora delar av arenan vara fullsatt. Celtic Park brukar beskrivas som en kokande kittel och stämningen kan vara en av de bästa i hela europa med sin fina akustik och täta atmosfär. Här får förstås AIK se upp. Samtidigt är våra svenska mästare vana vid bra tryck på matcherna och får ständig träning i detta i alla 08-derbyn.

AIK

AIK har tagit sig till denna chans genom att besegra Ararat Armenia i ett förvånansvärt jämt Champions League-kvalmöte. Ett baklängesmål på Friends i slutet av matchen gjorde att dubbelmötet blev riktigt spännande.  

I nästa omgång ställdes man mot Maribor från Slovenien och det blev lite av ett trauma för AIK som länge såg ut att ta sig vidare. Då skulle AIK få ett nordisk toppmöte mot Rosenborg i tredje rundan. Men ett mål i slutminuterna av förlängningen skickade laget till kvalomgång 3 i Europa League istället. Där besegrade man Sheriff från Moldavien med totalt 3-2. Även där spännande på slutet med baklängesmål och nerv sista 10 minuterna.

I allsvenskan som man dubblerat med har man gått som tåget med fem raka segrar innan det tog stopp mot Kalmar (1-2) senast. Norling roterade en del i elvan och ett experiment med Michel på topp och Rashidi från start slog fel ut. Förhoppningsvis blev det en förlust som gör spelarna mer revanschsugna inför matchen mot Celtic.

"Aldrig varit någon romantiker av brittisk fotboll"

Per Karlsson till fotbolldirekt inför matchen mot Celtic

Truppen är annars i bra slag. Man har Obasi som fortsatt har sakadebekymmer, Bahoui som inte är redo för 90 minuter samt viktiga Tarik Elyounoussi avstängd. Norrmannens gula kort mot Sheriff är riktigt negativt för AIK då Tarik varit en av de bästa spelarna och dessutom en grovjobbare.

Celtic

Celtic åkte ut ur kvalet till Champions League mot Cluj efter en märklig 3-4 match på Celtic Park. En match där man flera gånger hade foten vidare till nästa omgång. På pappret är man klart starkare än våra svenska mästare. I Celtic hittar vi en hel del vassa spelare. Man har en trupp som är värderad till över 500 miljoner medan AIK är värderade till 150 miljoner. Ett kvitto på att det skiljer än del i slagstyrka är att Celtic kunde värva Odsonne Edouard för omkring 100 miljoner från PSG. Det är övergångar som våra svenska klubbar inte är i närheten av. 

i'll show interest initially then wait for 3 months to see if i can get a loan of a ticket on the cheap....

Ett av alla de Celtic-fans som tycker priserna mot AIK är för dyra

Vad ska man då säga om detta Celtic? Det är ett lag som vunnit ligan åtta gånger i rad vilket måste smärta för en rangerssupporter. Förutom Edouard har man en hel del andra spelare med klass i laget. Man har köpt in Christopher Jullien från Toulouse och Boli Bolingoli från Rapid Wien. Andra fina spelare är Leigh Griffiths, Scott Brown och Olivier Ntcham.

Odds

Spelbolagen håller naturligtvis Celtic som favoriter men oddset får också ses som att man har respekt för AIK. De högsta oddsen hittar vi för Celtic 1.40 och AIK på 2.75.

Celtic går vidare

AIK går vidare

Nyckelspelare

Hos AIK är det svårt att nämna en specifik nyckelspelare när det i den här matchen lär behövas ett kollektivt prickfritt försvarsspel hela matchen. Men klart det underlättar om Oscar Linnér gör sin livs match här. Kan han reflexrädda och använda sin längd på rätt sätt så kan det bli svårt att överlista AIK:s målvakt. 

I Celtic blir nyckelspelaren Odsonne Edouard som lär få en hel del bollar att jobba med. Celtic är vana att vara spelförande och Edouard är en avslutare av rang. Dock gäller det nog för Celtic att Edouard har en bra dag för bakom honom är det inte lika starka anfallare i truppen även om Griffiths är snabb och teknisk.

Oskar Linnèr

Odsonne Edouard

AIK och Celtic i Europa Cupen

Celtic har för vana att spela i Europa. Säsongen 2002/2003 tog man sig till final i Europa League men sedan dess har man haft det tyngre med att ta sig långt. Däremot är det mer regel än undantag att man tar sig till gruppspelen i Europa. Förra året tog man sig till gruppspelet där man sedan slutade tvåa. I sextondelsfinalen blev det sedan för tufft mot Valencia och respass efter totalt 0-3. AIK har en sämre historik av spel i Europa League men tog sig vidare till gruppspel 2012 efter att ha slagit ut CSKA Moskva. Väl där hade man ingen chans mot PSV, Napoli och Dnipro. Efter 2012 har det blivit fem kval men inget mer gruppspel.

Så bör AIK spela

Det blir förstås svårt att ta sig vidare men ska man göra det så krävs ett bra resultat på Celtic Park. Man behöver ha stenkoll på Edouard och ligga rätt i försvarsspelet hela tiden. Just försvarsspelet har sett lite sämre ut för AIK i europaspelet och tryggheten från förra året har försämrats. Mets är inne i en liten formsvacka till vänster i trebackslinjen samtidigt som AIK inte riktigt kunnat ersätta Milosevic till höger. Det är dock dumt att experimentera med laget mer än nödvändigtvis och 3-5-2 ska laget såklart spela. Orkar Bahoui åtminstone 60 minuter kan det vara en nyckelspelare för AIK att sätta in från start. Han har förmågan att kunna hålla i bollen och skapa lugn samt dra på sig frisparkar. Dessutom en snabb spelare som kan kontra mot ett högt stående försvar i Celtic. Drömmen vore att få in ett tidigt mål via nån fast situation och sen täppa igen bakåt och kanske få med sig 1-1 eller 1-2 till returen. Då lever dubbelmötet i allra högsta grad.

Bettingstugan skulle ställa upp så här:

  • Lionner; Mets, Karlsson, Panos; Lindqvist, Saletros, Adu, Larsson, Lundström; Goitom, Bahoui

Speltips

AIK kommer få det svårt. Det är inget snack om saken. Ett spel som är tilltalande är Betways spel på att Celtic vinner och att vi får se mer än 1.5 mål till fina oddset 1.95. 2-0,3-0 eller 2-1 känns som det mest väntade resultaten.

Celtic - AIK

Speltips till matchen

På vår hemsida ligger två speltips uppe till matchen. Spana in dem!

Grattisspel till matchen

Betfair Exchange bjuder nya spelare på 450 kronor till matchen. Se länk nedan.

https://bettingstugan.se/kampa...