Bb060715 Bb033
Nyhet

Bild från Bildbyrån

Prispengar VM 2018

Fotbolls VM 2018 28 juni 2018

Sverige tog sig vidare till åttondelsfinalen i VM efter att ha kört över Mexiko i den avslutande matchen. I och med det kommer nu ytterligare miljonregn över det Svenska landslaget. Så här mycket tjänar lagen i VM

Så mycket tjänar lagen på VM

Inför mästerskapet gick FIFA ut med summorna som betalas ut till varje lag och trender verkar vara att summorna ökar för varje år som går. Miljoner delas ut bara du kvalificerar dig till VM och summorna bara stegrar desto längre man tar sig i matchen. Så här ser stegen ut för lagen som spelar i VM:

  • Placering 32-17: 8 miljoner dollar / ca 72 miljoner kronor
  • Placering 16-9: 12 miljoner dollar / ca 108 miljoner kronor
  • Placering 8-5: 16 miljoner dollar / ca 144 miljoner kronor
  • Placering 4: 22 miljoner dollar / ca 198 miljoner kronor
  • Brons: 24 miljoner dollar / ca 216 miljoner kronor
  • Silver: 28 miljoner dollar / ca 252 miljoner kronor
  • Guld: 38 miljoner dollar / ca 342 miljoner kronor

Så mycket tjänar de svenska spelarna:

De pengar som delas ut av FIFA går alltså direkt till förbundet som i sin tur delar ut bonusar till spelarna beroende på hur långt laget tar sig i turneringen. När det kommer till hur mycket spelarna får har förbundet valt att inte gå ut med någon summa.

“- Vi har en överenskommelse och har hittat en rimlig balans. Men de som spelar i våra landslag gör det primärt för att de spelar för Sverige och inte för pengarna. Men sedan så finns det naturligtvis en ersättning mellan oss som har ingått överenskommelsen”.

Så säger generalsekreteraren i svenska fotbollsförbundet Håkan Sjöstrand

Hur mycket tjänar klubblagen på VM:

För varje dag en spelare är borta på VM betalas en ersättning ut till spelarens klubblag. Enligt obekräftade uppgifter ska klubblaget få ca 70 000 kr per dag som spelaren är borta på turneringen. Oavsett landslag eller klubblag.