Sommar OS 2020 Tokyo » Allt om Sommar OS 2020
 • Hem
 • Sommarspelen 2020
Os 2020 Tokyo

Sommarspelen 2020

Sommarspelen 2020 äger rum i Tokyo, Japan mellan den 24 juli 2020 - 9 augusti. Totalt kommer spelen 2020 innehålla 33 sporter med totalt 324 olika grenar.

Vanliga frågor till Sommarspelen 2020

Sommarspelen 2020 äger rum i Japan Tokyo och Japan mellan den 24 juli 2020 - 9 augusti. Nedan följer vanliga frågor till Sommarspelen 2020.

🤷‍♂️ När är Sommarspelen 2020?

Sommarspelen 2020 äger rum i Tokyo, Japan mellan den 24 juli 2020 - 9 augusti.

Fullständigt schema över Sommarspelen 2020

📺 Vilket tv-bolag och hur ser schemat ut för Sommarspelen 2020?

Discovery Networks Sweden. Vilket betyder att det kommer att gå att ses i Kanal 5, 9 och 11 samt Eurosport och Eurosport 2.

Här kan du få mer information om tv-tider och schema

🌏 Hur många nationer deltar i spelen?

Hittills är över 12 000 atleter från 207 olika länder kvalificerade för spelen 2020. Det är den stora charmen med tävlingen är att deltagarna kommer från världens alla hörn och kvaliteten kan skilja oerhört mycket mellan de bästa och sämsta i de olika grenarna.

Läs om Sverige i Sommarspelen 2020

🤔 Hur tar jag del av speltips på Sommarspelen 2020?

Speltips kommer levereras genom våra suveräna tipsters som vi har jobbandes för oss. Så fort ett speltips kommer ut kommer du kunna ta del av det dels på vår hemsida men även här i sektionen Speltips.

👨‍🏫 Vilka spelbolag rekommenderar ni till Sommarspelen 2020?

Vi uppdaterar hela tiden vår syn på spelbolagen vad gäller att spela på Sommarspelen 2020. Gå in på vår sida om Spelbolag och Sommarspelen så får ni exakt information om vilka vi rekommenderar till detta event.

🥇 Vilka i Sverige har bäst medaljchanser?

Daniel Ståhl i diskus och Sarah Sjöström i simning är de deltagare som målas upp som störst guldfavorit. Bland medaljchanserna nämns framförallt Armand Duplantis, de svenska fotbollsdamerna och brottaren Henna Johansson.

Läs mer om våra svenska medaljhopp

Sommarspelen 2020 Tokyo

Efter långa processer och många faser stod det till slut mellan tre olika städer att få arrangera sommarspelen 2020. Madrid, Istanbul och Tokyo. På IOK:s kongress i september 2013 kunde man tillslut bestämma sig för att Tokyo skulle bli arrangör för sommarspelen 2020.

 • Plats: Tokyo, Japan
 • Tid: 24 juli 2020 - 9 augusti 2020
 • Huvudarena: New National Stadium, Tokyo
 • Antal nationer: 207 (förväntade)
 • Antal grenar och sporter: 324 grenar i 33 sporter
 • Antal deltagande: 12 000+ (förväntade)
 • Klimat: 30’C dagstemperatur, 24’C nattemperatur


Det innebär att Tokyo har sju år på sig att förbereda sig för evenemanget och med allt som ska göras. Bland annat den helt nya olympiastadion som ska stå klar år 2020 i Tokyo. Totalt räknar Japan med att det kommer kosta runt 3 miljarder dollar för att stå som arrangör för spelen år 2020.

BB190806 BB185

OS kommer till Japan

Anläggningar och arenor

Sommarspelen 2020 kommer att utföras på över 30 olika arenor, varav 11 arenor är nybyggda för de olympiska spelen. 28 av arenorna kommer ligga i närområdet till Tokyo och täcka de största sporterna. 

New National Stadium är huvudarena.

Arenan som det talas mest om och som kommer vara huvudarenan är New National Stadium, (Olympiastadion). Här kommer både öppning och avslutningsceremonin ske och även de största evenemangen som friidrott och fotbollsfinalerna kommer att spelas på den nya olympiastadion. Arenan tar 60 000 åskådare och är vid skrivande stund fortfarande under byggande process och förväntas stå klar år 2019. Nedanför listar vi några övriga arenor som man bör känna till.

 • Olympic Aquatics Center - Simning och simhopp. 18 000 åskådare.
 • Ariake Coliseum - Tennis. 20 000 åskådare.
 • Olympic Gymnastic Centre - Gymnastik. 12 000 åskådare.
 • Saitama Super Arena - Basket. 22 000 åskådare.
 • International Stadium Yokohama - Fotboll. 70 000 åskådare.
 • Saitama Arena - Fotboll. 69 000 åskådare.
Saitama Stadium

Saitama Stadium, en av fotbollsarenorna i sommarspelen

TV-kanaler

Sändningarna kommer ske på Discoverys kanaler, Kanal 5, 9, 11 samt Eurosport. Huvudkanalen Kanal 5 kommer bli en renodlad olympisk-kanal dygnet runt de 16 dagar som tävlingarna pågår.

Klicka här för mer information och fullständigt schema

BB150829 JM026

Discovery kanal 5 OS 2020 Tokyo Japan

Spela på Sommarspelen 2020

Eftersom det är världens största idrottsevenemang och världens näst största publiksport efter fotbolls VM vet spelbolagen att detta är ett ypperligt tillfälle att locka tills sig nya kunder. Spelbolagen kommer erbjuda mängder med erbjudanden, kampanjer och massor av odds för både nya och gamla kunder. Vi på Bettingstugan kommer guida er i den djungeln av kampanjer. Dessutom kommer vi sätta flera av våra tipsters i arbeta under dessa veckor och förhoppningsvis bjuda på fina rekar till Sommarspelen.

Klicka här om du läsa mer om våra speltips och olika spelalternativ till Sommarspelen 2020

  Kalle Berglund OS Tokyo 2020

  Kalle Berglund att ta sig till final är nog fint odds

  Sverige i Sommarspelen

  Sveriges OS-trupp väljs ut av SOK tillsammans med landslagsledningarna i alla de olika idrotterna. Det är svårt att kvala in. För att en aktiv ska kunna bli uttagen ska man klara både internationella kvalreglerna och de svenska kriterierna för uttagning. Den svenska truppen som ska åka till Tokyo 2020 är ännu inte helt fastställd.

  Läs mer om våra medaljhopp och våra svenska deltagare.

  Angelica Bengtsson Stavhopp friidrott Tokyo OS 2020

  Angelica Bengtsson nämns bland teoretika medaljörer

  Om spelen

  De olympiska spelen är idag det överlägset största idrottsevenemanget i hela världen. I spelen deltar världens främsta atleter i över 300 olika grenar. Sommarspelen startades redan i antikens Grekland för ca 2700 år sedan och efter en längre paus återupptogs spelen år 1896 i Aten. De  arrangeras nu var fjärde år och pågår under sommaren vilket passar oss svenskar perfekt under ledigheten.

  De olympiska spelen är numera uppdelat i två olika arrangemang, vinterspelen och sommarspelen. Sommarspelen är och kommer alltid vara det största evenemanget och denna text kommer endast fokusera på det evenemanget. 

  Den ultimata tävlingen

  Totalt kommer spelen innehålla 33 sporter med totalt 324 olika grenar. De olympiska spelen kommer alltså tillhandahålla världens alla stora sporter med deltagare från hela världen. Oavsett om du följer badminton eller endast sprintfinalen, är sommarspelen den ultimata tävlingen och det största man kan vinna för samtliga atleter.

  Upplev Spelen på plats

  Att uppleva spelen på plats är något alla bör ha på sin bucket list. Visst är det trevligt att följa spelen från soffan, men att åka och uppleva evenemanget på plats är något alldeles extra. Att åka till Tokyo 2020 är ingen omöjlighet även om det kan kännas långt borta. Biljetter kommer finnas för svenskar och säljs via SOK:s partner CoSport.

  köp paket med biljetter, boende och mat inkluderat.

  Biljettförsäljningen är uppdelat i två olika faser, en intressefas och en live sales-fas. Förutom att köpa enskilda biljetter kommer det finnas möjlighet att köpa paket med biljetter, boende och mat inkluderat. Viktigt är att vara ute i god tid då efterfrågan till de olympiska spelen är extremt stor.

  BB150717 BB376

  Kanske ta dig till Izu Velodrome och se klassiska velodromcyklingen

  Nya sporter Sommarspelen 2020

  Fem nya sporter gör entré till Sommarspelen 2020 i Tokyo.

  1. Baseboll/softboll

  Baseboll och softboll hade en inofficiell debut vid OS i S:t Louis 1904, men det var först i Barcelona 1992 som idrotterna kom med på det officiella programmet. Baseboll har en lång historia som demonstrationssport innan de fick sin officiella status av IOK. Den sista olympiska turneringen spelades vid OS i Peking 2008 då Sydkorea vann guld. Därefter åkte idrotterna ur OS-programmet. I Tokyo 2020 blir det comeback på den olympiska arenan.

  2. Skateboard

  Skateboard sägs ha ursprung i Californien under 1940-talet då man började sätta metallhjul på träplankor för att åka på. Idag är det en bedömningssport där åkaren försöker göra så spektakulära och svåra trick som möjligt. Under OS tävlar deltagarna i tävlingsformen Park och street.

  Skateboard Tokyo 2020 sommarspelen

  Skateboard får äntligen Sommarspelsstatus

  2. Karate

  Karate gör OS-debut i sitt eget hemland, Japan!

  "Vi är naturligtvis mycket glada. Det här är ett stort erkännande och en möjlighet att kunna sätta mer ljus på vår idrott och alla dess fördelar, - med förhoppning om att fler i förlängningen upptäcker karate"

  Urban Andersson, Ordförande i svenska Karateförbundet

  4. Klättring

  Klättring dyker upp på OS-programmet i Tokyo 2020. Deltagarna ställer upp i alla tre discipliner: speed, boulder och lead. Den sammanlagda poängen räknas in och sen utses en vinnare.

  Klättring OS Tokyo 2020

  Klättring är en av de nya grenarna till Sommarspelen 2020

  5. Surfing

  Surfing sägs ha uppkommit på Hawaii och Tahiti redan så tidigt som 400-talet. När man tävlar i surfing i dag så gäller det att få högst poäng genom att surfa på en våg. Under OS i Tokyo tävlar man i shortboard.

  Extrema värmen i Japan

  Den som vill följa OS i maraton live måste vara morgonpigg! Loppen startar redan vid klockan 06.00 lokaltid, vilket alltså är 23.00 svensk tid. Detta för att undvika den värsta hettan i Tokyo. Här hemma i TV-soffan blir det en sen kväll i soffan!

  – Det blir en utmaning framförallt för maratonlöparna. Men vi är förberedda, säger friidrottens förbundskapten Karin Torneklint.
  OS 2020 Tokyo TV Marathon

  Spelbolag till Sommarspelen 2020

  Spelbolagen slåss om att få dig som kund och det kommer finna många fina bonusar, kampanjer, gratisspel eller oddsboostar att ta del av. Vi komma ranka de olika bolagens utbud, odds samt användarvänlighet och ta fram ett bra utbud för dig som vill testa andra sidor under spelens gång.

  Läs mer om våra rekommendationer vad gäller spelbolag man bör ha till Sommarspelen 2020

  Maskotar

  Miraitowa är spelens maskot

  Spelens maskot heter Miraitowa. Namnet är en sammansättning av de två japanska orden "Mirai" (framtid) och "towa" (evighet). Miraitowa har samma färg och mönster som finns i spelens logotyp. Maskotens personlighet är plockat från ett traditionellt japanskt ordspråk och betyder ungefär att ta lärdom från historien och utveckla nya kunskaper därifrån. Maskoten har en stark känsla för rättvisa och är väldigt atletisk. Den har en superkraft som innebär att den kan förflytta sig överallt i ett ögonblick.