Speltips: Presidentkandidatsvalet hos Demokraterna 2020 28/4 …
Speltips Presidentkandidatsvalet hos Demokraterna 2020

Populära Sanders har medvind inför New Hampshire

LÅNGTIDSSPEL - 2020 kommer bli ett år fyllt av politik i USA. På ena sidan har vi republikanerna med Donald Trump i spetsen. En president som snart suttit i fyra år och gjort en rad kontroversiella beslut. Man kan säga vad man vill om Donald Trump men hans popularitet och hans trovärdighet som president har gått upp den senaste tiden - mycket tack vare att ekonomin i USA går så pass bra. Förstås även på grund av en högkonjuktur över hela världen. Just nu står han i 1.66 att vinna presidentvalet, för något år sedan var det upp mot 2.00. Han har med andra ord medvind inför höstens val.

Demokraterna

På andra sidan har vi demokraterna. Och det är där jag kommer reka ett spel inför valet nu i vår och sommar. Demokraterna ska välja sin kandidat och det finns många som vill åt positionen som ledare och den som ska ta upp kampen med Donald Trump i höst. Klart är att den som än vinner kommer få slita hårt för att stå som president i november. Det väntar först och främst en vår fylld med delstatsval för att få fram deras mest populära ledare.

Tittar vi på de främsta kandidaterna hos Demokraterna kan vi kapa ner listan från elva till sex tänkbara slutsegrare:

  1. Bernie Sanders
  2. Michael Bloomberg
  3. Joe Biden
  4. Pete Buttigieg
  5. Elizabeth Warren
  6. Amy Klobuchar

Bernie Sanders (Odds: 2.62)

Har varit verksam inom politiken i 40 år och hela tiden haft samma linje. Nackelar är att många ser honom för progressiv, för långt till vänster. Kan kanske tappa lite väljare på det. Är i stort sett så stor motsats till Trump man kan komma. Har haft lite hälsoproblem och drabbades bland annat av en hjärtinfarkt förra året men var tillbaka på jobbet bara några veckor senare. Har åldern emot sig men det är intressant att se på Bernies fördelar.

Yes, we become stronger when men and women, young and old, gay and straight, native-born and immigrant fight together to create the kind of country we all know we can become.

Han har ett otroligt stort följe av nya unga väljare. Han har dragit in mest pengar av alla i sin kandidatur, allt genom donationer och inget från stora företag. Han står för att försöka ena alla samhällsgrupper och alla raser i USA. Han säger sig själv vara miljardärernas, wall streets, medicinföretagens och oljebolagens största fiende. Han vill ta från de rika och ge till de fattiga alltså. Han var ytterst nära att besegra Hillary Clinton senast och hade nog gjort det om valet varit några veckor senare. Otroligt skicklig debattör och retoriker och på sociala medier är han hur stor som helst.

Joe Biden (Odds: 5.00)

Växte fram som favorit när han i april 2019 meddelade sin kandidatur till presidentvalet. Som vicepresident till Obama 2009-2017 har han förstås mycket rutin från att leda ett land. Dessutom förespråkar han en politik som tilltalar den breda massan bland demokraterna. Har åldern (78 år) emot sig. Är inte lika kvick i tanken eller lika verbal längre. Dessutom fick han en väldigt dålig start i Iowa i veckan och såg riktigt arg och grinig ut. Jag tror han kommer få det tufft nu. Kan han vända skutan? Då krävs det att han steppar upp rejält i energi.

Michael Bloomberg (Odds: 4.50)

Miljardären Bloomberg har ”köpt” sig in i politiken och demokraternas val. Fick mycket kritik efter att man frångått principen om att ha en viss % av donationer för att få ställa upp i debatter. Istället räckte det med att pumpa in lite pengar i en vanlig pengablind värld.

”Jag ställer upp i presidentvalet för att besegra Trump och återbygga USA”

Bloomberg segerviss när han meddelade sin kandidatur

Dessutom har Bloomberg kandiderat som republikan till New Yorks borgmästarval 2001. Varningslampor borde lysa även om han lämnade republikanerna 2007. Han avstår att vara med i de inledande valen utan satsar järnet på Super Tuesday den 3 mars. Detta är ett viktigt datum eftersom väljare i 16 olika delstater, grupper eller territorier avlägger sina röster då. Bloomberg hoppas säkert att han ska komma in med nytt blod och energi i kampanjen just här.

Det finns förstås mer som talar för Bloomberg. Alla pengar han har tex gör att han har DNC i ryggen. Detta är lite som att ha domaren med sig i fotboll. Han köpte exempelvis reklamtid för 300 miljoner i november för att synas och höras i en ca 1 min lång reklamfilm. Detta kan jämföras med 5 miljoner som Sanders la på sin reklamfilm. Pengar har tyvärr en stor del i USA:s val och har man resurserna har man redan där en stor föredel mot de övriga. Nackdelen för Bloomberg är förstås att han precis som Trump är stora företagsledare. Det är inte den kontrasten man vill se. Dessutom är exempelvis en sån som Sanders mer slipad i de politiska debatterna.

Pete Buttigieg (Odds: 6.00)

Fick en bra start i Iowa och har något som de andra saknar. Sin ungdom. Men med 38 år bakom sig är han kanske lite för ung för sitt eget bästa. Bra talare och tilltalar en hel del väljare. Inte alls lika radikal som de övriga vilket tilltalar många om man ska besegra Trump. Dock lite för okänd, vilket iof kan ändras snabbt. Medvinden från Iowa drog ner oddset och han är lite av en dark horse här. Det kanske är här värdet ligger egentligen, men, jag tror ändå att Buttigieg kommer få det svårt eftersom han inte är så känd. Dessutom öppet homosexuell vilket kanske i Sverige inte skulle tappa så många röster på. Men USA är djupt religiöst och där finns tyvärr mer fördomar.

”Jag är redo att utmana presidenten när det gäller ekonomin eftersom jag kommer från den exakta typ av industrimiljö i Mellanvästern som han låtsas tala till och ändå vänder ryggen till.”

Buttigieg förklarar vad han står för


Elizabeth Warren (Odds: 13.00)

Har en fördel som inte de andra (om man inte räknar med Amy Klobuchar) att vara kvinna. Många tilltalas av att få fram den första kvinnliga presidenten i USA, och visst vore det häftigt. Är Warren den som ska göra det då? Har en bakgrund inom juridiken och var rådgivare åt Barack Obama. Står precis som Sanders långt till vänster på skalan och slåss lite om samma röster. Har pendlat lite som favoriter och ibland 2a ibland 3a.

Känd för bland annat sina selfies

Är känd för att ta selfies med supportrar runt om i landet. Fick en lite sämre start i Iowa och här är väl akilleshälen. Sanders pekar uppåt och därmed tappar Warren. Får man en sämre start i valet så är det svårt att vända kurvan igen.

Analys

Jag tror det här kommer bli en rolig resa för Bernie Sanders. Han har ett budskap som ligger perfekt i tiden i ett allt mer splittrat och polariserat USA. Hans retorik och hans sätt att debattera tilltalar många även om han egentligen kanske ligger lite för långt till vänster för den breda massan. Hade han varit politiker i Sverige hade han väl setts som en socialdemokrat ungefär men i USA är han progressiv. Han har kämpat hela sitt politiska liv för fri sjukvård, bättre integration för immigranter, högre skatter för de som har möjlighet att bidra mer. Han har ett stort intresse för klimatarbete och tar ofta tillfället att attackera oljebolagen och Wall Street. Det här är en kandidat som jag tror kommer gå hem i stugorna och som kan ena USA igen.

Favorit i viktiga New Hampshire

Sanders har ett väldigt stort följe i sociala medier där han jobbar stenhårt. Fler och fler dras med i hans otroligt skickliga tal. Det är helt omöjligt att inte dras med känslomässigt när han pratar. I takt med att delegaterna kommer ge upp tror jag Sanders kommer få fler och fler bakom sig. Det här är ett odds som borde sjunka efter New Hampshire som är nästa delval. Där har Bernie Sanders i oppionssifrrona fått 25.6% av rösterna och tvåan Joe Biden 17.6%. Det bör alltså bli klasskillnad och förhoppningsvis startskottet för Bernies resa mot presidentvalet i höst.

Spelet

  • 10U - Bernie Sanders blir demokraternas kandidat @2.62 Bet365

Jag sätter 28 april som slutdatum här. Det kan vara avgjort innan eller efter men detta är ett datum då 663 delegater är samma dag. Efter det återstår det inte mycket och då ska man kunna utse en segrare.

Lycka till vid rygg!

/Jonas Weimer
Twittee: @WeimerJonas

Gilla rek om du håller med Jonas Weimer

Hur spelar ni? Dela gärna era tankar.

Fler aktuella speltips

SpelstoppTipsterMatch/EventSpelOddsResultat
16 feb.
15:00
Aston Villa vs Tottenham
Premier League
Spel: 1X
 
16 feb.
15:00
Sampdoria - Fiorentina
Serie A
Spel: Sampdora vinner
 
16 feb.
20:00
Avai - Joinville
Fotboll
Spel: Båda lagen gör mål
 
17 feb.
19:00
Miomir Kecmanovic vs. Jordan Thompson
ATP Tennis
Spel: Kecmanovic vinner
 
17 feb.
21:00
Chelsea vs Manchester United
Premier League
Spel: BLGM + Under 4 mål
 
18 feb.
21:00
Atletico Madrid - Liverpool
Champions League
Spel: Under 3,5 mål & X2
 
18 feb.
21:00
Dortmund - PSG
Champions League
Spel: BLGM & X2
 
20 feb.
21:00
Wolverhampton - Espanyol
Europa League
Spel: Wolves -1 asian hcp
 
28 apr.
00:00
Presidentkandidatsvalet hos Demokraterna 2020
Politik
Spel: B. Sanders blir demokraternas presidentkandidat
 

Fler spelnyheter & kampanjer

Spikar och skrällar inför helgens Stryktipset (v.7)

Premier League 14 februari 2020

Jackpot på Stryktipset idag med 14 miljoner i potten! Omsättningen lär bli hög och det finns all anledning att läsa på inför helgens Stryktips! Denna vecka får vi ta del av ... Läs mer

Ny tävling - Last Man Standing!

13 februari 2020

Bettingstugan har skapat en ny tävling som heter Last man standing. Tävlingen pågår tills vi endast har en person kvar. Vinnaren tar hem tävlingen och blir 3000 kronor rikare i ... Läs mer

Tippa EM2020 - Så gör du!

EM 2020 13 februari 2020

Fotbolls-EM 2020 närmar sig med stormsteg! Mästerskapet som väntas slå rekord i betting. Här får du lite tips och råd om hur du ska tänka när du placerar spel på sommarens stora ... Läs mer

Powerplay - spelet för hockeyälskare!

Ishockey 12 februari 2020

Oddset Powerplay är ett poolspel från Svenska Spel Sport & Casino för alla som gillar att tippa på hockey. De hetaste drabbningarna för dagen, hämtade från ligor som SHL, ... Läs mer

Stryktipset - mer populärt än någonsin

Fotboll 12 februari 2020

Stryktipset, som är en produkt från Svenska Spel Sport & Casino, är en av de absolut mest populära spelprodukterna som finns i Sverige och har sina anor redan från 30-talet. Då ... Läs mer