Speltips Finland - Belgien

Bild från Bildbyrån

Bäst i test

Världsettorna Belgien har inte gjort någon besviken ännu, med 3-0 mot Ryssland i första matchen, och en stark 2-1 seger mot Danmark näst. Finland har överraskat med en 1-0 seger mot Danmark, men föll mot Ryssland med samma siffror. Belgien har säkrat avancemanget och viss rotation är möjlig, men löser ändå en bekväm seger?

Markku Kanervas manskap fortsätter vara extremt svåra att bryta ned, och hittills har Finland enbart släppt in ett mål på sina inledande två matcher. En organiserad defensiv och hårt slit för varandra räcker långt, trots att namnkunnigheten i det 54:e rankade laget inte är jämförbar med de flesta konkurrerande nationer. Skulle man gå vidare till slutspel här vore man det lägst rankade laget som åstadkommit detta.

I matchen mot Ryssland målade Joel Pahjanpalo återigen efter det fina nickmålet mot Danmark, efter bara fyra spelade minuter dessutom. Målet, återigen en vacker nick, blev dock underkänt för offside i uppbyggnadsspelet efter en VAR-kontroll - till finnarnas förtret. Man hade helt klart sina chanser, speciellt på kontringarna, men Ryssland var det bättre laget och lyckades bärga en 1-0 seger.

Joel Pohjanpalo fick visserligen inte detta målet godkänt, men han har varit den vassaste hotet framåt för Finland med Teemu Pukki inte helt i slag.

Världsettorna Belgien gick in med favoritskapet mot Danmark efter en klar 3-0 seger mot Ryssland i premiären. Men ett kokande Parken och ett Danmark som skulle göra det för Christian Eriksen hade andra idéer, och man fick finna sig i underläge bara två minuter in i matchen. Det kunde mycket väl varit ett större underläge, men världsettorna lyckades härda ut till paus och "bara" ligga under med uddamålet.

Då kom bytet. Världens bästa mittfältare, som missade premiären med en skada, Kevin de Bruyne - byttes in. Matchen ändrade genast karaktär, totalt. Mittfältsmaestron tog tag i taktpinnen direkt, och hade inte ens varit på planen i tio minuter innan han spelat fram Eden Hazard. De Bryune avgjorde sedan matchen med att pricka in segermålet i den 70:e minuten.

De Bruyne var instrumental i comeback-segern med sitt assist och matchavgörande mål. Laget är otroligt mycket bättre med honom.

Belgien är redan klara för avancemang i denna grupp, och kommer endast tappa gruppsegern ifall de förlorar, då går Finland om på inbördes möte. Viss rotation kommer säkerligen ske, men med den bredd Roberto Martinez manskap besitter kommer det vara en stark startelva som tar planen, betydligt starkare än finnarna. De Bruyne spelade bara en halvlek sist och lär vara involverad i denna match, och det är svårt att se hur Finland ska kunna stå emot.

Dagens "bortalag" lär hålla i taktpinnen från start till mål och, finnarnas defensiv i all ära, lär få hål på motståndet relativt tidigt. Ifall Finland inte vill spela på resultatet och måste framåt lär enorma ytor öppna sig bakåt, vilket gynnar belgarna ytterligare. En seger med ledning redan i halvtid känns således sannolikt.

Fräsaren här blir ett spel på Belgien att vinna båda halvlekarna till 3.05 hos Leovegas. Leder man i halvtid och nollan är spräckt kan det bli åka av i andra.