Vinter OS 2018

Vinter OS 2018 kommer att spelas i Sydkorea mellan den 9 Feb och 25 Feb. Idag ingår 15 sporter och över 100 olika grenar i vinter OS, kraven för att en sport ska kunna ingå i vinter OS är att den utövas på is eller snö samt att sporten utövas i minst tre av de fem bebodda världsdelarna.

Spela på Vinter OS

Vinter OS är ett av världens största sport evenemang. Inte minst hos nordiska länder och i Sverige är vinterspelen extra populärt, troligen på grund av våra stora framgångar inom vinter OS. De mest populära sporterna är ishockey, längdskidåkning och alpin skidåkning. Dessa tre sporterna är också de mest populära sporterna att betta på. Förutom att vinter OS är ett väldigt roligt evenemang att titta på så är det också ett evenemang som är perfekt att spela på.

Spelbolagen kommer erbjuda mängder med odds och kampanjer både inför och under vinter OS, både för att locka kunder och för att spelbolagen vet hur stort intresset för spel är på vinter OS. Du som kund kommer kunna hitta odds till samtliga sporter och oddsen finns i tre olika former, långtidsspel, korttidsspel och livespel.

Exempel på vanliga långtidsspel i Vinter OS

Vinnare av vinter OS

Denna typ av spel, likt de flesta långtidsspel placeras ofta innan vinter OS har startat. Här kommer du erbjudas generösa odds från spelbolagen för att gissa rätt vinnare av vinter OS. Vinnare av vinter OS är uppdelat i flera olika sporter och grenar där du kommer kunna spela på flera olika vinnare. Nedanför listar vi några alternativ för spel.

 1. Vinnare av vinter OS - ishockey
 2. Vinnare av vinter OS - konståkning
 3. Vinnare av vinter OS - längdskidåkning

Nation med flest guldmedaljer

Ett av de mest populära långtidspelen inför vinter OS är vilken nation som tar flest guldmedaljer under vinter OS 2018? Vid skrivande stund och som vanligt är Norge favoriter för detta spel. Norge har överlägset flest guldmedaljer genom historien och står nu i runt 2.50 för att ta flest guld 2018. Om Norge klassas som storfavorit får Sverige ses som en stor skrällnation, du får hela 60 gånger pengarna på att Sverige tar flest guldmedaljer under vinter OS 2018. Helt klart värt att slänga in en mindre peng, dels för underhållningens skull men också för 60x är lite väl högt.

Head to Head - Flest medaljer

Ett annat populärt spel är flest medaljer Head to Head. Spelet brukar förkortas h2h och innebär att du ska betta på vilken nation som får flest medaljer mot en annan nation. Exempelvis kan du spela på vilken nation du tror tar flest medaljer mellan Norge och Sverige. Norge är såklart stora favoriter i detta spel, men det finns mycket fler alternativ att välja mellan.

Korttidsspel

Precis som vanligt kommer spelbolagen erbjuda odds för varje enskild sport och gren. Du kommer kunna spela på vinnare av enstaka ishockeymatcher eller vinnare av en speciell distans inom längdskidåkning. Dessa typer av spel placeras vanligtvis precis innan att eventet ska starta då du har som mest information och störst möjlighet att vinna. Dessa typer av spel brukar vanligtvis inte ge lika höga odds som långtidsspel.

Matchspel

Matchspel placeras vanligtvis på ishockeyn som är den populäraste sporten att spela på under vinter OS. Här kommer du hitta samtliga odds inför en ishockeymatch med odds på bland annat, vinnare, antal mål, målskyttar, periodvinnare etc. Förutom ishockey kommer dessa typer av spel erbjudas till alla sporter där två nationer ställs mot varandra, exempelvis Curling.

Medaljplacering

Ett annat vanligt korttidsspel är medaljplacering. Dessa typer av spel erbjuds ofta till skidåkningen och skridskor. Här får du möjligheten att spela på vilka som du tror kommer ta medaljer och vem som kommer knipa guldet i enskilda grenar. Att placera en insats, oavsett storlek på insatsen gör ofta en gren betydligt roligare att kolla på. Det hjälper dig även att sätta dig in i olika grenar eftersom du måste läsa på innan du ska placera ett spel.

Livebetta på Vinter OS

Livebetting är en populär spelform oavsett mästerskap och sport. Vinter OS är inget undantag och spelbolagen kommer erbjuda mängder med liveodds. Liveodds kommer att erbjudas för samtliga 15 sporter och mängder med olika spelalternativ för dessa olika sporter kommer att finnas tillgängliga.

Populära spelmarknader inom livebetting:

 • Vinnare av tävling
 • Vem slutar sist på tävlingen
 • Nästa mål (ishockey)
 • H2H , ställ två nationer mot varandra och spela på den som du tror kommer prestera bäst.

För info om ytterligare spelmarknader rekommenderar vi att du besöker vår spelskola.

Om Vinter OS

Vinter OS arrangerades för första gången år 1924 i Chamonix, Frankrike. Sedan dess har vinterspelen arrangeras var fjärde år och har ägt rum i Europa, Asien och Nordamerika. Enda undantaget var under andra världskriget då både vinterspelen år 1940 och 1944 ställdes in, för att sedan återupptas 1948 i Sankt Moritz, Schweiz. Hittills har Sverige aldrig arrangerat vinter OS.

Idag ingår 15 sporter och över 100 olika grenar i vinter OS, kraven för att en sport ska kunna ingå i vinter OS är att den utövas på is eller snö samt att sporten utövas i minst tre av de fem bebodda världsdelarna. De största och mest populär sporterna i dagens vinterspel är ishockey, alpin skidåkning och längdskidåkning.

Vinter OS 2018 Sydkorea

 • Plats: Pyeongchang, Sydkorea
 • Tid: 9 Feb 2018 - 25 Feb 2018
 • Huvudarena: Pyeongchang Olympic Stadium
 • Antal nationer: 82
 • Antal grenar och sporter: 102 grenar i 15 olika sporter
 • Klimat: Februari i Pyeongchang har en snittemperatur på -1°C för dagen och -10°C på natten

Pyeongchang blev den 6 juli 2011 framröstad som arrangör av vinter OS 2018 efter att ha ansökt tre mästerskap i rad. För detta mästerskap var det endast tre länder som ansökte om att få arrangera vinter os 2018. Annecy, Frankrike, Munchen, Tyskland och Pyeongchang, Sydkorea. Pyeongchang vann överlägset med 63 av 95 röster.

Vinter OS 2018 - Anläggningar

Vinter OS 2018 i Sydkorea är uppdelat i två olika zoner där alla olika sporter och grenar kommer att utövas, en kustzon och en bergszon.

Kustzonen

I kustzonen kommer alla tävlingar som utförs på is arrangeras. Kustzonen ligger i östra Pyeongchang. Här kommer fyra nya arenor stå klara inför 2018 med sporter som skridskor, konståkning och ishockey i fokus.

Bergszonen

Alpensia är namnet för bergszonen och här kommer fem anläggningar ligga och här kommer även OS-byn ligga. Här kommer snö sporterna som längdskidåkning, alpin och backhoppning att utföras. Alpensia ligger på 800 meters höjd  och har tidigare arrangerat världscupen för alpin skidåkning flertalet gånger.

Sporter i Vinter OS 2018

Dessa 15 sporter kommer att ingå i Vinter OS 2018, förutom de 15 olika sporterna kommer det finnas över 100 olika grenar inom sporterna.

 • Alpin Skidåkning
 • Backhoppning
 • Bob
 • Curling
 • Freestyle
 • Hastighetsåkning på skridskor
 • Ishockey
 • Konståkning
 • Längdskidåkning
 • Nordisk kombination
 • Rodel
 • Skidskytte
 • Snowboard

Nya grenar i Vinter OS 2018

Inför vinter 2018 introduceras fyra nya grenar samtidigt som Snowboard parallellslalom tas bort. Denna förändringar kommer resultera i att fler kvinnor kommer delta i vinter-os 2018 då fler kvinnliga grenar har tillkommit. Dom fyra nya grenarna är:

 • Big Air för snowboard
 • Lagtävlingar i alpint
 • Masstart i skridskor
 • Mixed curling

Vinter OS 2018 på plats

Om du inte nöjer dig med att uppleva vinter OS 2018 från soffan så finns självklart möjligheten att resa till Sydkorea och uppleva vinterspelen på plats. Biljetter och boendepaket kan enkelt köpas hos Sveriges Olympiska Komittes partner CoSport. Här kan du köpa paket med boende, biljetter och måltider inkluderat.

Bäst är att köpa i så god tid som möjligt eftersom efterfrågan brukar vara hög. 

FAQ Vinter OS 2018

När pågår Vinter OS 2018?

Vinter OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea har sin öppningsceremoni den 9 februari 2018 och avslutningsceremoni 25 februari 2018.

Var visas Vinter OS 2018?

Rättigheterna för Vinter OS 2018 ägs av Discovery Networks Sweden. De själva säger att de kommer sända fler OS-timmar än något annat svenskt tv-bolag någonsin har gjort. Bland annat kommer kanal 5 bli en ren OS kanal som kommer att sända vinter OS dygnet runt i 16 dagar. Utöver kanal 5 kommer vinter OS sändas på Kanal 9, Eurosport 1, Eurosport 2 och Eurosport Player på webben.

Hur ser schemat ut för Vinter OS?

Det exakta spelschemat för Vinter OS är ännu inte klarlagt. Det vi vet är ungefärliga tider olika sporter kommer att utövas. Bland annat har det amerikanska tv-bolaget NBC fått igenom att konståkningen startar 02:00 svensk tid för att passa den amerikanska publiken.

Längdskidåkningen kommer däremot passa den europeiska publiken bättre med starter runt 07:00 - 11:00 svensk tid.

Hur många nationer deltar i vinter OS 2018?

Hittills har 82 olika nationer kvalificerat sig till vinter OS 2018, men det kan bli fler. Nationer värda att nämna är Eritrea, Kosovo och Malaysia som deltar för första gången någonsin i vinter OS. En annan nation att hålla ett extra öga på är Ryssland som har fått grova anklagelser för doping och huruvida Rysslands deltagande i vinter OS 2018 är ännu inte bestämt. Sist men inte minst blir om Nordkorea kommer att kvalificera sig till vinter OS i Sydkorea iochmed den tunga konflikten nationerna emellan.

"Gilla" sidan nu om du tycker den är bra.