Medel

Betting Exchange

Betting exchange innebär att du spelar mot andra spelare istället för att spela mot spelbolagen. Du kan sätta egna odds och låta andra som bettar att spela på ditt odds eller spela på odds som andra spelare har satt.

Betting Exchange

Betting Exchange

Betting exchange kallas på svenska för spelbörs eller oddsbörs. Speltypen skiljer sig från traditionell betting på så sätt att istället för att spela mot spelbolagen så spelar du mot andra spelare. Speltypen har länge varit i skymundan av den traditionella bettingen men börjar sakta men säkert bli en etablerad spelform, i takt med att bettingen blivit allt mer digital. Idag finns det mängder med spelbolag som erbjuder betting exchange. Betfair är idag den största sidan för spelbörser och har störst utbud samt rimliga kommissionsavgifter. Men spelbörser finns även tillgängliga på sidor som Betdaq, Matchbook och Smarkets.

Vad är Betting Exchange?

Betting exchange är en spelform som tagit bettingmarknaden till nya nivåer. Till viss del har spelformen utmanat de stora spelbolagen till en utsträckning att spelbolagen varit tvungna att tänka om. Det är på grund av betting exchange som många spelbolag startat med liveodds samt cash-out funktionen som innebär att du kan stänga dina spel.

Betting exchange innebär att du spelar mot andra spelare istället för att spela mot spelbolagen.

Betting exchange innebär att du spelar mot andra spelare istället för att spela mot spelbolagen. Du kan sätta egna odds och låta andra som bettar att spela på ditt odds eller spela på odds som andra spelare har satt. Dom spelbörser som erbjuder betting exchange slipper alltså att sätta sina egna odds till skillnad från dom andra spelbolagen. Samtidigt spelar det ingen roll för oddsbörserna hur utfallet i matcherna slutar eftersom spelarna inte bettat till deras odds. Den enda uppgiften oddsbörserna har är att agera mellanhand och hålla i pengarna tills dess att spelet är avgjort.

Genom att agera mellanhand tar börserna en mindre avgift som varierar i storlek och på det sättet tjänar spelbörserna pengar. Avgiften kallas för kommission. Hur stor kommissionen är varierar från sida till sida samt beroende på hur stor summan du spelar för är. Kommissionen brukar vanligtvis vara mellan 1-5 % av vinsten. Hur stor kommission spelbörserna tar är något du bör ta reda på innan du backar eller bokar ett spel. Du betalar ingen kommission om du förlorar din insats, utan endast på en eventuell vinst.

Hur fungerar Betting Exchange?

Betting exchange fungerar genom att du som spelare antingen backar eller bokar ett spel. På engelska heter det back or lay. Du kan agera själv som bookmaker eller som spelare.

Backa ett spel

Genom att backa ett spel tror du att spelet kommer sitta. Du spelar till ett odds som en annan spelare har bokat och till en insats som säljaren av oddset har bestämt. Du agerar som spelare och köper ett odds från en säljare som agerar bookmaker.

Exempel på att backa ett spel:

Du tror att Real Madrid kommer vinna Champions League och letar efter bättre odds än vad de traditionella spelbolagen erbjuder, runt 6.00 gånger pengarna. På betting exchange hittar du en person som gett oddset 10.00 gånger pengarna på att just Real Madrid vinner Champions League med en insats på 1000 kr. Genom att backa det odds spelar du mot bookmakern som säljer det oddset. Vinner Real Madrid Champions League innebär det att du vinner spelet och får tillbaka runt 10 000 kr. Dina 1000 kr som du satsat får du tillbaka, plus 9000 kr från spelaren som agerade bookmaker, och som förlorade sin bokning. Som vi nämnde ovan kommer spelbörsen ta kommission på din vinst för att spelbörsen har agerat mellanhand. Det kan t.ex. 2 % av din vinst, vilket i så fall innebär att du får tillbaka 9800 kr. Skulle Real Madrid inte lyckas vinna turneringen förlorar du din insats till personen som agerade bookmaker.  

Boka ett spel

Genom att boka ett spel tror du att ett spel inte kommer sitta. Du sätter ett odds och en insats på en match som du låter andra spelare spela till. Skulle ingen spelare vilja spela till ditt odds som du gett kommer bokningen annulleras och du får dina pengar tillbaka. Du agerar alltså som en bookmaker och säljer ett odds till spelare som är villiga att backa ditt odds och din insats.

Exempel på att boka ett spel:

Du tror inte att Chelsea kommer vinna Premier League nästa säsong. Istället för att spela på att något annat lag ska vinna ligan bokar du istället att Chelsea ska vinna ligan. Du ger oddset 5.00 att Chelsea ska vinna ligan på en spelbörs med en insats på 500 kr. Skulle ingen vara villig att spela till det oddset du angett kommer spelet bli annullerat och du får tillbaka din insats. Du har även möjlighet att ta bort din bokning om ingen har köpt ditt odds.

Skulle en spelare däremot köpa ditt odds för 500 kr matchas din bokning och spelbörsen kommer att hålla i deras insatser tills dess att spelet är avgjort. Lyckas Chelsea inte vinna ligan vinner du köparens insats på 500 kr och din bokning sitter. Spelbörsen tar även i detta spel en kommission för att ha agerat mellanhand, så se till att ta reda på vad dom kräver.

Du blir återbetalningsskyldig personen som köpt ditt odds om Chelsea vinner. Du blir då skyldig att betala 2500 kr (500 x 5 = 2500).

För- & nackdelar

Fördelar med Betting Exchange

Det finns många fördelar med att spela på betting exchange jämfört med att spela på traditionell betting hos spelbolag. Dels kan du hitta betydligt bättre odds hos spelbörser jämfört med om du spelar hos spelbolagen. Du kan själv agera bookmaker istället för att själv spela på att saker ska inträffa och du slipper oroa dig för att bli limiterad, vilket är ett vanligt problem för framgångsrika spelare som spelar hos vanliga spelbolag.

  • Möjlighet till bättre odds än vad spelbolagen erbjuder

  • Möjlighet att själv agera bookmaker genom att boka spel

  • Ingen risk för limitering. Tvärtom belönas du för att spela för högre summor genom lägre avgifter från spelbörserna

Nackdelar med Betting Exchange

Även fast fördelarna väger över nackdelarna i betting exchange innebär det inte att det endast finns fördelar. Det finns nackdelar som du bör vara medveten om ifall du börjar spela hos spelbörser. Som tidigare nämnt tar spelbörserna en kommission, dvs. en avgift för att agera mellanhand på din bokning eller backning. Kommissionen varierar i storlek, men det innebär att du måste ha en vinstmarginal som är högre än den avgiften som tas för att kunna vara en vinnande spelare/bookmaker i långsiktigt. Utöver det kan det även vara svårt att matcha din bokning eller backning på mindre marknader. Är du aktiv på marknader som Premier League eller liknande är detta inget problem. Men försöker du boka odds i lägre divisioner kan det vara svårare att hitta spelare som vill köpa ditt odds till en högre insats.

Samma gäller om du själv vill spela på mindre marknader, då kan det vara svårt att hitta en person som har bokat ditt spel till ett rimligt odds och insats. Men i takt med att betting exchange växer blir utbudet större.

  • Kommissionsavgift från spelbörserna

  • Svårare att matcha spel på mindre marknader

Hur man tjänar pengar på Betting Exchange

Det finns mängder med olika teorier och strategier om hur du blir framgångsrik på betting exchange. Tyvärr är det inte lika enkelt i verkligheten utan det krävs väldigt stor kunskap om sport men framförallt om hur marknaden fungerar för att bli framgångsrik. Men det finns små knep man bör känna till i början för att få en större fördel på marknaden.

Exempel på en Betting Exchange strategi:

Du planerar att backa att Chelsea vinner Premier League nästa säsong men du vet att klubben inleder med ett väldigt tufft spelschema. Istället för att då spela att Chelsea vinner ligan till exempel 5.00 hos en spelbörs bokar du istället att Chelsea vinner ligan till 5.00.

Alltså, trots att du tror att Chelsea vinner ligan bokar du spelet innan säsongen till 5.00 eftersom du vet att laget inleder med ett tufft spelschema. Efter sju omgångar ligger nu Chelsea på t.ex. en nionde plats. Den kommande perioden har dock Chelsea ett lätt spelschema framför sig. I detta läge bör oddset att Chelsea vinner ligan vara högre, det är då dags att agera och backa detta spel.

Nu har du en bokning av att Chelsea vinner ligan till 5.00 samt en backning av att Chelsea vinner ligan till 10.00. Båda på en insats för 1000 kr per spel. Lyckas Chelsea vinna ligan kommer din bokning bli förlust och du tvingas betala 4000 kr till personen som köpt det oddset. Samtidigt vinner du 9000 kr eftersom du backade spelet till 10.00 och du går plus 5000 kr totalt utan kommissionsavgift inräknat.

Skulle Chelsea inte vinna ligan vinner du din bokning och får 1000 kr av personen som köpt ditt odds. Samtidigt förlorar du 1000 kr på din backning till 10.00 och går plus/minus noll.

Detta är såklart endast ett exempel. Det skulle kunna hända att Chelsea leder ligan efter sju omgångar trots sitt tuffa spelschema. Då finns det stor chans att din bokning blir en förlustaffär och att du inte får en bättre chans att backa spelet till ett bra odds. Men är du säker på din sak och finner värde i det finns goda möjligheter att kunna backa odds utan risk för att förlora pengar eftersom du redan bokat spelet.