Andelsspel

En guide till andelsspel hos Svenska Spel och ATG

Vad är ett andelsspel?

Andelsspel är en spelform där flera spelare delar på kostnaderna i ett större system. Detta resulterar i att den ensamma individen kan delta i ett starkare och slagkraftigare system jämfört med om denne hade lagt ett spel själv. Den eventuella vinsten delas upp på samma sätt som andelarna betalats in. Det vanligaste är att alla deltagare bidrar med lika mycket till systemet, och sen även delar vinsten lika mellan sig. Ytterligare en fördel med andelsspel är det faktum att man spelar tillsammans med andra. Att jobba in 13 rätt tillsammans med andra gör att spelupplevelsen ökar ytterligare!

Ofta finns det någon form av expert med i bilden, dennes uppgift är att med sin expertiskunskap öka chanserna till att tippa rätt resultat i matcherna som systemet består av.

Fördelar med andelsspel

  • Större vinstchans när man är del av ett större system.
  • Möjligheten att dra nytta av andras kunskap.
  • Mindre kostsamt då man bara betalar för sin del.
  • Gemenskapen, att tillsammans jaga 13 rätt är kul!

Hur Fungerar andelsspel?

I butik

Att köpa ett andelsspel i en fysisk butik är upplagt så att de ofta väldigt kunniga personerna som jobbar i butiken bygger ett spel som de anser har god chans att få alla rätt på. Ofta rör det sig om system som är av den dyrare karaktären, efter att systemet är ihopsatt har de personer som besöker butiken möjlighet att köpa en eller flera andelar i systemet. Om det sedan skulle bli en vinst på systemet kan de som varit med på en andel komma tillbaka till butiken och hämta ut sin vinst.

Online

Att köpa ett andelsspel online är upplagt på det sättet att man skapar ett konto på den hemsida som man har för avsikt att spela på, sen bjuds man in till alternativt går med i ett så kallat “lag” som antingen tillsammans eller med hjälp av en “expert” tar fram ett system som man tror kommer vinna. Via hemsidan (exempel ATG Tillsammans) betalar alla som ska vara med sedan in sin andel, har man sen turen att vinna så kommer din del av vinsten också komma in på ditt konto du skickat in din andel ifrån.

Andelsspel svenska spel & atg

Andelsspel Svenska Spel

Andelsspel Stryktipset

Andelsspel på Stryktipset fokuserar på 13 olika fotbollsmatcher från den engelska fotbollen men ibland även de svenska ligorna. Som spelare finns sen valmöjligheterna 1, X, 2. Där ettan betyder att man tippar på vinst för hemmalaget, kryss i sin tur står för att matchen slutar lika och tvåan står för bortalagsvinst. Det går att kombinera så att du till exempel i en match spelar 1,X om du tror att matchen kommer sluta med hemmalag vinst eller ett oavgjort resultat. Denna spelform kallas för halvgardering, sen finns det även något som kallas för helgardering som betyder att du som spelare spelar på 1,X och 2, här kan du alltså inte förlora. Vad som är viktigt att tänka på är att systemet blir hela tiden dyrare när du väljer fler alternativ (1,X,2) och det är där andelsspel kommer in i bilden. I dagsläget erbjuder inte Svenska Spel andelsspel men detta är något som väntas vara tillgängligt efter årsskiftet 2018/19. Fördelen med andelsspel är möjligheten att dela på kostnaderna och i och med detta skapa sig möjligheter till fler hel- och halvgarderingar, vilket ökar din chans till vinst.

Andelsspel Europatipset

I stora drag är Stryktipset och Europatipset väldigt lika varandra, båda två går ut på att tippa rätt resultat i 13 matcher, båda använder sig av 1 (hemmalagsvinst), X (oavgjort resultat), eller 2 (bortalagsvinst). Den största skillnaden är att när Stryktipset riktar in sig på engelsk och svensk fotboll, så är Europatipset bredare i sitt urval och tillåter matcher från de stora ligorna i hela Europa att vara med. När det gäller andelsspel så är det samma sak som gäller för Svenska Spel, i dagens läge finns inte möjlighet till andelsspel. Däremot efter årsskiftet 2018/19 så väntas detta lanseras och även Europatipset kommer fördelaktigt kunna spelas på då möjligheten att säkra upp med fler hel- och halvgarderingar ges. Detta på grund av att inte behöva ta hela kostnaden då ni i ett andelsspel är fler som delar på kostnaderna. 

Andelsspel Topptipset

Topptipset är väldigt likt Stryk- och Europatipset, principen med 1,X,2 är densamma och matcherna som väljs ut av Svenska Spel är baserade på de första åtta matcherna i Europatipset och Stryktipet. En av de stora skillnaden är alltå det bara rör sig om åtta matcher i topptipset. En annan stor skillnad är att det i Topptipsset finns möjlighet att välja kostnad per rad(1,2,5, eller 10 kr), vilket gör att din utdelning kommer att multipliceras med kostnaden per rad. Självklart blir även kostnaden på systemet mycket högre om du väljer 10 kr per rad istället för 1 kr per rad. Vill man ha chansen att vinna mycket på Topptipset så är det till fördel att också satsa mycket. Alltså är det en utmärkt plattform att spela andelsspel på och dela upp kostnaderna mellan flera olika spelare.

Andelsspel Powerplay

Andelsspel inom Powerplay är ganska identiskt med Topptipset men skillnaden är att det rör sig om ishockey istället för fotboll. Även här är det åtta matcher det rör sig om där du ska tippa 1, X eller 2. Även här finns möjligheten att satsa olika mycket i radinsats (1,2,5 eller 10 kr) vilket det likt Topptipset gör att vinsten blir högre om du satsar mer pengar. Med resultatet att systemet som lämnas in kommer att kosta mer, alltså är det utmärkt med andelsspel även när det kommer till Powerplay.

Bolagsspel

Som det ser ut i dagens läge så erbjuder Svenska Spel inga andelsspel alls på nätet, alltså varken på Stryktipset, Europatipset, Topptipset eller Powerplay. Däremot efter årsskiftet 18/19 så förväntas detta att öppnas upp, men fram tills dess så erbjuder vi på Bettingstugan bolagsspel som går att hitta i våran facebookgrupp. Det bygger på samma idé som andelsspel och även här köper man in sig på andelar i ett system. Den stora skillnaden är att detta är något som kan arrangeras av er själva, men också av oss på Bettingstugan och inte av Svenska Spel eller specifika spelläggare. Fördelen med om andelsspel skulle bli aktuellt skulle mestadels ligga kring själva köpen av andelar. I ett andelsspel har du möjligheten att anonymt köpa en andel i ett system istället för i ett bolagsspel behöva vara med i en grupp där alla behöver ha pengar insatta innan spel kan läggas.  

Andelsspel för ATG

ATG Tillsammans

ATG Tillsammans är ATG:s egen hemsida för andelsspel. Här kan vem som helst skapa sitt eget “lag” och sedan bjuda in sina vänner, där de  tillsammans kan bygga och lämna in system. Ett annat alternativ är är att spela via “kampanjlag” där vem som helst får delta, dessa är skapade av en utomstående ofta lite större organisation. Ett exempel skulle kunna vara att Bettingstugans experter skapar ett “kampanjlag” där alla som vill får delta. För tillfället erbjuder inte Svenska Spel andelsspel på samma sätt som ATG Tillsammans gör, men om detta skulle bli aktuellt i framtiden kan du vara säker på att vi kommer erbjuda även det. Under tiden använder vi oss av ett liknande koncept i våran facebookgrupp som kallas för bolagsspel. Ett alternativ till dessa två är de “fysiska ombudens lag” som betyder att ATG/trav- butiker, vilka ofta har kunnig personal skapar lag som går att köpa andelar i. Till skillnad från till exempel Stryktipset och Europatipset som är tjänster som riktar in sig mot fotboll så rör sig ATG om trav där det handlar om att förutse vilken häst som först springer över mållinjen.   

Vill du läsa mer om ATG tillsammans? Besök Travstugans sida om andelsspel

ATG Tillsammans

FAQ Andelsspel

Varför ska jag spela andelsspel istället för att göra ett eget system?

Du har möjligheten att vara med i större system, och får då en bättre chans att vinna om ni är fler som delar på kostnaderna.

Kommer bolagsspel finnas kvar om andelsspel blir aktuellt?

Det finns helt klart fördelar med andelsspel, inte minst när det kommer till betalningsprocessen och smidigheten i att man när som helst kan köpa sin andel. Men det finns en charm i bolagsspel också, det blir en annan närhet och relation till dom som är med i bolagsspelet. Därför används denna spelform ofta av kompisgäng och liknande.

Vad är den största fördelen med att spela andelsspel?

Där tycker nog alla olika, men fördelen med att kunna använda andras kunskap och tips är bra. Sen att kunna vara med i system med många hel- och halvgarderingar utan att behöva betala för allt själv är ju bra.

Kommer Bettingstugan erbjuda andelsspel om det blir aktuellt?

Vi på Bettingstugan strävar alltid efter att tillfredsställa våra besökare på hemsidan. Vi har en Facebook-grupp där vi, varje vecka, ser till att erbjuda medlemmar på Facebook-sidan andelar i olika bolagsspel och finns det möjlighet att göra detsamma med andelsspel, så är det något vi ska göra.