Spela Tillsammans » Andelsspel hos Svenska Spel | Bettingstugan

Andelsspel

En guide till andelsspel hos Svenska Spel och ATG

Spela Tillsammans

Svenska Spel har lanserat Spela Tillsammans, sin uppdaterade tjänst till Andelsspel. Detta tillåter dig som kund hos Svenska Spel att starta egna lag och spela tillsammans med dina vänner och bekanta.

Innan 2019 erbjöd Svenska Spel sina spelare möjligheten att spela Andelsspel för Stryktipset eller något av dom andra poolspelen tillsammans med andra kunder hos Svenska Spel. Denna spelform har varit en enormt uppskattad tjänst hos Svenska Spel pga. många olika anledningar. Framförallt har Andelsspel varit en succé för att det tillåtit kunderna att skapa ett större system för en mindre summa då fler personer är med och delar på kostnaderna, vilket har ökat chanserna till vinst. Vinstsumman har av förklarliga skäl då fördelats upp på dom som varit delaktiga i att betala för kupongen. Utöver det som nämnts ovan så har Svenska Spels kunder även uppskattat andelsspel då man spelar tillsammans med sina vänner eller bekanta. 

Spela Tillsammans - Svenska Spels nya version av Andelsspel

Den 1:a april 2019 lanserade Svenska Spel sin uppdaterade variant av Andelsspel - Spela Tillsammans. Spela Tillsammans fungerar nästintill på samma sätt som Andelsspel men skiljer sig i vissa avseenden. Ambitionen från Svenska Spel har givetvis varit att förbättra spelformatet för sina kunder. I denna text kommer vi både belysa hur Spela Tillsammans fungerar samt vilka förändringar Svenska Spel har gjort från Andelsspel. 

Kom igång med Spela Tillsammans

För att använda Svenska Spels spelform Spela Tillsammans kommer du behöver du ta dig igenom följande steg: 

 1. Logga in eller skapa ett konto
  För att kunna sätta igång med Spela Tillsammans behöver du skapa ett konto hos Svenska Spel. När du gjort det så klickar du in på sektionen "Spela Tillsammans", det gör du genom klicka på den trestreckade menyfliken längst upp till vänster för att sedan välja "Spela Tillsammans"

 2. Starta ett lag
  Nästa steg blir att skapa ett starta ett lag. Du blir därefter tilldelad en länk som du bjuder in personerna som ska vara med i laget. Personen som skapar laget blir tilldelad rollen "Lagkapten".

 3. Välj poolspel
  Därefter väljer du att "Förbereda ett nytt spel". I dagsläget erbjuder Svenska Spel endast "Spela Tillsammans" till StryktipsetEuropatipset och Topptipset
 4. Bestäm regler
  När du valt vilket poolspel du ska spela, bestämmer du vad varje medlem ska lägga för en andel. Du kan skriva en kort beskrivning av spelet, addera en skiss på hur raden ska komma att se ut samt bestämma när spelstopp ska vara. Du kan som senast ha spelstopp 30 minuter innan första matchen på kupongen spelas samt dela ut maximalt 50 andelar. 

 5. Bekräfta dina val
  Om du är nöjd med dina inställningar ovan klickar du i "Klart - Öppna för köp". 

 6. Bekräfta ert spel
  När samtliga medlemmar betalat för sina andelar kan du placera spelet. 

Hur skiljer sig Spela Tillsammans från tidigare Andelsspel?

Med Svenska Spels nya spelform "Spela Tillsammans" tillkommer en rad olika förbättringar från tidigare andelsspel. 

 • Den person som skapar laget blir tilldelad rollen "Lagkapten" och ansvarar för att administrera laget. Lagkaptenen bjuder in personer som ska vara med. Detta går nu att göra med en länk, vilket ska underlätta. Denna länk fungerar i 14 dagar. Tidigare var personen som skapade andelsspel tvungen att samla in mailadresser vilket kunde uppfattas som tidskrävande och besvärligt. 

 • En "Lagkapten" kan även få hjälp från andra spelare i laget då det nu går att tilldela rollen "Speladmin". Som "Speladmin" kan du både skapa spelet samt göra ändringar för hur raden ska se ut. Däremot kan en "Speladmin" inte hantera andra medlemmar eller avsluta det aktuella laget. 

 • Innan "Spela Tillsammans" kunde det vara 20 stycken personer i ett andelsspel. Numera finns det totalt 50 andelar per lag att sälja. Antalet andelar per person bestäms utefter hur många som är med i laget. Så är det t.ex. endast två stycken med i ditt lag, går det att ha max 25 andelar var. Vinst fördelas ut efter antalet köpta andelar. 

 • Spelstopp för ditt lag går nu att justera utefter hur du själv vill ha det. Du kan välja på följande: 
  - 30 minuter före spelstopp.
  - 60 minuter före spelstopp
  - 2 h före spelstopp
  - 5 h före spelstopp
  - 1 dag före spelstopp
  - 2 dagar före spelstopp

 • Funktionen "Radskiss" finns nu tillgänglig för er som vill komma med förslag på hur den aktuella raden ska se ut. 

 • Externa systemspel är tillgängligt med "Spela Tillsammans". I skrivande stund är det dock en begränsning på 2200 kr per andelsspel. Detta kommer enligt Svenska Spel att justeras inom den närmsta tiden. 

Vilka spel kan jag spela i Spela Tillsammans?

I dagsläget är det enbart Stryktipset, Europatipset och Topptipset som är tillgängligt för Spela Tillsammans hos Svenska Spel. Inom kort kommer du som spelare erbjudas mer poolspel att välja på.

Spela Tillsammans - Vad är ett andelsspel?

Andelsspel hos Svenska Spel är en spelform där flera spelare delar på kostnaderna i ett större system. Spelformen andelsspel kallas för "Spela Tillsammans" och innebär att en person kan delta i ett starkare och slagkraftigare system jämfört med om denne hade lagt ett spel själv. Den eventuella vinsten delas upp på samma sätt som andelarna betalats in. Det vanligaste är att alla deltagare bidrar med lika mycket till systemet, och sen även delar vinsten lika mellan sig men det går att köpa fler andelar än andra i "Spela Tillsammans". Ytterligare en fördel med andelsspelet "Spela Tillsammans" är det faktum att man spelar med andra personer. Att jobba in 13 rätt på t.ex. Stryktipset tillsammans med andra gör att spelupplevelsen ökar ytterligare!

Ofta finns det någon form av expert med i bilden, dennes uppgift är att med sin expertiskunskap öka chanserna till att tippa rätt resultat i matcherna som systemet består av. Ett tips är att denne person antingen tilldelas rollen "Lagkapten" vilket innebär att den personen då är ledaren i laget. 

Fördelar med andelsspel - Spela Tillsammans

 • Större vinstchans när man är del av ett större system.
 • Möjligheten att dra nytta av andras kunskap.
 • Mindre kostsamt då man bara betalar för sin del.
 • Gemenskapen, att tillsammans jaga 13 rätt är kul!

Hur Fungerar andelsspel - Spela Tillsammans?

I butik

Att köpa ett andelsspel i en fysisk butik är upplagt så att de ofta väldigt kunniga personerna som jobbar i butiken bygger ett spel som de anser har god chans att få alla rätt på. Ofta rör det sig om system som är av den dyrare karaktären, efter att systemet är ihopsatt har de personer som besöker butiken möjlighet att köpa en eller flera andelar i systemet. Om det sedan skulle bli en vinst på systemet kan de som varit med på en andel komma tillbaka till butiken och hämta ut sin vinst.

Online

Att köpa ett andelsspel online är upplagt på det sättet att man skapar ett konto på Svenska Spel, sen skapar man antingen ett lag via "Spela Tillsammans" eller blir inbjuden till ett lag. Via hemsidan betalar alla som ska vara med sedan in sin andel, har man sen turen att vinna så kommer din del av vinsten också komma in på ditt konto du skickat in din andel ifrån.

Andelsspel svenska spel Spela Tillsammans

Andelsspel Svenska Spel

Andelsspel Stryktipset - Spela Tillsammans

Spela Tillsammans på Stryktipset fokuserar på 13 olika fotbollsmatcher från den engelska fotbollen men ibland även de svenska ligorna. Som spelare finns sen valmöjligheterna 1, X, 2. Där ettan betyder att man tippar på vinst för hemmalaget, kryss i sin tur står för att matchen slutar lika och tvåan står för bortalagsvinst. Det går att kombinera så att du till exempel i en match spelar 1,X om du tror att matchen kommer sluta med hemmalag vinst eller ett oavgjort resultat. Denna spelform kallas för halvgardering, sen finns det även något som kallas för helgardering som betyder att du som spelare spelar på 1,X och 2, här kan du alltså inte förlora. Vad som är viktigt att tänka på är att systemet blir hela tiden dyrare när du väljer fler alternativ (1,X,2) och det är där andelsspel kommer in i bilden. 

Fördelen med andelsspel är möjligheten att dela på kostnaderna och i och med detta skapa sig möjligheter till fler hel- och halvgarderingar, vilket ökar din chans till vinst.

Andelsspel Europatipset - Spela Tillsammans

I stora drag är Stryktipset och Europatipset väldigt lika varandra, båda två går ut på att tippa rätt resultat i 13 matcher, båda använder sig av 1 (hemmalagsvinst), X (oavgjort resultat), eller 2 (bortalagsvinst). Den största skillnaden är att när Stryktipset riktar in sig på engelsk och svensk fotboll, så är Europatipset bredare i sitt urval och tillåter matcher från de stora ligorna i hela Europa att vara med.

Andelsspel Topptipset - Spela Tillsammans

Topptipset är väldigt likt Stryk- och Europatipset, principen med 1,X,2 är densamma och matcherna som väljs ut av Svenska Spel är baserade på de första åtta matcherna i Europatipset och Stryktipet. En av de stora skillnaden är alltså det bara rör sig om åtta matcher i topptipset. En annan stor skillnad är att det i Topptipsset finns möjlighet att välja kostnad per rad(1, 2, 5, eller 10 kr), vilket gör att din utdelning kommer att multipliceras med kostnaden per rad. Självklart blir även kostnaden på systemet mycket högre om du väljer 10 kr per rad istället för 1 kr per rad. Vill man ha chansen att vinna mycket på Topptipset så är det till fördel att också satsa mycket. Alltså är det en utmärkt plattform att spela andelsspel på och dela upp kostnaderna mellan flera olika spelare.

Andelsspel Powerplay - Spela Tillsammans

I dagsläget är det inte möjligt att använda sig av Spela Tillsammans till Powerplay.  Detta förväntas dock förändras inom kort så håll utkik efter att Spela Tillsammans med Powerplay.

Powerplay är nästintill identiskt med Topptipset men skillnaden är att det rör sig om ishockey istället för fotboll. Även här är det åtta matcher det rör sig om där du ska tippa 1, X eller 2. Även här finns möjligheten att satsa olika mycket i radinsats (1,2,5 eller 10 kr) vilket det likt Topptipset gör att vinsten blir högre om du satsar mer pengar. Med resultatet att systemet som lämnas in kommer att kosta mer, alltså är det utmärkt med andelsspel även när det kommer till Powerplay.

Andelsspel för ATG

ATG Tillsammans

ATG Tillsammans är ATG:s egen hemsida för andelsspel. Här kan vem som helst skapa sitt eget “lag” och sedan bjuda in sina vänner, där de  tillsammans kan bygga och lämna in system. Ett annat alternativ är är att spela via “kampanjlag” där vem som helst får delta, dessa är skapade av en utomstående ofta lite större organisation. Ett exempel skulle kunna vara att Bettingstugans experter skapar ett “kampanjlag” där alla som vill får delta. För tillfället erbjuder inte Svenska Spel andelsspel på samma sätt som ATG Tillsammans gör, men om detta skulle bli aktuellt i framtiden kan du vara säker på att vi kommer erbjuda även det. Under tiden använder vi oss av ett liknande koncept i våran facebookgrupp som kallas för bolagsspel. Ett alternativ till dessa två är de “fysiska ombudens lag” som betyder att ATG/trav- butiker, vilka ofta har kunnig personal skapar lag som går att köpa andelar i. Till skillnad från till exempel Stryktipset och Europatipset som är tjänster som riktar in sig mot fotboll så rör sig ATG om trav där det handlar om att förutse vilken häst som först springer över mållinjen.   

Vill du läsa mer om ATG tillsammans? Besök Travstugans sida om andelsspel

ATG Tillsammans

FAQ Andelsspel

Varför ska jag spela andelsspel istället för att göra ett eget system?

Du har möjligheten att vara med i större system, och får då en bättre chans att vinna om ni är fler som delar på kostnaderna.

Kommer bolagsspel finnas kvar om andelsspel blir aktuellt?

Det finns helt klart fördelar med andelsspel, inte minst när det kommer till betalningsprocessen och smidigheten i att man när som helst kan köpa sin andel. Men det finns en charm i bolagsspel också, det blir en annan närhet och relation till dom som är med i bolagsspelet. Därför används denna spelform ofta av kompisgäng och liknande.

Vad är den största fördelen med att spela andelsspel?

Där tycker nog alla olika, men fördelen med att kunna använda andras kunskap och tips är bra. Sen att kunna vara med i system med många hel- och halvgarderingar utan att behöva betala för allt själv är ju bra.

Kommer Bettingstugan erbjuda andelsspel om det blir aktuellt?

Vi på Bettingstugan strävar alltid efter att tillfredsställa våra besökare på hemsidan. Vi har en Facebook-grupp där vi, varje vecka, ser till att erbjuda medlemmar på Facebook-sidan andelar i olika bolagsspel och finns det möjlighet att göra detsamma med andelsspel, så är det något vi ska göra.