Avancerad

Hur man bygger sin egen spelmodell för betting

Bygg din egen spelmodell och ta din betting till nästa nivå. En spelmodell byggs upp genom flera olika steg och det finns flera viktiga faktorer du bör känna till innan du kan skapa en egen spelmodell. Framförallt kommer det krävas att du lägger ner tid då det krävs många timmars arbete för att skapa en spelmodell.

Hur Man Bygger Sin Egen Spelmodell

Hur man bygger sin egen spelmodell

Ta din betting till nästa nivå genom att bygga en egen spelmodell. En spelmodell byggs upp genom flera olika steg och det finns flera viktiga faktorer du bör känna till innan du kan skapa en egen spelmodell. Framförallt kommer det krävas att du lägger ner tid då det krävs många timmars arbete för att skapa en spelmodell.

Det finns många olika varianter av spelmodeller beroende på syfte och mål. Vissa är mer lönsamma och vissa är mindre. Det är inte många som lyckas bygga en framgångsrik spelmodell och den här guiden ger dig ingen garanti för en sådan. Men genom att följa denna guide får du en tydlig bild av vad en spelmodell innebär. Samtidigt som du lär dig grundstegen som krävs för att du ska kunna skapa en spelmodell som har edge mot oddsmarknaden.

Vad är en spelmodell?

En spelmodell är ett system som bygger på statistiska opartiska referenspunkter som hjälper dig att hitta spelvärde i matcher som inte många andra hittar värden i. Dessutom hjälper det dig att inte blanda in känslor i dina spel som är ett vanlig förekommande problem inom betting.

Genom att bygga en lönsam spelmodell kommer du få optimala förutsättningar för att kunna bedöma sannolikheten för olika utfall. En perfekt spelmodell kan nämligen bedöma sannolikheten för ett utfall bättre än både spelbolagens analyser och marknadens agerande. Men för att bygga en perfekt spelmodell krävs väldigt mycket statistisk data, kunskap och som tidigare nämnt även tid. Bookmakers har många anställda som dagligen arbetar med spelmodeller med hjälp av deras stora databaser. Det innebär att om du ska lyckas bygga en spelmodell som med målsättningen att slå spelbolagens modell måste du vara beredd på att lägga ner mycket tid och arbete. Men om du lyckas skapa en perfekt spelmodell så kommer det helt klart vara värt jobbet.

6 steg för att bygga en spelmodell

 1. Bestäm marknad för din spelmodell
 2. Specificera din statistik
 3. Samla statistik
 4. Undantag för spelmodellen
 5. Bygg spelmodellen
 6. Testa och analysera din spelmodell

1. Bestäm marknad för din spelmodell

Detta är steg nummer ett för att skapa en spelmodell. För att bygga en spelmodell måste du börja med att bestämma vad spelmodellen ska handla om. Det kan exempelvis vara att du vill bygga upp en spelmodell som ska hjälpa dig att förutspå sannolikheten i över & under marknaden för antal mål i den spanska ligan. Det viktiga i det här steget är att du bestämmer dig för målet med spelmodellen och att du specificerar dig. En alltför bred spelmodell kräver ännu mer data och ännu mer jobb vilket innebär mindre chanser att lyckas. Specificera din spelmodell till största möjliga grad för att göra det enklare och för att få bättre möjligheter att skapa en korrekt och precis spelmodell.

Tips! En rekommendation är att din spelmodell endast fokuserar på en liga för enkelhetens skull. Desto bredare spelmodell, desto mer komplext blir det. Ett annat tips är att fokusera på en större marknad. Det kan tyckas låta svårare att behöva tävla mot den största marknaden och det stämmer. Men om du skulle lyckas bygga en framgångsrik spelmodell kommer låga limits och spelbegränsningar från spelbolag snabbt bli ett problem om du spelar på små marknader.

Exempel på marknader för en spelmodell

 • 1X2
 • Antal mål, över/under
 • Exakt slutresultat
 • Hörnor

2. Specificera din statistik

Steg nummer två är att välja ut din statistik som din spelmodell ska baseras på. Viktiga saker att ta med i detta steg är hur långt tillbaka i tiden din statistik ska utgå ifrån. Troligen spelar det större roll hur de senaste matcherna har gått jämfört med statistik från föregående säsong. Du bör bestämma om du ska utgå från all statistik från lagens matcher eller endast ligamatcher. Samma tankesätt bör du ha beroende på om statistiken ska gällas även om laget saknat betydelsefulla spelare.

Det finns många aspekter man bör tänka på när man bestämmer sig för vilken statistik modellen ska utgå ifrån. Det är svårt att säga vad som är rätt eller fel, det viktiga är att du sätter upp tydliga riktlinjer för att få en precis och välfungerande spelmodell.

3. Samla statistik

Steg tre är att börja samla all form av statistik och data för din spelmodell. Spelmodeller byggs upp endast genom statistik, därför är detta steg väldigt betydelsefullt. Det är bättre att samla för mycket statistik än för lite eftersom du kommer kunna skala ner informationen till endast den betydande statistiken i ett senare skede. Att samla statistik kommer att ta tid men det är förmodligen den viktigaste byggstenen för en framgångsrik spelmodell.

Du kan bestämma dig att föra din egen statistik på matcher, men va förberedd på att det är ett omfattande jobb. Som tur är finns nästan all tänkbar statistik för olika sporter och matcher på internet. Vissa hemsidor erbjuder gratis statistik att ta del av medan andra hemsidor har betaltjänster för mer detaljerad statistik. Beroende på hur avancerad spelmodellen ska vara får du anpassa ditt sökande efter statistik utefter din spelmodell.

4. Undantag för spelmodellen

Efter du har samlat all nödvändig statistik gäller det att sätta upp tydliga regler för din spelmodell. Det kommer finnas faktorer som gör att din spelmodell kan vara meningslös i vissa matcher, då är det viktigt att ha klart för sig när spelmodellen är användbar eller inte. Det kan vara faktorer som är svåra att föra in i spelmodellen eftersom de inte går att samla tydlig statistik på.

Det kan exempelvis vara att din spelmodell och dess data visar att det finns ett värde i att spela på över 2.5 mål i matchen mellan Barcelona mot Atletico Madrid till oddset 2.00. Men det höga oddset kan bero på faktorer som inte finns med i din spelmodell. Det kan t.ex. handla om att Barcelona saknar sina bästa anfallare i denna match. Den data du har fört in, som beräknar Barcelonas chanser att göra mål,  bygger på att laget kommer med bästa möjliga startelva.

Exempel på möjliga undantag som du bör utvärdera för din spelmodell

 • Saknaden av betydelsefulla spelare
 • Väderförhållanden
 • Intensivt/tufft spelschema som kan innebära slitna spelare
 • Ny tränare för något av lagen i en match

5. Bygg din spelmodell

När du har skapat din spelmodell efter ovanstående punkter är det dags att bygga själva spelmodellen. För att bygga en spelmodell krävs kunskaper i ett av följande program;

 • Excel
 • Maple
 • MathCloud
 • MATLAB
 • Freemat

Vårt tips är att du börjar med det mest simpla programmet, Excel. Det är inget krav på att du är ett datageni för att bygga en modell, men desto större datakunskaper du har desto lättare och snabbare kommer det att bli. Har du grundläggande matematiska kunskaper och framförallt kunskaper inom sannolikhetslära så kommer du även ha en fördel vid byggandet av din spelmodell.

6. Testa och analysera

Det sista steget för en fullbordad spelmodell är att testa och analysera den. Till en början kan du testa din spelmodell till historiska odds för matcher som redan har spelats. Efter att du har granskat och analyserat spelmodellen i historiska resultat kan du börja testa den på riktigt. Men även här bör du börja med en försiktig inställning. Försök att leta efter eventuella svagheter som behöver justeras i din modell. Hur lång tid det behövs för att testa och granska din spelmodell varierar.

Troligen kommer spelmodellen aldrig bli 100 % fullbordad utan det kommer ständigt krävas finjusteringar för att du ska kunna hänga med och skapa en edge mot oddsmarknaden.

Lycka till!