Medel

Vad är Sure Bets och hur fungerar det?

Sure bets är en del av systemet arbitrage som kommer från finansmarknaden och som innebär att du utnyttjar obalanser mellan två eller fler marknader. Genom att hitta odds som ger dig en marginal till fördel för olika utfall, garanteras du vinst.

Sure Bets

Om Sure Bets

Sure Bets eller arbitrage som systemet vanligtvis kallas är ett system där du utnyttjar skillnaden på spelbolags oddssättning. Du garanteras vinst oavsett hur utfallet blir eftersom oddsen bildar en marginal för din fördel.

I början av 2000-talet när de första spelbolagen började slå igenom digitalt var det betydligt lättare att spela på Sure bets. Nuförtiden kopierar spelbolagen ofta oddsen från den asiatiska marknaden vilket innebär att nästan alla spelbolag erbjuder liknande odds. Det går dock fortfarande att hitta Sure Bets och det finns flera exempel på spelare som gör stora pengar på sure bets. Idag krävs det dock att du lägger ner mycket tid och framförallt är väldigt noggrann om du ska lyckas med ditt arbitrage spel. Det finns dock många mjukvaror och hemsidor som kan hjälpa dig på vägen för att hitta och spela på sure bets.

Vad är Sure Bets?

Sure bets har många olika namn, säkra spel, säkra odds och arbitragespel. Innebörden är dock densamma vilket betyder att du hittar olika odds på flera spelbolag för att gå plus oavsett hur matchen du spelar på slutar. Sure bets är en del av systemet arbitrage som kommer från finansmarknaden och som innebär att du utnyttjar obalanser mellan två eller fler marknader.

Det är enklare sagt än gjort och det finns flera faktorer du bör känna till innan du ger dig ut på jakt efter sure bets. Något du till exempel bör vara medveten om är att sure bets är förbjudet av flera spelbolag. I princip inget europeiskt spelbolag tillåter sure bets samt arbitragespel och såhär kan det t.ex. stå i spelbolagens regler och villkor angående arbitrage;

“Vi förklarar ett spel eller en insats helt eller delvis ogiltigt (och/eller stänger Kontot) om vi tror att något av följande föreligger”

  • Du eller människor som du är förknippad är inblandade i arbitrage eller matchad vadslagning

Hur fungerar Sure Bets?

Alla spelbolag tjänar sina pengar genom att ta en marginal från oddsen som erbjuds. Exempelvis om ett spelbolag anser att det är 50% för ett utfall är korrekt odds 2.00, men för att tjäna pengar erbjuder man istället oddset 1.90. Sedan försöker spelbolaget balansera upp insatserna på båda sidor av ett spel genom att justera oddsen och för att kunna tjäna pengar oavsett hur en match slutar. Sure bets fungerar så att du minst två spelbolag som har olika prissatta odds på en match som gör att du får marginalerna med dig istället för spelbolagen.

För att enklast kunna förklara Sure Bets använder vi oss av ett exempel med en match med endast två utfall. Tennisspelare A och tennisspelare B samt spelbolag 1 och spelbolag 2.

Tennisspelare ATennisspelare B
Spelbolag 11.902.00
Spelbolag 22.201.70


Här är ett ypperligt tillfället för att spela på ett surebet. Om du placerar 1000 kr på spelare B till 2.00 och 900 kr på spelare A till 2.20 har du en garanterad vinst på 80 kr. Vinner tennisspelare A vinner du 100 kr och vinner spelare B så resulterar det i 80 kr vinst. Som du ser så kommer du gå med vinst oavsett utfall, säkert spel med andra ord.

Detta var dock endast ett exempel och det är inte alltid helt enkelt att hitta två spelbolag som skiljer sig så stort gällande en tennismatch. Som du även kan se blir det “bara” 80-100 kr i vinst på ett klockrent surebet, med en insats på totalt 1900 kr. Det krävs alltså antingen väldigt höga insatser eller en stor mängd av sure bets för att kunna tjäna pengar.

Hur hittar man Sure Bets?

Det finns många olika sätt att hitta sure bets. Antingen gör du grovjobbet och klickar dig in hos olika spelbolag för att själv kunna hitta odds som ger dig en marginal till fördel för olika utfall. Det enklaste sättet är dock att ta hjälp av hemsidor och mjukvaror som hjälper dig att hitta sure bets. Vissa är gratis medans vissa kostar pengar, kvalitén på dessa mjukvaror och hemsidor tenderar att ofta variera. Många hemsidor som erbjuder gratistjänster för att hitta sure bets har ofta en tidsfördröjning på sina odds, vilket innebär att oddsen ofta har justerats när man klickar sig in hos spelbolagen.

Går du i tankarna på att köpa en tjänst som erbjuder Sure bets bör du tänka igenom det en extra gång. Dessa tjänster är ofta dyra samt kräver att du investerar väldigt höga insatser på dina spel för att ens kunna betala av tjänstens kostnader. Dessutom är det väldigt små marginaler gällande surebets och du tjänar ofta som mest 5% av din insats.

Risker med Sure Bets

Hittills har vi nämnt flera olika fördelar med sure bets och givetvis låter det lockande att tjäna pengar på ett säkert sätt. Men att spela på sure bets är allt annat än säkert nuförtiden och det finns många risker som du bör vara medveten om innan du har tankar på att ge dig in i arbitrage spel.

  • Insatsbegränsningar och limitering

De flesta spelbolag har gränser för hur stora insatser du kan göra. Det innebär att ett spelbolag kanske tar emot 5000 kr på ett spel medans ett annat tar emot 1000 kr. Med andra ord kan det här skapa problem när du ska spela på sure bets. Till exempel om lägger 5000 kr på spelbolag 1 och därefter ska placera 5000 kr på spelbolag 2. Men när du ska placera ditt spel på spelbolag 2 får du information om att du inte kan satsa så mycket pengar som du vill på spelbolag 2. Detta innebär att du inte kommer kunna ha möjlighet till att gå vinnande ur detta spel med hjälp av Sure bet. Sure bets kräver ofta höga insatser för att du ska kunna tjäna pengar, så när spelbolagen inte tillåter dig att spela för mer än en vissa summa, så innebär det problem och begränsningar för dina  arbitragespel.

Limitering handlar egentligen om samma sak som insatsbegränsingar, vilket innebär att spelbolag begränsar dina insatser om de märker att du tjänar allt för stora pengar. Det innebär att du helt utan förvarning kan vara begränsad till exempelvis 50 kr per insats vilket kan komma mycket olägligt om du är på väg att spela på ett surebet.

  • Voidade spel

Ibland kan du hitta odds från vissa spelbolag som sticker ut väldigt mycket från andra spelbolag. Då kan finnas goda möjligheter för att spela sure bets. Problemet är att om du placerar ett spel på ett odds kan spelbolaget dra tillbaka ditt spel i efterhand om de anser sig satt ett felaktigt odds. Ja detta kan låta konstigt men det stämmer, spelbolagen har all rätt att vidta dessa åtgärder. Om du då skulle vunnit på oddsen som var felaktigt tar de tillbaka din vinst. Samtidigt har du ingen chans att få tillbaka dina pengar från det andra spelbolaget du har placerat ett spel på för ditt surebet.

  • Oddsrörelser

Ytterligare ett problem för dig som vill spela på sure bets är oddsrörelser. Spelbolagen kan justera sina odds på några sekunder och ett surebet är sällan tillgängligt längre än någon minut. Om du då placerar 1000 kr hos spelbolag 1 och sedan klickar dig in på spelbolag 2 för att spelare ytterligare 1000 kr kan oddset justerats under dessa sekunder kan din chans för surebet vara körd. Då har du redan placerat 1000kr och har ingen chans att rädda upp det till en garanterad vinst utan det enda du kan göra är att försöka minimera din förlust.

Är det tillåtet med att spela på sure bets?

Faktum är att de flesta spelbolag inte tillåter spel på sure bets. Det kan självklart vara svårt för spelbolag att veta om du har placerat ett spel på samma match hos ett annat spelbolag i arbitrage syfte. Men skulle det komma fram vilket inte är helt omöjligt eftersom många spelbolag drivs av samma leverantörer kommer det resultera att du blir avstängd samt kan få dina vinster indragna. Ett tips är alltså att innan du försöker placera surebets gå in på spelbolagets regler & villkor och läs på om spelbolaget tillåter arbitragespel.

Spelbolag för Sure Bets

Egentligen är det endast spelbolag från den asiatiska marknaden som tillåter Sure bets utan att du som spelare riskerar att bli limiterad. Pinnacle SBOBet och Betfair är tre spelbolag som är väldigt bra att använda sig av om man satsar på surebets. Men att försöka hitta surebets på spelbolag på den asiatiska marknaden är väldigt svårt. Spelbolagen i Asien har nämligen i princip alltid jämna odds vilket försvårar dina chanser till att hitta oddsskillnader. För att kunna spela på sure bets krävs att du har konton på väldigt många spelbolag för att kunna hitta odds som sticker ut.