Nybörjare

Vad är ett odds?

Ett odds bestäms utefter hur stor sannolikhet det är att något specifikt ska inträffa. Alltså, hur stor chans det är att t.ex. Djurgården vinner mot Östersund eller hur stor sannolikhet det är att en match slutar med ett visst antal mål? För att få fram sannolikheten på dessa frågor använder sig spelbolagen av olika typer av statistik och analyser. När spelbolagen tagit fram slutgiltig data så presenteras ett odds på vad sannolikheten är att t.ex. Djurgården vinner mot Östersund.

2 Vad Ar Ett Odds

Hur bestäms ett odds?

Ett odds bestäms utefter hur stor sannolikhet det är att något specifikt ska inträffa. Alltså, hur stor chans det är att t.ex. Djurgården vinner mot Östersund eller hur stor sannolikhet det är att en match slutar med ett visst antal mål? För att få fram sannolikheten på dessa frågor använder sig spelbolagen av olika typer av statistik och analyser. När spelbolagen tagit fram slutgiltig data så presenteras ett odds på vad sannolikheten är att t.ex. Djurgården vinner mot Östersund. Dom olika spelbolagens odds skiljer sig oftast inte särskilt mycket från varandra, då dom flesta använder sig av samma strategi men det går alltid att hitta odds som är bättre än andra.

Tips från oss på Bettingstugan är att ni besöker en hemsida som erbjuder oddsjämförelse. På så sätt kan du hitta det allra bästa oddset för ditt spel.

Ett enkelt sätt för att förstå hur odds fungerar är att använda sig av en tärning. En tärning har 6 olika nummer, chansen att tärningen landar på något av dessa 6 nummer är exakt lika, 16.66 %. Detta kan du räkna ut genom att dividera 100 % med 6 = 16.66 %.

Vad används odds till?

När du ska betta på hur en specifik fotbollsmatch slutar så kommer du kunna välja mellan tre utfall;

 • 1. Hemmaseger
 • X. Oavgjort
 • 2. Bortaseger

Varje utfall kommer att ha ett specifikt odds. Detta odds har bestämts efter hur stor sannolikhet det är att utfallet av händelsen skall inträffa. Ditt odds kommer att multipliceras med din insats.

Höga/låga odds

Storleken på ett odds har en vital betydelse när du bettar, då det avgör hur stor/liten din vinst blir. Är ett odds högt, innebär det generellt att det är en liten chans att detta utfall inträffar. Ju lägre oddset är, desto högre sannolikhet är det att spelet sitter. Din uppgift som spelare är att hitta rätt typ av odds, dvs. ett odds som ger dig tillräckligt med spelvärde.

Olika typer av odds

För att du ska kunna spela och vara framgångsrik med betting krävs det att du förstår vad odds betyder. Beroende på vart i världen du befinner dig i eller på vilket spelbolag du besöker så kan odds presenteras på olika sätt. Nedan kan du ta del av information om dom populäraste oddsformaten.

Decimalodds (europeiska odds)

Spelbolagen i Sverige presenterar sina odds som decimalodds. Decimalodds kan även kallas för europeiska odds, då majoriteten av europeiska länder presenterar sina odds i decimalform. För att förstå hur decimalodds fungerar, se nedan;

Exempel 1: 
Du satsar 100 kr på en match till oddset 1.66. Det innebär att vid vinst får du tillbaka 166 kr.

(100 x 1.66 = 166 kr)

Exempel 2:
Du satsar 100 kr på en match till oddset 2.00. Det innebär att vid vinst får du tillbaka 200 kr. (100 x 2.00 = 200 kr)

Exempel 3:
Du satsar 100 kr på en match till oddset 5.00. Det innebär att vid vinst får du tillbaka 380 kr. (100 x 5.00 = 500 kr)

Amerikanska odds

Amerikanska odds eller Moneyline som det även kallas, är antingen negativt eller positivt. Huruvida det amerikanska oddset är negativt eller positivt bestäms efter om oddset i decimalform är lägre eller högre än 2.0.

Ett negativt amerikanskt odds visar alltid hur mycket du måste satsa för att vinna 100, är oddset 1.50 i decimalform blir det amerikanska oddset -200, du måste satsa 200 för att vinna 100.

Är decimaloddset istället högre än 2.0, 4.0 t.ex. blir det amerikanska oddset positivt, +300, detta visar hur mycket din nettovinst blir när du satsar 100. Notera att om oddset är 2.0 kan det amerikanska oddset vara antingen -100 eller +100.

Positiva odds
Om du vill omvandla ett positivt amerikanskt odds till ett decimalodds gör du så här:

(200/100)+1 = 3.00

Negativa odds
Om du vill omvandla ett negativt amerikanskt odds till ett decimalodds gör du så här:

(100/200)+1= 1.50

Engelska odds (Fraktionella Odds)

Engelska odds eller fraktionella odds som det även kallas är ytterligare ett sätt att skriva odds på. Denna typ av odds skrivs i bråkformat dvs. 11/4, 1/2, 6/1 osv. För att enkelt förstå hur engelska odds fungerar så kan du tänka att den första siffran är den del du vinner och den andra siffran är den del du måste satsa för att vinna. För oddset 1/2 måste du alltså satsa 2 för att vinna 1, detta odds blir i decimalform 1.50. (1/2)+1= 1.50.

Om Oddsspel

När du spelar ett oddsspel online ska du förutse utfallet i en specifik match eller tävling. Dom olika spelbolagen erbjuder idag mängder av olika varianter som du kan betta på, det kan vara allt från att du ska gissa vinnaren av en match till att du ska utse vilket lag som får flest hörnor. Ditt odds och din insats bestämmer hur stor din eventuella vinst kommer att bli. Ju högre insats och odds du har desto mer pengar kommer du att vinna.

Skapa ett konto - Online betting

För att du ska kunna spela oddsspel så krävs det att du är 18 år och att du har ett konto på någon av dom olika spelbolagen. Att skapa ett konto går fort och är enkelt. Huvudparten av spelbolag välkomnar nya spelare med en betting bonus som tillåter dig att riskfritt spela dina första spel. Du kan spela oddsspel på allt från Allsvenskan i fotboll till melodifestivalen. Majoriteten av spelbolag erbjuder dig även att spela på till expempel casinospel, poker eller bingo.  När du hittat genren du vill spela inom så är det bara att leta fram dom bästa oddsen till ditt spel och skapa din kupong.  

Oddsspel - Varianter av spel

När du skapat ett konto kommer du se att du har ett stort urval av spel att betta på.  Den vanligaste spelvarianten bland kunderna som spelar online är att betta på vilket lag eller spelare som vinner matchen. Ska du spela på slutresultatet så ska du välja mellan 3 val; hemmavinst (1), oavgjort (X) eller bortavinst (2). I dom sporter/matcher som inte kan sluta oavgjort så har du 2 utfall att välja på; hemmavinst (1) eller bortavinst (2).

Andra populära varianter att spela online på är;

 • Resultat efter halvtid
 • Antal mål i matchen
 • Målskytt
 • Dubbelchans.
 • Antal gula kort
 • Antal hörnor
 • Första lag att göra mål
Oddsspel

Oddsspel - Höga & låga odds

I varje match eller tävling finns det olika utfall som du kan spela på. Beroende på hur stor sannolikhet det är att det faktiska utfallet ska ske, så sätter spelbolagen odds. Om ditt spel har ett lågt odds innebär det att spelbolaget anser att sannoliken är hög att ditt spel ska leda till vinst. Är ditt odds högt så är sannolikheten låg att ditt val ska leda till vinst. Om vi räknar med att oddsen sitter korrekt kan du se dina vinstchanser för ett spelat odds i tabellen nedanför.

Så stor är sannolikheten att du vinner på ett oddsspel
OddsVinstchans
1.0595%
1.1090,9%
1.2083,3%
1.3077%
1.4071,4%
1.5066,6%
1.6062,5%
1.7058,8%
1.8055,5%
1.9052,6%
2.0050%
2.1047,6%
2.2045,45%
2.3043,47%
2.4041,66%
2.5040%
2.6038,5%
2.7037%
2.8035%
2.9034,5%
3.0033,3%
3.5028,5%
4.0025%
5.0020%
6.0016,6%
7.0014%
8.0012,5%
9.0011%
10.0010%
20.005%
30.003%
40.002,5%
50.002%
60.001,6%
70.001,4%
80.001,25%
90.001,11%
1001%

Tips för dig som spelar oddsspel

Plugga på

Genom att ta reda på information inför den specifika match/tävling du tänkt spela på så ökar du din chans till vinst. Se till att t.ex. ta reda på nyheter om laget såsom hur skadeläget ser ut, eventuella avstängningar eller hur lagens form är. Genom att ta del av denna information kommer du kunna bilda dig en uppfattning om förutsättningarna för dom båda lagen inför  matchen/tävlingen, vilket i längden kommer gynna ditt spelande. Att använda sig av denna taktik ger dig en bredare insikt i om spelbolagen har tagit fram bra odds och om det är värt att spela på matchen eller inte.

Noggrann betting

En av dom främsta anledningarna till att betting online har blivit så populärt är pga. tillgängligheten. Du kan på ett snabbt och enkelt sätt skapa ett konto hos någon av dom olika spelbolagen samt ha möjlighet att betta på en match vart du än befinner dig. Men för att du ska bli en framgångsrik tippare rekommenderar vi att du spelar med noggrannhet och försiktighet. Undvik att agera impulsivt när du ska betta och tänk efter på om det finns något värde i dom olika oddsen. Är det t.ex. lönsamt att spela på ett lag som har ett odds på 1.18 x pengarna eller är det klokare att avvakta eller hitta ett annat spel i matchen?  

Jämför odds

När du hittat en match eller spel som du vill betta på kan det vara bra att jämföra oddset med olika spelbolag för att hitta det bästa oddset. Det är nämligen så att oddsen skiljer sinsemellan dom olika spelbolagen och om du är villig att lägga ner extra tid så kommer du säkerligen hitta ett bättre odds än vad du fick från det första spelbolaget. Du kan däremot inte förvänta dig allt för stora skillnader på oddset mellan spelbolagen då dom oftast räknar på samma faktorer.

Bankroll Management

Ansvar och medvetenhet är en oerhört viktig aspekt när du är aktiv med internet betting. För att vara framgångsrik inom betting så måste du ha kontroll över ditt pengaflöde och kapital.  En term som är nödvändig att lära sig är Bankroll Management. Att använda sig av strategin Bankroll Management innebär att du ska bygga upp ditt kapital och därefter successivt öka din insats.

 1. Var medveten om din ekonomiska situation - Spela endast det du har råd att förlora.
 2. Minimera risken att förlora - Spela på matcher/tävlingar som du har kunskap inom.
 3. Förlora inte allt på ett spel - Spela inte för mer än 10% av din bankrulle per spel.