Extraval Lofven
Nyhet

Bild från Bildbyrån

Extra val 2018 - Så säger spelbolagen

Politik 26 november 2018

​Inget av dom två blocken i Riksdagen (Vänsterblocket och Alliansen) har lyckats skapa en egen majoritet för att bilda regering och diskussionerna kring ett extraval har blivit allt fler. Nu kan du dessutom betta på huruvida det blir extra val i Sverige!

Uppdaterad text - 2018-12-10

Problematiken med att bilda en regering kvartstår och idag berättade talman Andreas Norlén att Centerpartiet inte ställer sig bakom Socialdemokraternas förslag. Om Centerpartiet lämnar förhandlingarna kanske Moderaterna och Kristdemokraterna får göra ett nytt försök som ges passivt stöd av Centern och Liberalerna. Detta är dock inte särskilt troligt eftersom Centern och Liberalerna inte vill ha stöd av Sverige Demokraterna. Men vem vet. De kanske ändrar sig. Eller så går Socialdemokraterna in i en förhandlingsrunda till med Centern och Liberalerna. 

Det kommer nu vara en period då talmannen för en dialog med partiledarna och därefter kommer beslut tas huruvida det blir extra val eller inte. 

För tillfället erbjuder inga spelbolag odds på om det blir extraval eller inte. Så fort något utav spelbolagen gör det så presenterar vi det för er. 

Då blir det Extra Val

Det som talar mot extra val är att L,C, och MP sannolikt får färre röster än i valet. SD lär öka och kanske också S. Men utgången kommer troligen inte att innebära att något av blocken får majoritet varpå lite är vunnet jämfört med hur situationen är idag. De som trycker valsedlar blir dock glada.

Ett försök med en M och KD-regering har gjorts men röstats ner och inom kort ska även S, Stefan Löfven söka stöd i Riksdagen för att bilda regering. Sannolikheten att Riksdagen inte kommer godkänna detta stöd är dock stor och under den senaste perioden har det därför förts diskussioner kring extra val. 

Nu har dessutom spelbolagen börjat erbjuda odds på huruvida det kommer utlysas extra val innan 1 januari 2019. Oddsen nedan är hämtade 2018-11-26.

Kommer ett nyval officiellt utlysas innan 1 jan 2019 - Vinnare

Betta på extraval - Odds och favoriter

Att 2018 års valrörelse skulle bli tuff förutspådde dom flesta tidigt, så även vi. Inför valet 2018 så var det flertalet spelbolag som öppnade upp en marknad till betting på Riksdagsvalet, något som många uppskattade. Inte bara för att det fanns ett intresse för att spela på vem som ska bli statsminister i Sverige utan även för att spelbolagens odds var ett bra mätinstrument kring vilka partier som förväntades gå bra eller mindre bra. 

Spela på Extra val

Skulle det bli aktuellt med ett extra val i Sverige så kommer spelbolagen återigen börja erbjuda sina spelare odds, var så säkra. I skrivande stund är dock utbudet skralt men så fort det finns uppe på bettingsidorna så ser Bettingstugan till att skriva om det.

Inför Valet 2018 erbjöd Betfair erbjöd alla sina nya kunder ett förhöjt odds på att det skulle bli extra val👇

Boostat odds på extraval 2018 - Från 6.00 till 30.00

Förhöjda odds Politik 5 september 2018

Lägg 50 kronor på att det blir extraval, vinn 1450 kronor om spelet sitter. Betfair höjer oddset för alla nya kunder. Läs mer

Då blir det Extraval i Sverige

Som vi nämnde ovan så kommer Löfvén söka stöd i Riksdagen för att bilda regering. För att Löfvén ska få stöd krävs det att Centern och Liberalerna röstat för S, det är dock inte särskilt troligt. Både Centern och Liberalerna har varit tydliga i valrörelsen med att de inte tänker stödja Stefan Löfvén som statsminister.

Det kan alltså mycket väl bli ett extra val i Sverige, något som Sören Holmberg var tidig med att förutse.

Risken för ett extraval är större än man kan tro. Det kan bli väldigt låst. Förra gången undvek vi extraval på grund av decemberöverenskommelsen. Det är klart att det inte skulle vara bra för Sverige som samhälle och ekonomi, det skulle vara ett slags misslyckande för valprocessen.
Sören Holmberg till Metro den 7:e september

Några som är skeptiska till extra val är dom små partierna, då det kan komma att missgynna dom. Den oron talar för att man sviker sitt vallöfte och röstar för Löfvén som statsminister.

Extra val 2022 Statsminister Lofven