champions league final
Nyhet

Bild från Bildbyrån

Har Liverpool något att säga till om?

Champions League 25 maj 2018

Imorgon är det dags för höjdpunkten för fotbollen i Europa, finalen i Champions League. Real Madrid möter Liverpool i Kiev för att göra upp om titeln. Liverpool har haft en lyckosam säsong och har överraskat de flesta. Nu ställs man mot Real Madrid som siktar på sin tredje raka titel. Har Liverpool någon chans att vinna det här?

Liverpool slutade fyra i Premier League men har ändå haft den största framgången på många år. Bortsett från andra placeringen i ligan 2013/2014 har man haft ett par tuffa säsonger bakom sig utan någon framgång. Man överraskade de flesta genom att slå ut Manchester City i kvarten och tog sig sedan hela vägen till final efter ett målkalas mot Roma. Nu ställs man mot mesta mästarna i Champions League, Real Madrid. Spanjorerna har varit en stormakt inom fotbollen ett längre tag och går nu för sin tredje raka Champions League titel.

Champions League finaler är inget nytt för Liverpool. Man har genom åren spelat 8 finaler och vunnit 5 av dem. Faktum är att det bara är två lag som har fler finaler i bagaget, AC Milan och final motståndaren Real Madrid. Real har genom åren spelat hela 15 finaler i Champions League och 12 av dem har man stått som mästare. Vilket inte så otippat gör Real Madrid till stora favoriter.

Den tidigare Real Madrid tränaren Vicente del Bosque uttalade sig tidigare om att Liverpool inte har en chans i denna finalen och var helt övertygad om att spanjorerna skulle ta hem det här. “Ingen spelare i Liverpool skulle göra Real Madrid bättre, inte ens Salah” var del Bosques ord när han raljerade över den stundande finalen.

Bb160627 Ze050

Den tidigare Real Madrid tränaren Vicente del Bosque är övertygad om att Real Madrid vinner detta

Ja, för är det någon som ska kunna göra det så är det just Mohammed Salah. Egyptiern har gjort enorm succé i fotbollsvärlden denna säsong och har fullkomligt sprutat in mål efter sin flytt till Liverpool. Han vann skytteligan i Premier League och har tillsammans med sina anfallskollegor Firmino och Mané, bildat en av världens farligaste anfallsvapen.

Trots detta är det ändå Real Madrid med Cristiano Ronaldo i spetsen som är förhandsfavoriter. Portugisen har varit ostoppbar på senare tid och gjorde faktiskt mål i samtliga Champions League matcher fram till mötet med Bayern München. Håller han formen är han det största hotet på planen för Liverpool.

Jämnt möte att vänta

Trots del Bosques utspel om ett överlägset Real Madrid och att spelbolagen ser spanjorerna som favoriter, tror jag vi kan vänta oss ett jämnt möte. Liverpool har goda chanser att vara med och slåss om titeln och jag tror inte att Real får en “walk in the park”. Ser man till statistiken är det helt jämnt i inbördes möten med två vinster vardera. Ett minimalt försprång för Liverpool med ett måls övertag. Final-mötet i Kiev blir knallhårt och frågan är vilket lag som drar det längsta strået och går upp till 3-2 i inbördes möten.