• Hem
  • Nyheter
  • Helgkrönika v1 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"
HELGKRONIKA BOSSE PETERSSON
Nyhet

Helgkrönika v1 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"

Premier League 5 januari 2024

Nytt år och ny helgkrönika från Bosse Petersson. Denna vecka går tankarna till världens största fotbollsturnering, om den anrika cupen i England, om guldbollar, speltips och intressanta övergångar att vänta. Allt detta och lite till när Bosse fattar pennan.

Krönika med Bosse Petersson v51

1878

Världens största och äldsta fotbollsturnering FA-cupen har fångat mitt hjärta. Stor charm med att alla lag från div 10 till PL har rätt att vara med och historien berättar om många matcher där David slagit Goliat.
1878 lag deltar i 2023/24 års turnering!

Arsenal är mesta mästarna i turneringen och möter nu Liverpool hemma till helgen, det är en match i 3:e omgången då lagen från Premier League och Championship kliver in i turneringen

BB230722 FA214

IFK Göteborg firar segern i G17

En stor publikhelg att vänta i England.

Jag hade den stora äran att få följa sex raka FA cupfinaler på plats och för det är jag evigt tacksam. En FA-cup final på Wembley är något jag önskar varje sann fotbollsupporter att få uppleva. Ett fullsatt Wembley med ett traditionsrik inramning är oförglömligt.

Under mina sex raka finalår på Wembley vann Chelsea tre titlar, Portsmouth och Man City vardera en, OCH sensationen Wigan Athletic FC som vann pokalen 2013.
En gigantisk supporterskara fyllde halva Wembley och sjöng med full hals efter matchen, på typiskt engelskt manér , "We going down with the Cup". Laget föll samma år ur Premier League men fansen vände det snabbt till något positivt. Hjälte blev mittfältaren Ben Watson ( som brutit benet året innan), blev inbytt i slutet av matchen och nickade in segermålet på övertid, mot ett stjärnfyllt Manchester City. Glädjescenerna som utspelades på och senare utanför arenan, är något jag kommer minnas för livet.

Årets final kommer spelas den 25 maj på Wembley, den missar jag inte om jag får bestämma själv. Jag tror det är dags för Liverpool igen efter straffdramat mot Chelsea 2022.
I skrivande stund anser jag Liverpool vara Englands bästa lag.

Odds vinnare FA Cupen 2024

Landlaget

Stort grattis och mycket välförtjänt Dejan Kulusevski, du är årets spelare i svensk fotboll. Guldbollen 2023 är din! Känner inte Kulusevski men det jag ser och hör är att han är vår framtida lagkapten i landslaget. Finns olika meningar om vilken position han ska ha i ett lag, i min bok är han en kantspelare till höger. Visst, hans egenskaper som spelare gör det fullt möjligt, som i Tottenham, att använda honom rent taktiskt som en släpande forward. Alexander Isak, Gyökeres och Kulusevski är en topptrio i ett 4-3-3 som heter duga.

Inget officiellt från Svenska Fotbollförbundet kring förbundskaptensjobbet. Jag menar fortfarande att konstellationen Olof Mellberg och Kim Källström är perfekt. Tillsammans har dom en erfarenhet av ca 250 A-landskamper för Sverige , spelat runt 900 seriematcher på högsta nivå, förutom i Sverige, i åtta olika länder.
En ruggigt bra grund att stå på när det gäller att skapa en äkta vinnarmiljö i ett ommklädningsrum.

Håller med min vän, och en av landets bästa fotbollspelare, Anders Limpar att vi har ett mycket spännande och intressant landslag på gång.
Många unga spelare som nu får speltid och utbildning i toppklubbar i Europa.
Jag tänker närmast på Elanga, Bardghij, Swedberg, Hugo Larsson, Cajuste, Hien, Erik Holm, Hjalmar Ekdal, Kraft, och dessa kryddas med etablerade namn som Alexander Isak, Kulusevski, Gyökeres, Jesper Karlsson och rutinen finns hos Forsberg, Claesson, Lindelöf, Olsen, Augustinsson och Sema.

Den 21 mars 2024 spelar Sverige borta mot Portugal. Nye förbundskaptenens första landskamp och ett datum och en fotbollsmatch som jag ser mycket fram emot. Ett nytt svenskt landslag ska börja resan mot framtiden. Den nya tiden!

Dejan Kulusevski

Dejan, en välförtjänt Guldbollenvinst

Speltips

På lördag spelas det ett historiskt rivalmöte i FA-cupen mellan Sunderland-Newcastle. Ett historiskt derby som betyder oerhört mycket för både spelare och ledare i grannstäderna. Det är nästan 70 år sedan lagen möttes i ett cupmöte.
Sunderland vann FA-cupen 1973 och har plusstatistik mot Newcastle genom historien, faktiskt vunnit sex av nio möten.

Eddie Howe behöver sannolikt rotera sitt lag och prioriterar resultaten i Premier League.
Jag håller det inte för osannolikt att det kan bli hemma seger på Stadium of Light. Vid oavjort spelas det en returmatch, sannolikt i Newcastle.
Goda odds på både hemmaseger och oavgjort i denna FA-cupmatch.
Lycka till!

Skarmavbild 2024 01 05 kl 08 46 26

Oddset 2,00 på 1X hos Quick Sport och Casino

Januarifönster

Blir det några tunga transfers i PL?
Fler lag vill(måste)förstärka på centrala forwards positionen. Arsenal, Man United, Chelsea, Tottenham?
Hetast på marknaden: Solanke, Watkins, Toney.

Kan Mbappé dyka upp i PL?
MEN Timo Werner kan väl ändå inte vara aktuell som något media spekulerade i.
PL toppen jämnare än på många år och aktiviteter i januari blir skillnad på CL spel eller inte.

Watkins

Kommer Watkins lämna Aston Villa?

Allsvenskan 100 år

När presenterar BP Andreas Brännström som ny tränare efter Olof Mellberg? (om han blir klar för landslaget).
Andreas som växte upp i BP pojk-junior lag och tog sig hela vägen till A-laget. Bildade under många år ett stabilt mittfältspar med Magnus Persson i svenska juniorlandslaget.
Jag vet att Brännan kommer lyckas på Grimsta IP i Stockholms västerort. Stort lycka till!

Motto

"Bättre sent än aldrig"

/Bosse Petersson
som önskar er en fin fortsättning på nya året och byt gärna ut hata mot älska.
Jag älskar att vinna!
Jag älskar mitt lag!

Om Bosse Petersson
Bosse Petersson

Bosse Petersson

Bosse Petersson har en lång karriär bakom sig inom fotbollen. Det började med att hans far, Ingvar Petersson, vann SM-guld för Djurgården 1955. Bosse själv hade Djurgården som moderklubb men spelade själv Allsvenskan i AIK. Som tränare blev Bosse väldigt lyckosam och representerade klubbar som AIK, Djurgården, Kalamata och PAS Gianna i Grekland och även Assyriska, Västerås, Enköping och Vasalund bland annat. Efter spelar och tränarkarriären har vi sett Bosse som expertkommentator i bland annat Viaplay där han hyllades för sina träffsäkra reflektioner från matcherna.

Numera är han stjärnexpert hos Bettingstugan och bjuder varje vecka på klockrena analyser från fotbollens alla hörn.

Bosse satte 13 rätt i debuten av Uppsnack Stryktipset och följde upp detta med 13 rätt strax efter. Denna vecka har panelen semester men nästa vecka är de återigen tillbaka med nya analyser till Stryktipset.