• Hem
  • Nyheter
  • Helgkrönika v10 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"
HELGKRONIKA BOSSE PETERSSON
Nyhet

Helgkrönika v10 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"

Allsvenskan 7 mars 2024

Helgkrönikan med Bosse Petersson är tillbaka! Denna gång med tankar till den inspiration vi hämtat vår fotboll till i Sverige, om föreningsdemokrati, bojkotter och om Artetas sätt att byta taktik. Missa heller inte spiken på Stryktipset samt förstås veckans motto. Allt detta och lite till i helgens krönika!

Krönika med Bosse Petersson v10

Inspiration

På -60 och delvis in på -70 talet inspirerades vi spelare och tränare av den holländska och tyska fotbollen. Det landslag som spelade VM 1974, och blev 5:a, hade många spelare sina arbetsgivare i Tyskland och Holland.

Stjärnor som Ralf Edström, Roland Sandberg, Ove Grahn, Björn Nordqvist och Conny Torstensson. 

Conny förresten, som i år firar att det var exakt 50 år sedan som han vann Europacupen med sitt FC Bayern.

I mitten av -70 talet skulle svensk fotboll byta inriktning. Två engelsmän, Bob Hougton och Roy Hodgson, gjorde entré på svenska fotbollsplaner och kom över lång tid att förändra vårt sätt att spela fotboll. 

Jag gillade inte vad jag såg men framgångarna var stora under Bob och Roy. SM-guld för både Bob i Malmö FF och Roy i Halmstad. Påverkan var enorm och till och med vårt landslag började spela engelskt. Långa uppspel på forward-tillbakaspel-igenom var den enkla framgångsrika metoden, som tillsammans med försvarsspelets press på bollhållare och med en backlinje som låg högt och taktiskt jobbade med att ställa offside.

Fotbollsunderhållning, knappast! 

På -80 talet uppmanade media till och med publiken att bojkotta matcherna. Jag har absolut inga problem med att eliten väljer spelidé, problemet blev för svensk fotboll att barn/ungdomsfotbollen anammade spelidén och utbildades därefter.

Jon Dahl Tomasson, förbundskaptenen, berättade på sin första presskonferens att han tagit mycket av sin fotbollsfilosofi från den nederländska fotbollen.

Rätt gubbe vid i rätt tidpunkt!

Sedan en tid tillbaka har vi tack och lov haft den spanska fotbollens utbildningsplan som grund och landslagsspelare som ute i Europa utbildas och spelar en fotboll långt ifrån den "svengelska" modell som höll på att döda vår sport.

SvFF pratar om en ny tid, en ny inriktning för landslagsfotbollen. Jag är extremt nyfiken på att få uppleva den kursändringen. Känslan är att Kim Källström o co är på väg att förändra klimatet i högborgen i Solna.

Skruva om kärnverksamheten och få ett fotbollsförbund att prata FOTBOLL!

Jon Dahl Tomasson

Jon Dahl Tomasson tar in en ny spelstil till det svenska landslaget

Hammarby IF

Årsmötet tog ett beslut om att klubben ska verka för att avsätta Sv FF ordförande Fredrik Reinfeldt.
Vill bara påpeka att på demokratisk väg är ordföranden i SvFF vald på 2 år och Reinfeldt har ett år kvar på sitt mandat.
Exakt hur många medlemmar som var på Bajens årsmöte vet jag inte, men gissningsvis några hundra. Hammarby IF har ca 24.000 medlemmar och vad tycker dom om beslutet?
Ingen vet och ingen behöver bry sig, för i demokratisk ordning måste du vara närvarande på årsmötet för att rösta.

På exakt samma demokratiska sätt som Fredrik Reinfeldt är vald till ordförande i SvFF på 2 år.

BB230927 JZ007

Bojkott

VAR eller inte!
Frågan ska utredas tycker många och debatteras tycker många. Under tiden som frågan debatteras och utreds, uppmanar vissa grupper sina meningskompisar till bojkott av IF Brommapojkarna och deras A-lagsmatcher. 

Jag förstår inte logiken i detta.

Vid Sthlm FF stod en representant från BP upp och meddelade att klubben beslutat att avvakta i frågan under tiden som utredaren jobbar.  Är det inte då ett logiskt sätt att förhålla sig till saken, att först få upp alla kort på bordet och sen ta beslut?

Ibland undrar jag vad allt detta egentligen handlar om och citerar DN krönikören Johan Croneman:

"Vad den stora publikmassan har att säga är det ingen som frågar sig. Den är svårt ignorerad som vanligt. Ingen frågar den stora majoriteten vad dom tycker om eldandet eller hur dom ställer sig till VAR. Finns bara ett skäl till detta: man gillar inte svaret"

VAR i Allsvenskan inom kort?

Matchcoach

Såg i Bladet att det var någon fotbollsskribent som inte förstod var begreppet " matchcoachning" betyder. En engelsk journalist frågade Arsenals manager Mikel Arteta på en presskonferens om vilken modell han använt under matchen, 4-4-2 eller 4-3-3?

Artetas svar gav en tydligt beskrivning av vad begreppet matchcoachning är och står för: "Jag bytte modell 63 gånger under den här matchen" löd hans svar. Kan det sägas tydligare?

Artetas sätt att utveckla Arsenal till ett topplag igen är självklart mer än att kunna matchcoacha, men jag är glad över att höra vår nye förbundskapten Jon Dahl tala i liknande termer.

Betongmodell står mot att ha kompetens att förändra en matchbild vid behov. Vinna matcher (på elitnivå) måste alltid vara målet.

"Processen", när kom det ordet in i vår kära sport?

Odds på Premier League 2024

Anfield

På söndag händer det. Den stora matchen med stort M. Liverpool mot mästarna från Manchester.
Missa inte den!!

Lite fördel Man City trots bortaplan. Skador och spel i veckan mot Sparta Prag gynnar inte Klopps gäng i seriefinalen.
Mc Allister tar bort De Bruyne, van Dijk kontrollerar Haaland men vem, vilka tar hand om Phil Foden, Bernardo Silva?
En underbar fotbollsmatch att vänta och Anfield kommer koka men tvingas jag tippa väger det över mot Man City.
Två klubbar jag har lite speciell känsla kring.
Studiebesök hos dom båda under -70 talet då stjärnorna hette Kevin Keegan, Steven Highway, Ray Kennedy respektive Fransic Lee, Rodney March, Colin Bell.
Fina tider!

BB000620 BB007

Kevin Keegan och Alan Shearar år 2000

Potter

Någon spekulerade i att Graham Potter var aktuell för Man United.
"Du har samma chans som en snöboll har i helvetet",
som en lagkompis på -60 talet sa till målvakten innan han slog straffen rätt upp i krysset.

Speltips

Är Arsenal ligans bästa lag just nu?
Spika på Stryktipset och gå vidare!
Jag har hittat ytterligare en bra spik i Norwich hemma mot tabelljumbon Rotherham som har 8 raka förlustmatcher i bagaget.
Norwich torskade senast på bortaplan och fick ett rött kort som förstörde en 1-0 ledning. Nu spelar laget hemma med fina statistiken 12 hemmavinster varav 3 raka.
Där har vi två bra spikar att bygga systemet runt.
Lycka till!

Skarmavbild 2024 03 07 kl 14 32 30

Motto

"Playing football is very simple,
but playing simple football is the hardest thing there is"
/Johan Cruyff

/Bosse Petersson
som önskar er allt gott och byt gärna ut hata mot älska.
Jag älskar att vinna!
Jag älskar mitt lag!

Om Bosse Petersson
Bosse Petersson

Bosse Petersson

Bosse Petersson har en lång karriär bakom sig inom fotbollen. Det började med att hans far, Ingvar Petersson, vann SM-guld för Djurgården 1955. Bosse själv hade Djurgården som moderklubb men spelade själv Allsvenskan i AIK. Som tränare blev Bosse väldigt lyckosam och representerade klubbar som AIK, Djurgården, Kalamata och PAS Gianna i Grekland och även Assyriska, Västerås, Enköping och Vasalund bland annat. Efter spelar och tränarkarriären har vi sett Bosse som expertkommentator i bland annat Viaplay där han hyllades för sina träffsäkra reflektioner från matcherna.

Numera är han stjärnexpert hos Bettingstugan och bjuder varje vecka på klockrena analyser från fotbollens alla hörn.

Bosse satte 13 rätt i debuten av Uppsnack Stryktipset och följde upp detta med 13 rätt strax efter. Förra några veckor sedan fick Bosse 12 rätt på sin uppbackade rad och hela 70 000:- in. Förra veckan blev det återigen en 12a. Formen är med andra ord god.

Här är veckans Uppsnack: