• Hem
  • Nyheter
  • Helgkrönika v25 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"
HELGKRONIKA BOSSE PETERSSON
Nyhet

Bild från Bildbyrån

Helgkrönika v25 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"

24 juni 2024

Ny krönika från Bosse Petersson! Idag med tankar kring Englands insatser hittills i Fotbolls-EM, om Sveriges fall på FIFA:s ranking, om nya regler kring fotbollen och om svensk fotboll ute i Europa. Håll till godo!

HELA BOLLEN SKA LIGGA STILLA

Gips till lunch!

Ja, Englands iinsats senast mot Danmark i EMs grupp C väcker frågor, bl.a vad åt gänget till lunch?

Tillgång till bästa kompetens i taktik, bästa kompetens i det mentala, bästa kompetens kring området fysik och tillgång till dom bästa spelarna som också spelar i dom bästa lagen.
Prestationen mot Danmark blir svår att förstå, ingen spelare i bra dagsform och den kollektiva svaga insats måste ge Southgate kraftig huvudvärk.

Jag vet att England är vidare på 4 poäng men det laget visade upp mot Danmark skapar stora frågetecken inför fortsättningen. Innermittfältet funkar inte, yttermf är för offensivt balanserat, Bellingham gick från glänsande till " överallt och ingenstans" och försvarsspelet mot Danmark var uselt i min mening.

Förlust mot Slovenien i sista omgången kan kasta England till en tredje plats i gruppen och en tuff motståndare väntar i en åttondelsfinal.

Englandsmatchen visar som så många matcher hittills i EM, att skillnaden mellan lagen blir mindre och mindre. Alla kommer åt samma information/kunskap kring teknik, fysik, taktik , mentalt och kring support som statistik, videoanalyser, medicin etc
Lagets måste innehålla spelare med en specifik förmåga och som då kommer göra skillnad typ Bellingham, Yamal, Wirtz , M'bappe, Ardagular, Musiala

Tyskland har imponerat mest hittills i turneringen men trots all kritik här ovan så tror jag England kan vinna EM!

28e plats

Sverige sjunker, efter bl.a Slovakien och Bulgarien, på nya världsrankingen och SvFF är orolig för framtida ekonomin om inte landslaget kvalar in till VM 2026.

Jon Dahl har ett berg att bestiga och klättringen börjar till hösten med Nations League div 3 och med självklara målet att vinna. Sen är det VM-kval med ambition att klättra vidare och slutligen fixa ett slutspel och rädda ekonomin åt arbetsgivaren.
Jag tror på JDT, Kim Källström och laget. Tålamod!

Europa


Nu börjar kvalspelet till Champions-, Europa- och Conference League, våra svenska lag måste leverera. MFF kvalar till CL, Elfsborg till EL och Djurgården och Häcken till Conference League.
Ett nytt format väntar lagen som passerar kvalmatcherna. 36 lag kommer ingå i en serietabell där varje lag spelar åtta matcher, beroende på slutplacering i tabellen kvalificerar sig lagen till respektive slutspel.

Bättre eller sämre än tidigare får framtiden utvisa.

Jon Dahl Tomasson

Sverige sjunker på världsrankingen

John Alvbåge

John, en fin kille och bra målvakt, blev lite sur på Olof Mellberg som enligt Alvbåge förringat målvaktsspelets ädla konst. Jag håller med båda.
Målvaktsspelet är värd all uppmärksamhet, en utsatt position i laget och där inga misstag får ske. MEN Mellberg har rätt i sin kommentar om att alla räddningar inte är världsklass (som målvakterna gärna vill tycka). Många målskyttar avslutar rakt på målvakten som då knappast behöver beröm för att bara ha stått i vägen.

Jag har haft många sköna samtal kring just detta med min gode kollega på Viasat Henrik Strömblad (själv gammal målvakt ) som ofta höjde målvaktsräddningen till skyarna, oavsett!
Manuel Neuer är min favorit bland målvakter!

Nya regeln


Nya regeln att bara lagkaptenen får diskutera domslutet med domaren testa just nu i EM. Bra initiativ tycker jag men det innebär att alla målvakter som aspirerar på kaptensrollen kan nu ge upp.

BB240617 BB251

Nya regeln skapar mindre argumentationer

Citat

Konsten att leva måste man fortsätta att lära sig hela livet
/Seneca 4 f. Kr

/Bosse Petersson
Jag önskar er en fin midsommar!

Byt gärna ut hata mot älska.
Jag älskar att vinna!
Jag älskar mitt lag!

Om Bosse Petersson
Bosse Petersson

Bosse Petersson

Bosse Petersson har en lång karriär bakom sig inom fotbollen. Det började med att hans far, Ingvar Petersson, vann SM-guld för Djurgården 1955. Bosse själv hade Djurgården som moderklubb men spelade själv Allsvenskan i AIK. Som tränare blev Bosse väldigt lyckosam och representerade klubbar som AIK, Djurgården, Kalamata och PAS Gianna i Grekland och även Assyriska, Västerås, Enköping och Vasalund bland annat. Efter spelar och tränarkarriären har vi sett Bosse som expertkommentator i bland annat Viaplay där han hyllades för sina träffsäkra reflektioner från matcherna.

Numera är han stjärnexpert hos Bettingstugan och bjuder varje vecka på klockrena analyser från fotbollens alla hörn.