• Hem
  • Nyheter
  • Helgkrönika v4 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"
HELGKRONIKA BOSSE PETERSSON
Nyhet

Bild från Bildbyrån

Helgkrönika v4 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"

Premier League 26 januari 2024

Bosse Petersson är tillbaka med helgens krönika. Denna gång med tankar på svenska landslaget, är det okej att vinna till varje pris och så härliga anekdoter från förr. Missa inte veckans varning på Stryktipset också. Det och mycket mer i krönikan som är fredagens höjdpunkt varje vecka!

Krönika med Bosse Petersson v4

"Det är för grått"

Bladet intervjuar Thomas Ravelli och Patrik Bjärred Andersson i samband med Idrottsgalan och ställer frågan om vem dom helst ser som ny förbundskapten. Svaren glädjer mig!

Fredrik Ljungberg, Henke Larsson och kanske framförallt Jonas Thern nämns i intervjusvaren.
Alla tre blir representanter för den linje jag själv har drivit i årtionden. En förbundskapten med en aktiv bakgrund som spelare bör prioriteras.

Fakta säger något om verkligheten, då samtliga förbundskaptener som vunnit VM genom tiderna har alla haft en bakgrund som spelare på hög nivå.
Det säger något, men inte allt!

"Det är för grått" menar Thomas Ravelli om svensk fotboll och tycker att Jonas Thern är den mest lämplige för att åter sätta lite färg på fotbollen. Färg behövs!

"Det är lite slappt kring landslaget och dåliga resultat" sa ungtuppen och superlöftet Hugo Larsson (Eintracht Frankfurt) om frågan kring en ny förbundskapten.
" Vi behöver någon som kan köra över folk".
Jag tolkar honom lite som det jag själv menar, en förbundskapten som visar med hela handen och vars viktigaste egenskap är att matchcoacha, med siktet inställt mot att maxa laget inför varje enskild match. Prestigelöst!

Och innan landskamperna i mars så ska han vara på plats den nye, säger Kim Källström i en intervju.
Tänk om han tar jobbet själv?

Nä, det lutar nog åt dansken Jon Dahl Tomason (110 A- kamper för Danmark), Jens Gustafsson (153 A matcher för Falkenbergs FF) eller guldmakaren Håkan Eriksson
( 0 A-lagsmatcher på elitnivå).
Samtliga har bra meriter i yrket fotbollstränare och ur förbundets synvinkel kanske också mer budget anpassade.

Uppdaterad oddslista på Sveriges nästa förbundskapten

Harry Redknapp

Såg en underbar intervju med Chelseas manager Mauricio Pochettino, där han sa sitt hjärtas mening kring dagens fotbollspelare.
Jag bjuder honom och er alla på en skön story från engelsk fotboll från tider som flytt!

Harry Redknapp, legendarisk manager i bl.a Tottenham Hotspurs (2008-12), sitter på sitt kontor när en spelare med extrem hög svansföring och mycket höga tankar om sig själv knackar på hans dörr.

In kliver spelaren och säger med stadig röst:
"Boss, jag anser att jag borde spela i A-laget och undrar nu varför jag bara får speltid i B-laget?"

Harry Redknapp tittar upp och suger en stund på svaret.
" Vill du veta varför"
"Svaret är enkelt! Vi har inget C-lag!"
Ridå!

BB230611 BB905

Vinna till varje pris

Elitidrottare flyttar gränser, det är en del av processen. Är det ok att flytta gränserna så att det blir öppenbart fusk?
Skaffa sig fördelar gentemot kolleger genom att fuska?

Frågan blev aktuell i PL matchen mellan Brentford och Nottingham Forest när lagkaptenen Ivan Toney, come back efter 8 månaders avstängning för att ha brutit mot regelverket 232 gånger kring betting på egna matcher, sköt en frispark i mål.
Vild glädje och vilken come back!

Reprisbilder som visats i efterhand visar hur Toney flyttar bollen från frisparkspunkten när domaren vänder ryggen till. I sidled och dessutom flyttar Toney kritmarkeringen som domaren markerat, allt i syfte att få ett bättre läge för sin frispark.
Situationer likt denna bör naturligtvis vara föremål för en VAR granskning.

Självklart ligger stora delar av ansvaret hos spelaren själv, som har ett stort ansvar gentemot sporten, kolleger, supportrar etc . Tyvärr så kommer det inte att ske av sig självt i en miljö där "vinna-till-varje pris " råder. Regler måste följas och fusk beivras och detta måste hanteras av FIFA, UEFA och det nationella förbundet.
Världens fotboll har enats kring två värdeord: FAIR PLAY.

Brentford vann matchen med 3-2.

Händelsen finns med som veckans jätteidiot denna vecka:

Lucas Bergvall

Sverigest mest omtalade fotbollspelare, supertalangen som alla, ALLA, storklubbar i Europa vill ha i sin spelartrupp. Ryktet säger att England (Tottenham) och Spanien (Barcelona) ligger bäst till. Kittlande tanke att världens största talangfabrik , FC Barcelona , skulle köpa in en svensk 18 åring till sitt lag.
Fortsättning följer!

BB240112 EW094

Motto

Mår vi bra, blir Sverige bättre!

Om vi mår bra presterar vi bättre, i skolan, på jobbet, på fritiden. Hur stor del av en bra prestation sitter i den mentala delen?
En del menar att 75 % av en bra prestation sitter i vårt mående. Om det är sant, har vi alla en uppgift i att hjälpa vår omgivning i skolan, på jobbet, på fritiden till att må bra. Vi gör varandra bra mot ett gemensamt mål. Grundläggande i allt lagbygge!

Speltips

Leeds-Plymouth. Se upp!
Lätt att spika Leeds på Stryket! Med uppgifter om att flera spelare av olika skäl missar den här cupmatchen för Plymouth, då talar mycket för hemma seger på Loftus Road. Men en liten varningsflagga måste upp! Leeds har i veckan spelat seriematch mot Norwich (1-0) och fokus ligger såklart på att nå en av direktplatserna till Premier League. Hur mycket satsar lagen på FA cupen i det här läget av säsongen?
Allt talar för hemmaseger på Loftus Road och jag tror på en målrik match men räknar inte bort ett lurigt Plymouth.
Jag kommer gardera hemmalaget på mitt Stryktips!

3

/Bosse Petersson
som önskar er allt gott och byt gärna ut hata mot älska.
Jag älskar att vinna!
Jag älskar mitt lag!

Om Bosse Petersson
Bosse Petersson

Bosse Petersson

Bosse Petersson har en lång karriär bakom sig inom fotbollen. Det började med att hans far, Ingvar Petersson, vann SM-guld för Djurgården 1955. Bosse själv hade Djurgården som moderklubb men spelade själv Allsvenskan i AIK. Som tränare blev Bosse väldigt lyckosam och representerade klubbar som AIK, Djurgården, Kalamata och PAS Gianna i Grekland och även Assyriska, Västerås, Enköping och Vasalund bland annat. Efter spelar och tränarkarriären har vi sett Bosse som expertkommentator i bland annat Viaplay där han hyllades för sina träffsäkra reflektioner från matcherna.

Numera är han stjärnexpert hos Bettingstugan och bjuder varje vecka på klockrena analyser från fotbollens alla hörn.

Bosse satte 13 rätt i debuten av Uppsnack Stryktipset och följde upp detta med 13 rätt strax efter. Denna vecka har panelen semester men nästa vecka är de återigen tillbaka med nya analyser till Stryktipset.