• Hem
  • Nyheter
  • Helgkrönika v5 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"
HELGKRONIKA BOSSE PETERSSON
Nyhet

Helgkrönika v5 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"

Premier League 2 februari 2024

Denna vecka kommer Bosse med reflektioner kring vilka utmaningar en tränare står inför och hur man orkar bära det tunga ansvaret som det faktiskt är att leda en klubb. Reflektioner går även till statistikens inverkan på fotbollen idag samt förstås tips till Stryktipset. Det och mycket mer i veckans krönika med Bosse Petersson.

Krönika med Bosse Petersson v5

Jürgen Klopp

Jag uppskattar känslor och speciellt kring idrott och synnerhet kring fotboll. Efter 8 säsonger lämnar Jürgen Klopp Liverpool som manager. En av världens främsta i yrket och en känslomänniska värd att tycka mycket om.

"Jag har inte energi att fortsätta", ett uttalande som inte förvånar mig. 

Hur orkar en manager på absoluta toppnivå (gäller alla ligor inkl Allsvenskan) att i all vaken tid, dagligen, vecka ut o in, månad efter månad, säsong på säsong, hantera spelare, ledarstab, agenter, ägare, media, sponsorer och supportrar?
OCH, Du måste klara att göra alla, ALLA, nöjda.

"Vårt jobb är en omöjlighet" svarade svenska mästarcoachen Henrik Rydström på frågan "hur orkar du"!

En stor utmaning för fotbollen är att hanterar problematiken kring att behålla dom mest kompetenta personerna kvar i branschen, så länge som möjligt. Tänka hållbarhet! 

Klubben är störst

Vad händer nu i FC Liverpool när karismatiske Klopp lämnar. Vi såg vad som hände efter Alex Fergusson i Man U och i Arsenal efter Wenger.

Men klubben är alltid större än en enskild person och kommer gå vidare mot framtiden.

Jag har en liten extra känsla för Liverpoolklubben efter ett besök på Anfield 1971. Då jag såg en ung Kevin Keegan live för första gången. Nämnde Keegan, Ray Kennedy, Kenny Dalglish, Steven Gerrard och självklart Glenn Hysén är personliga favoriter.

Nästa gång jag besökte Anfield var 1989 och Glenn var ny i klubben. Fick en pratstund med honom om och kring livet i storklubben. Jag minns att jag ställde frågan till Glenn och undrade över varför Liverpool var så extremt bra på fasta situationer vid den här tiden. Under veckan som jag var på plats och kollade träningen såg aldrig laget träna på fasta.

Så frågan till Glenn löd: " Ni tränar aldrig på fasta men gör ändå en massa mål på hörnor och frisparkar, berätta". "Enkelt", svarade Glenn.
"John Barnes tar bollen, skjuter den i huvudet på Ian Rush och sen är det mål."
Aha!

Klopp

Klopp tackar för sig

Vem kommer ersätter Klopp? 

Mycket talar för den mycket meriterade Xabi Alonso med bl.a 143 matcher för Liverpool och vann Champions League 2004/2005 med klubben. Bland övriga gigantiska meriter finns ett VM guld med Spanien 2010.
Tung gubbe!

Statistik


Statistiken väller in över fotbollen. Bättre och bättre blir verktygen som visar hur en spelare och lag agerar i en fotbollsmatch.
Senaste nytt är att Svensk Elit Fotboll, SEF, har skrivit avtal med ett AI företag som lovar nya nivåer kring leverans av statistik. Helt ok för mig att via statistik visa hur verkligheten ser ut.

Men lite varningens finger kring att fenomenet vandrar ned i åldrarna. 

Frågan blir om vi dödar kreativiteten, fantasin, det oväntade, överraskningen, det unika beslutet, med att peka för stort mot statistik. 

Fotboll är fortfarande för mig ett spel där den enskilde spelaren kan och ska uppmuntras till att göra något oväntat, som en motsats till det statistiken säger.

Statistiskt skulle inte Zlatan skjutit på det sättet från den positionen i matchen mot England på Friends 2012 osv, osv. Ni förstår!

Bästa barn o ungdomstränare, var försiktig med att blanda in för mycket statistik i er verksamhet. Uppmuntra istället till fantasi, kreativitet, göra det oväntade. Statistik är bra och i rätt sammanhang!

Kan inte låta bli att tänka tanken på om Björn Borg på sin tid, med statistiken som grund, hade förbjudits att spela med sin dubbelfattade backhand. Borg vann 5 Wimbledontitlar med ett backhand slag ingen sett tidigare.
Det är i grunden dom aktiva som leder utvecklingen i sin sport.

Casinobonus:

150 Freespins på Book of Dead

Omsättningskrav: 1x bonussumma Free Spins: 150 Bonuskod:

Det ska vi fira

Allsvenskan fyller 100 år 2024.
Låt oss fira som aldrig tidigare men utan maskerade män och raketer som riskerar människoliv. En 10-åring skadade sig när Västerås mötte AIK i en tränings-match i januari. Bara sorgligt!

Reflektion: det är väl bara män som maskerar sig på fotboll och bara kvinnor i Mello?

Odds att vinna Allsvenskan 2024

Grattis Häcken

Tur vi har tjejerna!
Vilken prestation att i den riktigt tuffa gruppen med bl.a Chelsea och Real Madrid fixa andra platsen och avancera till Champions League slutspel. Kvartsfinalerna spelas i slutet på mars och finalen går i Bilbao den 25 maj. Häcken kommer lottas mot endera Barcelona, Lyon eller PSG.
Bollen är rund, men det skulle vara högst sensationellt om vi får se Häcken-tjejerna i en semifinal. Men fotbolls Sverige håller tummarna!

Häcken damer

Speltips

Aston Villa slår direkt tillbaka. Förlorade mot Newcastle senast men förtjänade bättre. Ingen tillfällighet att Aston Villa är med och spelar om Champions League platser. Dom är på riktigt och slår Sheff United trots bortaplan. Jag spikar på Stryktipset och går vidare.

Skarmavbild 2024 02 02 kl 09 06 21

Tips SM

Till helgen drar det igång. 125.000 till vinnande lag.
Ni kan spika Aston Villa i första matchen.

Jag kommer spela Tips-SM tillsammans med mina kollegor Weimer, Limpar, Bobby och SpelTorsten. Kan ni slå oss?

Lycka till!

Motto

Den svage hämnas,
Den starke förlåter,
Den kloke ignorerar

/Bosse Petersson
som önskar er allt gott och byt gärna ut hata mot älska.
Jag älskar att vinna!
Jag älskar mitt lag!

Om Bosse Petersson
Bosse Petersson

Bosse Petersson

Bosse Petersson har en lång karriär bakom sig inom fotbollen. Det började med att hans far, Ingvar Petersson, vann SM-guld för Djurgården 1955. Bosse själv hade Djurgården som moderklubb men spelade själv Allsvenskan i AIK. Som tränare blev Bosse väldigt lyckosam och representerade klubbar som AIK, Djurgården, Kalamata och PAS Gianna i Grekland och även Assyriska, Västerås, Enköping och Vasalund bland annat. Efter spelar och tränarkarriären har vi sett Bosse som expertkommentator i bland annat Viaplay där han hyllades för sina träffsäkra reflektioner från matcherna.

Numera är han stjärnexpert hos Bettingstugan och bjuder varje vecka på klockrena analyser från fotbollens alla hörn.

Bosse satte 13 rätt i debuten av Uppsnack Stryktipset och följde upp detta med 13 rätt strax efter. Förra veckan fick Bosse 12 rätt på sin uppbackade rad och hela 70 000:- in. Formen är med andra ord god.

Här är veckans Uppsnack: