• Hem
  • Nyheter
  • Helgkrönika v52 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"
HELGKRONIKA BOSSE PETERSSON
Nyhet

Helgkrönika v52 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"

Premier League 29 december 2023

Bosse Petersson är tillbaka med nya tankar kring vår älskade fotboll! Denna vecka med tankar om Djurgårdens viktiga pusselbit, om gåfotboll, handsregler och om det är dags att göra något drastiskt på träningsbiten i svensk fotboll. Såklart får vi även ett giftigt drag på kommande Stryktips! Allt detta och mycket mer i veckans krönika hos Bettingstugan.

Krönika med Bosse Petersson v51

Jag för laget!

Kan Albin Ekdal göra en Sebastian Larsson?
Jag är en stor beundrare av deras karriärer där insatsen alltid varit "Jag för laget" det vill säga ett stort ansvar till att alltid vara hundra procent förberedd på att ge laget allt.
Det finns många liknelser att dra mellan dessa två hemvändare. Båda blev tidigt utlandsproffs, Sebastian till Arsenal och Albin Ekdal till Juventus. Ingen blev storstjärna i respektive klubb men en utlandskarriär på 17 respektive 15 år imponerar grymt!

Larsson kom till AIK 2018 som 34-åring och gjorde 5 säsonger för klubben och vann SM guld 2018. 

Bosse Andersson, för visst blir det väl Djurgården som får Albins namnteckning, planererar nu för att Ekdal ska bli pusselbiten som gör att DIF 2024 ska utmana om SM- guldet igen.
Spelar Albin 5 säsonger i DIF så tangerar han Larssons insats i AIK men det finns ett Men. Albin gjorde 70 landskamper för Sverige och NOLL mål, Sebastian var ingen given målskytt i varken landslag (133 A) eller klubblag men det rann in en och annan balja från hans högerfot.

Albin, hur många mål orkar du med i Allsvenskan innan pension? Sebastian blev en stor profil i allsvenskan för sin helhjärtade spelstil och det tror jag Ekdal kommer matcha genom sin enkla och prestigelösa spelstil.

Vilka vinner Allsvenskan 2023?

Träna mer, för fan!

Rapporter från olika håll ger en gemensam analys.
Vi tränar för lite i svensk fotboll.
Teknik, taktik, mental träning, videoanlalyser, statistik etc etc MEN fotboll är i grunden en fysisk sport.
Molde, norska topplaget, sprang sönder våra mästare BK Häcken i Champions League gruppspel. Två gånger!

Många är nu oroliga för att vi har tappat i konkurrens och många pekar på fysiken mer än tekniska begränsningar. Behöver vi byta fokus?

Fysiken har alltid varit en stark svensk plusfaktor. Dags att återta förlorad mark. Hur tänker våra Tiki-Taka- tränare om detta och kanske speciellt på ungdomssidan. Springer vi mest, springer vi med högintensiva löp, springer vi starkast med boll?

Före Tiki-Taka-fotbollen var vi kända för vår organisation, försvarstaktiska förmåga och starka fysik. Sen slog, tack och lov, pendeln över mot mer teknik och offensivare spelidé. Men tappade vi fysiken ( läs löpförmågan) på vägen?

Är nästa importvara från grannlandet, fystränare! Huvudtränarna är ju redan här.

BB231130 LT101

Tränar vi för dåligt i svensk fotboll?

Gåfotboll är inget för mig.

Jag njuter av varje sekund när Pep Guardiolas gäng spelar fotboll, utom när det ser ut som i första halvlek mot Everton i veckan. Gåfotboll! Då reser jag på mig och sätter hellre på diskmaskinen. Så djäkla trist att titta på.

Men så händer saker i andra!

Spelet blir snabbare, mer utmanande, fler initiativ och Man City blir Man City. Vinst och klättring i tabellen. Snart dags för Kevin De Bruyne och Erling Haaland att göra comeback och för Pep o Co att sikta mot första platsen igen.
Snälla, inga fler halvlekar som på Goodison för då vänder jag blickarna hellre mot Liverpool och Arsenal. 

Gåfotboll kommer aldrig att bli en sport för mig!

Hands, hur svårt kan det vara?

Hands och offside bedömningar blev en stor "snackis" efter matchen Everton-Man City.
Alla vi som förstår fotboll undrar över vilka direktiv domarna har vid dessa situationer.
Blås när det är offside, blås inte när handsen är ofrivillig. Hur svårt kan det vara?

BB231227 BB811

Speltips

7 matcher från Premier League på helgens Stryktips.

Jag såg Nottingham mot Newcastle och blev lite impad över det jag såg. Nye managern Nuno Santo, med förflutet i Wolves och Tottenham, gjorde sin första match för klubben. 32-årige Chris Wood smällde in en fin hattrick och Elanga , som nu får möta sina gamla lagkamrater i Man United, såg väldigt vass ut på S:t James Park.

Man U vann en måstematch mot Aston Villa men resultatet var bättre än prestationen. Jag missar inte ettan på min Stryktips-kupong. Men tar med fler tecken på större system. Lycka till!

Skarmavbild 2023 12 29 kl 21 25 33

Motto

" Man behöver inte säga allt man tänker"

/Bosse Petersson
som önskar er en fin nyårshelg och byt gärna ut
hata mot älska inför nya året 2024.
Jag älskar att vinna!
Jag älskar mitt lag!

Om Bosse Petersson
Bosse Petersson

Bosse Petersson

Bosse Petersson har en lång karriär bakom sig inom fotbollen. Det började med att hans far, Ingvar Petersson, vann SM-guld för Djurgården 1955. Bosse själv hade Djurgården som moderklubb men spelade själv Allsvenskan i AIK. Som tränare blev Bosse väldigt lyckosam och representerade klubbar som AIK, Djurgården, Kalamata och PAS Gianna i Grekland och även Assyriska, Västerås, Enköping och Vasalund bland annat. Efter spelar och tränarkarriären har vi sett Bosse som expertkommentator i bland annat Viaplay där han hyllades för sina träffsäkra reflektioner från matcherna.

Numera är han stjärnexpert hos Bettingstugan och bjuder varje vecka på klockrena analyser från fotbollens alla hörn.

Bosse satte 13 rätt i debuten av Uppsnack Stryktipset och följde upp detta med 13 rätt strax efter. Här nere kommer veckans avsnitt ut ⬇️