• Hem
  • Nyheter
  • Odds och Analys inför presidentvalet 2024 i USA
Vem vinner amerikanska valet enligt oddsen och analysen 2024
Nyhet

Odds och Analys inför presidentvalet 2024 i USA

Politik 10 september 2024

Återigen närmar vi oss ett val i USA och med det följer förstås en hel del debatter, valtal och TV-sända intervjuer mellan republikaner och demokrater. I denna nyhet tar vi tempen på oddsen och ger er analys kring vem som kan gå segrande ur detta rafflande drama.

Spela på det amerikanska presidentvalet med LeoVegas

LeoVegas

100% upp till 500 SEK gratisspel

LeoVegas har inte bara en stor sportsbook utan även mycket politik och underhållning. Exempelvis en hel del roliga spel på det amerikanska valet. Spana in utbudet och ta del av en fin bonus!

Hämta 500 kr bonus

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Erbjudandet är giltigt i 60 dagar. Omsättningskrav 1 ggr. Ev. vinster är omsättningsfria. Stodlinjen.se - Spelpaus.se. Spela ansvarsfullt. Läs fullständiga regler och villkor här


Odds att vinna valet i USA 2024

Det är inte långt kvar till valet i USA som går av stapeln 5e november 2024. Republikanerna har tagit fram sin presidentkanditad i ex presidenten Donald Trump och demokraterna har svarat med att välja nuvarande vice-presidenten Kamala Harris som sin kandidat. 

Båda är välkända politiker i USA då Donald Trump vann valet 2016 och fick fyra år som president och har sedan dess funnits med i den politiska världen. Kamala Harris har spenderat senaste fyra åren som vice-president till nuvarande presidenten Joe Biden men kandiderade själv till posten innan dess. 

Favorit att vinna valet har länge Donald Trump varit och är så fortfarande. Dock har oddsen rört sig en hel del från de låga nivåerna vi såg efter mordförsöket på Trump, då oddset var så lågt som 1.25 till att nu vara rätt jämna 1.80 mot Harris 2.00. Ingen annan person har ett odds som ens är värt att nämna som spelbart objekt.

Donald Trump

Donald Trump ställer upp för trejde gången som republikanernas kandidat

Odds att vinna valet i USA 2024

Hur går det amerikanska presidentvalet till?

Det amerikanska presidentvalet fungerar inte som ett riksdagsval i Sverige där de partier som får flest röster vinner. Här kan faktiskt en kandidat få flest röster men ändå förlora valet som fallet var 2016 när Hillary Clinton fick fler röster än Donald Trump men där ändå Trump vann i de viktigaste delstaterna och därmed kom ut med segern.

Elektorer

I valet slåss man om totalt 538 elektorer i 50 delstater och Washington DC. För att vinna valet måste man få 270 elektorer. I varje delstat är det en kamp om elektorer i ett eget val. Ju större delstat desto fler elektorer är det på spel där vinnaren tar alla elektorer. 

Flest röster är ingen garanti

Med andra ord kan man få flest röster men förlora de viktigaste delstaterna som ger flest delegater och därmed förlora valet. År 2016 röstade totalt 48,2% av amerikanerna på Clinton, mot 46,1% på Trump. Men Trump vann de flesta viktiga delstaterna – och därmed presidentposten, med elektorssiffrorna 306–232.

Elektorer USA 2020 presidentvalet

Kalifornien är inte bara känd för sin golf utan det delas även ut flest elektorer här

Swing states

Det finns en rad delstater som alltid röstar likadant och där vet man i praktiken hur utgången kommer bli. Sen finns det jämnare stater där mer står på spel. De allra jämnaste delstaterna med högst befolkningsmängd brukar vara de som avgör valet. Dessa extra viktiga stater kallas för ”Swing States” eller ”battleground states”. När Trump besegrade Clinton vann han de allra flesta Swing States och därmed också valet.

Odds Swing states Arizona USA valet

Odds Swing states Georgia USA valet

Odds Swing states Michigan USA valet

Analys av oddsen i USA-valet 2024 - Vem blir president?

Analys av oddsen i valet i USA
Jonas Weimer

Jonas Weimer

Det har varit väldigt intressant att följa oddsrörelserna på det amerikanska valet senaste året. Jag gjorde en nyhet i vintras där jag rekommenderade spel på Trump till 2.60 gånger pengarna. Efter att Bidens hälsa dalat, Trumps dominans i debatten samt mordförsöket på honom så sjönk oddsen till väldigt låga nivåer. Allt såg egentligen klart ut.

Det var innan Trump gjorde misstaget att utse JD Vance som hans vice president samt att Biden hoppat av. Fram klev 59 åriga Kamala Harris (som får ses som en ungdom jämfört med Biden och Trump) och med den stora apparat som nu sluter upp bakom henne och som försöker bereda vägen för den första kvinnan att bli vald till president.

Oddsen har skiftat. Vance blev inte den succe Trump hade trott då han stått för en del märkliga uttalanden. Samtidigt som Harris fått med sig hela den demokratiska sidan på sin sida. Valet av vice president i Tim Walz har gett stort genomslag.

Inför debatten som sker denna vecka mellan Trump och Harris skulle jag säga att oddsen är gynnsamma att nu spela på Harris. Jag är medveten om att en kvinna aldrig blivit vald till president och att Harris har en del saker som talar emot sig. Men den fart som hennes kampanj nu har fått och att Trump nu ses som den gamla kandidaten och förbrytaren sett till alla de mål han förlorat senaste åren gör att jag tror att vi får se Harris som president nästa år. 2.00 hos LeoVegas får räcka!

Amerikanska presidenter sedan 70-talet

Donald Trump är USAs 45e president sedan George Washington röstades in 1797. Sedan 70-talet har vi sett dessa presidenter:

  • Richard Nixon 1969
  • Gerald Ford 1974
  • Jimmy Carter 1977
  • Ronald Reagan 1981
  • George H.W Bush 1989
  • Bill Clinton 1993
  • George W. Bush 2001
  • Barrack Obama 2009
  • Donald Trump 2017
  • Joe Biden 2021

FAQ - Amerikanska presidentvalet 2024

🏠 Vilket spelbolag rekommenderas om man vill betta på amerikanska presidentvalet 2024?

Det finns fler som har odds på valet i USA där vi finner Speedybet, Unibet och LeoVegas som de som har bäst och högst odds.

🎁 Vart kan jag få en välkomstbonus när jag bettar på amerikanska presidentvalet?

Spelar du på Harris eller Trump hos LeoVegas får du upp till 500 SEK i ett gratisspel

Här kan du se fler spelbolag med bra välkomstbonusar.

🏠 Vilket odds tycker Bettingstugan att man ska spela på?

Kamala Harris till oddset 2.00 i skrivandets stund hos LeoVegas känns bra. Hon har just nu medvind och en bättre kommande vice-president vid sin sida.