• Hem
  • Nyheter
  • Rikard Norling om FC Stockholm "Det var som att träffa en ny kvinna"
Rikard Norling FC Stockholm
Nyhet

Rikard Norling om FC Stockholm "Det var som att träffa en ny kvinna"

Division 1 Norra 22 februari 2024

Bettingstugan har träffat Rikard Norling och haft en lång intervju om tiden i bland annat AIK, Malmö FF och Norrköping. Dessutom får vi höra hans syn på landslaget, på sin satsning inom media och förstås om FC Stockholms spännande framtid. I denna del får vi höra om varför det blev FC Stockholm, vad vi kan förvänta oss av säsongen samt visionerna för framtiden.

Intervju Rikard Norling

Bettingstugan kommer i år, precis som förra året, att vara en av sponsorerna till FC Stockholm och förstås följa laget noga under kommande säsong. FC Stockholm har fått en ny huvudtränare i Rikard Norling som har ett förflutet i stora klubbar såsom Norrköping, AIK, Malmö FF och norska Brann. Totalt har det blivit två SM-guld med både Malmö och AIK. Det är med andra ord en meriterad tränare som FC Stockholm knutit till sig och en ära för Bettingstugan att få en exklusiv intervju med denna mästarcoach för att höra hur han faktiskt hamnade i Division 1.

Fakta om Rikard Norling
  • Namn: Rikard Norling
  • Ålder: 52 år
  • Smeknamn: Il Professore, Aristoteles, Norre-Borre
  • Nuvarande klubb: FC Stockholm
  • Klubbar som spelare: Brommapojkarna
  • Klubbar som tränare: IK Bele, Väsby, Sundsvall, AIK, Assyriska, Malmö FF, Brann, AIK, Norrköping, FC Stockholm
  • SM-guld: 2st (Malmö 2013 och AIK 2018)
  • Övriga meriter: Två ligasegrar med Väsby, vann Superettan med AIK, guld i supercupen med Malmö, två SM-guld som huvudtränare för Malmö och AIK, SM-guld som assisterande i AIK, kvalade in till Champions League som assisterande i AIK.

Del 1: Norling om FC Stockholm

Bettingstugan träffar Rikard Norling över länk strax innan han ska hålla ett träningspass med A-laget på Stadshagen i Stockholm.

Rikard, berätta hur det gick till när du kom i kontakt med FC Stockholm?

- Första kontakten var med min barndomskamrat Magnus Tornerhjelm, som känner Simon Brännström som tillsammans med Stefan Elfver grundade FC Stockholm. När Magnus ringde till mig och frågade om jag var intresserad, "Du vet klubben som Johan Mjällby tränat", då visste jag inte allt för mycket. Utan konstaterade bara att det kanske var en skänk från ovan. Att få det här med tävling, resurser, ambitioner... en klubb som vill något. Krav på att vinna och att man ges rätt förutsättningar. Då kände jag såhär; Ja, det kanske är precis det här jag behöver.

Stefan Elfver har beskrivit erat möte som kärlek vid första ögonkastet, stämmer det?

Det är inte konstigt hon är vacker för hon använder tandtråd varje kväll

- Det var som att träffa en ny kvinna, höll jag på att säga. Man känner kraften, potentialen, allt det positiva... man får energi, man känner så mycket bra känslor och jag kände att det är precis rätt för mig och de kände detsamma. Du vet när man är ute och dejtar, eller jag har inte dejtat på 30 år, men jag tror de som är ute och dejtar ibland kan känna att allt stämde så bra på första dejten men sen kom det där som inte var bra....Men än så länge så har det inte varit så utan jag känner mer att det inte är konstigt att hon har fina tänder för hon kör tandtråd varje kväll, och flux liksom. Det förstärkte min första upplevelse att det här är bra grejer.

Stefan Elfver FC Stockholm

Sportchef Stefan Elfver är en av grundarna till klubben och har sett laget gå från Division 7 till Division 1. Foto: FCStockholm.com

Rebaz Hassan (tidigare tränare i FC Stockholm) beskrev Stefan Elfver som den bästa sportchefen i Sverige. Håller du med?

- Jag hoppas Stefan är kvar i FC Stockholm länge. Han och Simon Brännström. Så länge Stefan är kvar här får de andra hålla sig i hatten, kan man säga.

Behövde inte fundera länge innan det blev ett ja

Hur fort efter första kontakten tackade du ja?

- Det var ganska snabbt. Jag blev intresserad under lunchen, fick ett kontraktsförslag, och boom. Så det var inte så att jag satt och väntade till lite längre fram i transferfönstret så att säga för att se om något annat dyker upp, utan jag kände direkt att det här var helt rätt. Från att ha tackat nej kategoriskt till massa klubbar och trots jättebra bud, där jag kände att "Nej, det går inte, ring inte igen". Vilket också kan kännas läskigt. En bra karriär kan kännas hotande, vart går gränsen liksom?

Vill du nämna några klubbar som det rörde sig om?

- Nej, det är inte snyggt. Man stillar en nyfikenhet men....det är fel mot klubbarna.

Ni kommer spela på Kanalplan?

- Ja, matcherna kommer spelas på Kanalplan. Vi tränar på Stadshagen under tiden Kristineberg står under byggarbete. Det kommer förhoppningsvis vara klart till 2025. Nya läktare och ny konstgräsplan, det kommer bli jättebra. Det kommer förstärka FC Stockholm som det man vill identifiera sig med. Arenan kommer ta ca 2500.

Kristineberg fc stockholm

Kristineberg innan ombyggnationen. Foto: Holger Ellgaard

Är det ett krav att ta sig till Superettan nästa säsong?

- Ja, det är nog ganska täta skott mellan mål och krav.

Kan Häcken göra det så kan vi

Gillar du den pressen, att ni ska ta steget upp och med en målsättning på Allsvenskan inom kort?

- Ja men det är ju så. Utan den (pressen) så blir det inte... Det blir ännu viktigare om det inte är så att det är supportrarna som sätter pressen. Sköter man sig inte kommer det förhoppningsvis ner några, med tatuerade armar och ben. Vi växer hela tiden. Kan lilla Häcken från stora Göteborg bli en succé så kan väl vi? Vi har dessutom ett jäkligt slagkraftigt namn.

Ni har en rik sponsor i Fredrik Wester. Hur är han som person?

- Spännande. Jag rekommenderar alla att lyssna på intervjun han gör med Olof Lundh. Han är vass i huvudet, har en klar åsikt. Han har pengar men han strösslar inte med dem. Man ska visa att man är värdig dem, då kan Fredrik nog öppna plånboken. Men det är inte tack vare honom som man är där man är idag med FC Stockholm.

Hur funkar det att jobba med Adam Larsson, assisterande tränare i FC Stockholm?

- Det är Hasse Larssons grabb (sportchef i Mjällby). Vänta 2-3 år så är han nog i Superettan eller Allsvenskan som tränare. Jag är jätteglad där jag hamnar i en klubb där jag får jobba med killar, inga tjejer hittills, som växer ut och blir jäkligt duktiga tränare på högsta nivå.

Adam Larsson fc stockholm

Rikard spår en lysande framtid för sin assisterande tränare Adam Larsson. Foto: FCStockholm.com

Hur är det att träna en klubb som är 15 år gammal istället för mer anrika klubbar som du tränat tidigare?

- Jag känner såhär att vissa som spelade i klubbar för 50 år sedan idag kan titulera sig som att de spelade i City eller några andra stora klubbar som idag är stora. Men där och då spelade de faktiskt i division 1. Och där tror jag att FC Stockholm är om säg 20 år.

Vem ska man hålla lite extra koll på i år i FC Stockholm?

- Cameron Streete, om han får vara skadefri. Då kommer han bli sylvass. Luka Dobrijevic tror jag kommer bli jäkligt bra. Maill Lundgren som är rätt ung tror jag mycket på, Sebastian Wändin är intressant (lån från BP), Sebastian Loyola Nydén är också en potentiellt duktig spelare som kommer växa, även David Zlotnik som varit med på den här nivån och högre. William Jan som jag hoppas kommer att blomma ut och som jag haft i AIK tidigare. David Fällman, en riktig karaktär. Från Mariefred men fått kämpa och "gnugga puck". Otroligt ödmjuk trots en fin och framgångsrik karriär. Det är många som är duktiga så det är värt att komma och titta på oss.

Vad behöver truppen utveckla för att komma vidare?

Rebaz Hassan har satt en otroligt bra grund som jag jobbat vidare på. Grunden är vår största styrka i spelsättet. Kan vi vrida till det vi gör i sista tredjedelen och i egen sista tredjedel kanske, det är väl där jag ser att vi kan utvecklas. Men annars kan vi nästan bara bli sämre om jag inte sköter mig

Vilka ser du som största konkurrenter i år i Division 1 norra?

- Svårt alltså. Ingen nämnd, ingen glömd.

FC Stockholm 2024

Det finns flera spännande spelare i FC Stockholms trupp 2024. Foto: Thomas Persson

Ni har gjort fyra-fem nyförvärv. Är truppen satt eller kan det komma in fler nyförvärv?

- Stefan jobbar intensivt på att värdera och se. Och använder tiden nu till att fatta kloka beslut som inte bygger på att man jobbade förhastat. 95% är på plats och bygger på det man satte förra säsongen. Det är inte så att vi bara har 20 på träningen med 12 kontrakterade med 4 juniorer och 5 provspelare. Utan vi har en jättebra trupp och grunden är på plats.

Hur ser samarbetet med Djurgården ut?

- FC Stockholm och Djurgården har haft att göra med varandra under en längre period. Exakt hur det ser ut vet jag inte. Jag tror inget är nedpräntat utan mer att man trivs att jobba med varandra. Med Bosse och Stefan och med Simon och Peter Kisfaludy.

Viktigt att inte hamna i knät på något annat lag

Med tanke på din historia och att ni har Kisfauludy (tidigare sportchef AIK) samt Manuel Lindberg (tidigare AIK-VD), ni kan inte samarbeta mer med AIK?

- Jag tror inte att Manuel Lindberg har så mycket starka AIK-trådar faktiskt. Däremot har vi träffat AIK och pratat möjligheter. Det har inte kommit fram något konkret mer än att det kanske kommer någon på lån. Vi börjar där så får vi se vad det blir. Men det ska passa FC Stockholm om vi ger oss in i något, det är det viktigaste så vi inte hamnar i knäet på något annat lag

Bosse Andersson fc stockholm

Bosse Andersson och klubbledningen har en hel del kontakt

Vart ser du klubben om 5 år, kan ni nå Allsvenskan?

- Återigen, man ska ha klart för sig att Stefan och Simon är vassa. Mycket bygger på dem, och är de kvar är det bara en fråga om jag får uppleva det som tränare eller någon annan. För det kommer ske förr eller senare.

Finns det plats för fem lag från Stockholm i Allsvenskan?

- Det får man göra plats för i sånt fall. Vad är det som säger att inte FC Stockholm ska kunna ta sig förbi BP? Däremot att ta sig förbi AIK, Hammarby och Djurgården. Det tror jag inte.

Bosse Petersson (profil hos Bettingstugan) har skickat med en fråga också. Hur tycker du att du utvecklats sedan tiden i Bele. Filosofi, spelidé, värderingar, har det ändrats mycket under åren?

Jag brann som en valborgsbål redan då

- Bele, herregud. Jag började i Bele 1992. Men....jag har stått still i utveckling sedan dess! Nej men precis allt, till och med passionen har utvecklats och jag brann som en valborgsbål redan då, men det var där det började.

Så spelar FC Stockholm i de inledande omgångarna av Division ett Norra
  • 30/3 - Örebro v FC Stockholm kl 13:00
  • 6/4 - FC Stockholm - Stocksund 13:00
  • 13/4 - FC Stockholm - Karlberg 13:00
  • 20/4 - IF Karlstad - FC Stockholm 16:00
  • 28/4 - FC Stockholm - Umeå 15:00
01042023 Fcsth Thomas Persson 7092

Foto: Thomas Persson