Nyhet

Så funkar UEFA Nations League

Fotboll 12 juli 2018

Landslagsfotbollen är här i form av Nations League, i potten ligger dessutom en EM-plats. I denna artikeln ger vi dig allt du behöver veta om UEFA Nations League.

Nations League 2018

Det nya konceptet inom landslagsfotbollen, UEFA Nations League är igång och kommer ersätta dom avslagna träningsmatcherna. Nations League kommer att spelas varannan höst vilket gör att EM-kvalet kommer skjutas upp till våren 2019 och, i potten för Nations League, ligger 4 st EM-platser.

Senaste omgången av UEFA Nations League

Den första omgången av Nations League är spelad och det blev långt ifrån en drömstart för Sverige. I den inledande matchen förlorade Sverige mot Turkiet med 2-3, detta efter att man haft en 2-0-ledning. Förutom Sverige och Turkiet så är även Ryssland med i Grupp B2. Ryssland lyckades vinna med 1-2 mot Turkiet vilket gör att vi har följande tabell inför kommande samling. 

LagSpelade matcherPoäng
Ryssland13
Turkiet23
Sverige10

Så har det gått i dom andra grupperna

Utöver Sveriges grupp finns det en hel del andra intressanta resultat från den första omgången. Bland annat har Spanien öppnat upp med ett rasande tempo i grupp A4 och tagit samtliga poäng då de besegrat både England och Kroatien. Ett svårstoppat Spanien som nu har 6 poäng till skillnad från England samt Kroatien som ännu är utan poäng i den gruppen. 

Även Frankrike har börjat bra med en vinst och ett oavgjort resultat, och toppar därav grupp A1 med 4 poäng framför Tyskland (1 poäng) och Holland (0 poäng). Ett lag som inte presterade på topp i den första omgången är Italien. Dom ligger sist i grupp A3 efter en förlust mot Portugal och ett oavgjort resultat mot Polen. 

UEFA Nations League

Det spanska lagfotot inför matchen mot Kroatien. En match som Spanien dominerade och vann med hela 6-0.

Kommande omgång av UEFA Nations League

Den 11-16 oktober spelas nästa omgång av Nations League, och det är ett stort utbud av matcher med sju till nio matcher om dagen. Denna omgång bjuder på minst en “stormatch” per dag, som alla listas nedan: 

  • Polen - Portugal 11/10 
  • Ryssland - Sverige 11/10 
  • Kroatioen - England 12/10 
  • Holland - Tyskland 13/10 
  • Polen - Italien 14/10 
  • Spanien - England 15/10 
  • Frankrike - Tyskland 16/10 

*Samtliga matcher ovan spelas klockan 20:45

Sveriges grupp i Nations League

Om intresset endast ligger på Sveriges så spelar de blågula på bortaplan mot Ryssland den 11/10. Utöver denna match så möts även Turkiet och Ryssland i Sveriges grupp den 14/10, och även denna match spelas på rysk mark.

Så fungerar Nations League - Förklaring

Så hur fungerar då Nations League? Jo, det går till som följande: Turneringen delas upp i fyra olika divisioner med fyra grupper i varje. I division A och B är det tre lag i varje grupp, medan division C och D innehåller alla grupper utom en 4 st lag. Det är bara lagen i division A som kan vinna Nations League, men alla lagen har chans på en EM-plats. Alla lag möter varandra två gånger i gruppen, vilket innebär att alla lag kommer spela totalt 4 matcher.  

Detta händer efter gruppspelet av Nations League:

När gruppspelet är slut kommer de 4 gruppvinnarna i division A att ställas i ett slutspel med semifinaler och finaler om att vinna titeln Nations League. Dessutom kommer det ske en rockad mellan divisionerna. Gruppvinnarna i respektive divisioner kommer att byta plats med gruppförlorarna i divisionen över. Vilket innebär att man kan stegvis ta sig upp i divisionerna för att sedan spela om titeln. Sverige spelar i grupp B vilket innebär att Sverige inte kan vinna förens 2021.

Vad är Nation League - Förklaring

Så ser pokalen ut i Nation League

Uefa Nations League grupper

Division A

Grupp 1
Tyskland
Frankrike
Holland

Grupp 2
Belgien
Schweiz
Island

Grupp 3
Portugal
Italien
Polen

Grupp 4
Spanien
England
Kroatien

Division B

Grupp 1
Slovakien
Ukraina
Tjeckien

Grupp 2
Ryssland
Sverige 
Turkiet

Grupp 3
Österrike 
Bosnien och Hercegovina
Nordirland

Grupp 4
Wales
Irland
Danmark

Division C

Grupp 1
Skottland
Albanien
Israel

Grupp 2
Ungern
Grekland
Finland
Estland

Grupp 3 
Slovenien
Norge
Bulgarien
Cypern

Grupp 4
Rumänien
Serbien
Montenegro
Litauen

Division D

Grupp 1
Georgien
Lettland
Kazakstan
Andorra

Grupp 2
Vitryssland
Luxemburg
Moldavien
San Marino

Grupp 3
Azerbaijan
Färöarna
Malta
Kosovo

Grupp 4 
Makedonien
Armenien
Lichsteistein
Gibraltar

Nations League Grupper

Totalt är det fyra divisioner och 16 grupper i Nations League.

Hur tar man sig till EM via Nations League?

Som tidigare nämnt kommer det även att finnas EM-platser att spela om i Nations League, vilket gör att turneringen blir betydelsefull även för de lag i de lägre divisionerna som inte kan slåss om titeln. 4 av de 24 platserna som finns i EM kommer att delas ut via turneringen, 1 plats i varje division. När gruppspelet är avgjort i respektive division kommer de 4 gruppvinnarna i varje grupp att spela slutspel, med semifinaler och finaler där vinnaren tar en plats till EM. Från varje division kommer alltså 1 lag att ta sig till EM.

Men, slutspelet i Nations League spelas efter det “vanliga” EM-kvalet, vilket innebär att lag som kvalificerat sig för att spela om en EM-plats via Nations League redan kan ha säkrat en plats. Då kommer det högst rankade laget enligt UEFA-rankingen att ta det lagets slutspelsplats. Skulle alla lag i en division redan vara kvalificerade genom det ordinarie EM-kvalet, tillfaller slutspelsplatsen till det högst rankade laget i divisionen under. Ett lag kan alltså inte få en slutspelsplats från en lägre division via rankingen, det för att lag från sämre divisioner inte ska kunna möta högre rankade lag.

Spelar Sverige i Nations League?

Ja, som tidigare nämnt spelar Sverige i Division B och grupp nummer 2, tillsammans med Ryssland och Turkiet.

Nations League Sverige

Sverige är i samma grupp som Ryssland och Turkiet.

Spelschema Nations League för Sverige

Nations League - Spelschema Sverige

10 september 20:45
Sverige - Turkiet

11 oktober 20:45
Ryssland - Sverige

17 november 18:00
Turkiet - Sverige

20 november 20:45
Sverige - Ryssland

(UEFA har skapat en video för att förklara konceptet)

Gilla nyhet

Kommentera nyhet

Fler spelnyheter & kampanjer

Målminuten - Vinn 500 kr hos Betsson

Tippa när första målet görs i Bettingstugans utvalda match och vinn 500 kr hos Betsson. För att delta behöver du RT:a vårt inlägg på Bettingstugans Twitter samt följa och tagga ... Läs mer

Snöboll: Vinn 25 000 kr från NordicBet

Oddstävling Ishockey 19 oktober 2018

Vi har en magisk sporthelg framför oss med massvis av grymma matcher i både fotboll och hockey. Vad passar då bättre än att sätta igång en ny snöboll. Denna gång är det NordicBet ... Läs mer

Boosta oddset på Djurgården - AIK

Förhöjda odds Allsvenskan 18 oktober 2018

En av helgens sporthöjdpunkt är garanterat stockholmsderbyt mellan Djurgården - AIK. Rivaliteten mellan dom två klubbarna är stor och likaså viljan att vinna matchen. Som ny kund ... Läs mer

Förhöjt odds på Malmö - Hammarby

Förhöjda odds Allsvenskan 18 oktober 2018

Landslagsuppehållet är över och i helgen är Allsvenskan återigen tillbaka. På lördag spelas det toppmatch i Skåne då Malmö tar emot Hammarby. Om du skapar konto hos Betfair innan ... Läs mer

Boosta oddset på Milano-derbyt!

Förhöjda odds Serie A 18 oktober 2018

Nu kan du boosta oddset på Milano-derbyt i Serie A. Skapa konto och välj att antingen få ett förhöjt odds på Inter eller Milan. Läs mer