Nyhet

Så funkar UEFA Nations League

Fotboll 12 juli 2018

Landslagsfotbollen är här i form av Nations League, i potten ligger dessutom en EM-plats. I denna artikel ger vi dig allt du behöver veta om UEFA Nations League.

Kampanjer för Nations League

50x pengarna på att Sverige vinner mot Ryssland

Förhöjda odds Fotboll 19 november 2018

Det svenska landslaget tog en blytung seger mot Turkiet och har inför den sista omgången allt i sina egna händer. Vinst mot Ryssland på Friends Arena och Sverige vinner är klara ... Läs mer

Nästa omgång av Nations League

Så tar Sverige sig vidare i Nations League

Det svenska landslaget tog en nödvändig seger mot Turkiet i den senaste omgången vilket innebär att Sverige nu har allt i sina egna händer inför den sista omgången mot Ryssland. Ska Sverige säkra avancemang till Grupp A av Nations League så behöver man vinna matchen mot Ryssland. Skulle Sverige lyckas vinna så väntar ett ett slutspel som startar 5 och 6:e juni 2019. 

Grupp 2MatcherMålskillnad
Poäng
Ryssland337
Sverige304
Turkiet4-33

Omgång 3 av Nations League

Sverige fortsätter gå trögt i Nations League och är inför den kommande omgången är man fortfarande utan vinst. Det svenska landslaget har på dom två inledande matcherna endast lyckats lösa en poäng, då man i den förra omgången spelade 0-0 mot Ryssland på bortaplan och förlorade den första omgången mot Turkiet. Ryssland leder Sveriges grupp (Grupp 2) med sju poäng på tre matcher och ska Sverige ha någon chans att ta sig vidare från detta gruppspel krävs det att man avslutar med två vinster, gör man inte det så har Sverige ingen chans på avancemang. I nästa omgång ställs man mot Turkiet på bortaplan och räkna med ett Sverige som tar risker. 

Grupp 2MatcherMålskillnad
Poäng
Ryssland337
Turkiet3-23
Sverige2-11

Återstående matcher i Grupp 2 av Liga B:

17:e november - 18:00

Turkiet vs Sverige (Konya Büyüksehir Belediysi Stadyumo)

20:e november - 20:45

Sverige vs Ryssland (Friends Arena)

Omgång 2 av Nations League

Den första omgången av Nations League är spelad och det blev långt ifrån en drömstart för Sverige. I den inledande matchen förlorade Sverige mot Turkiet med 2-3, detta efter att man haft en 2-0-ledning. Förutom Sverige och Turkiet så är även Ryssland med i Grupp B2. Ryssland lyckades vinna med 1-2 mot Turkiet vilket gör att vi har följande tabell inför kommande samling. 

LagSpelade matcherPoäng
Ryssland13
Turkiet23
Sverige10

Så har det gått i dom andra grupperna

Utöver Sveriges grupp finns det en hel del andra intressanta resultat från den första omgången. Bland annat har Spanien öppnat upp med ett rasande tempo i grupp A4 och tagit samtliga poäng då de besegrat både England och Kroatien. Ett svårstoppat Spanien som nu har 6 poäng till skillnad från England samt Kroatien som ännu är utan poäng i den gruppen. 

Även Frankrike har börjat bra med en vinst och ett oavgjort resultat, och toppar därav grupp A1 med 4 poäng framför Tyskland (1 poäng) och Holland (0 poäng). Ett lag som inte presterade på topp i den första omgången är Italien. Dom ligger sist i grupp A3 efter en förlust mot Portugal och ett oavgjort resultat mot Polen. 

UEFA Nations League

Det spanska lagfotot inför matchen mot Kroatien. En match som Spanien dominerade och vann med hela 6-0.

Kommande omgång av UEFA Nations League

Den 11-16 oktober spelas nästa omgång av Nations League, och det är ett stort utbud av matcher med sju till nio matcher om dagen. Denna omgång bjuder på minst en “stormatch” per dag, som alla listas nedan: 

  • Polen - Portugal 11/10 
  • Ryssland - Sverige 11/10 
  • Kroatioen - England 12/10 
  • Holland - Tyskland 13/10 
  • Polen - Italien 14/10 
  • Spanien - England 15/10 
  • Frankrike - Tyskland 16/10 

* Samtliga matcher ovan spelas klockan 20:45

Sveriges grupp i Nations League

Om intresset endast ligger på Sveriges så spelar de blågula på bortaplan mot Ryssland den 11/10. Utöver denna match så möts även Turkiet och Ryssland i Sveriges grupp den 14/10, och även denna match spelas på rysk mark.

Nations League 2018

Det nya konceptet inom landslagsfotbollen, UEFA Nations League är igång och kommer ersätta dom avslagna träningsmatcherna. Nations League kommer att spelas varannan höst vilket gör att EM-kvalet kommer skjutas upp till våren 2019 och, i potten för Nations League, ligger 4 st EM-platser.

Grupp 2MatcherMålskillnad
Poäng
Ryssland337
Sverige304
Turkiet4-33

Så fungerar Nations League - Förklaring

Så hur fungerar då Nations League? Jo, det går till som följande: Turneringen delas upp i fyra olika divisioner med fyra grupper i varje. I division A och B är det tre lag i varje grupp, medan division C och D innehåller alla grupper utom en 4 st lag. Det är bara lagen i division A som kan vinna Nations League, men alla lagen har chans på en EM-plats. Alla lag möter varandra två gånger i gruppen, vilket innebär att alla lag kommer spela totalt 4 matcher.  

Vad är Nation League - Förklaring

Så ser pokalen ut i Nation League

Uefa Nations League grupper

Division A

Grupp 1
Tyskland
Frankrike
Holland

Grupp 2
Belgien
Schweiz
Island

Grupp 3
Portugal
Italien
Polen

Grupp 4
Spanien
England
Kroatien

Division B

Grupp 1
Slovakien
Ukraina
Tjeckien

Grupp 2
Ryssland
Sverige 
Turkiet

Grupp 3
Österrike 
Bosnien och Hercegovina
Nordirland

Grupp 4
Wales
Irland
Danmark

Division C

Grupp 1
Skottland
Albanien
Israel

Grupp 2
Ungern
Grekland
Finland
Estland

Grupp 3 
Slovenien
Norge
Bulgarien
Cypern

Grupp 4
Rumänien
Serbien
Montenegro
Litauen

Division D

Grupp 1
Georgien
Lettland
Kazakstan
Andorra

Grupp 2
Vitryssland
Luxemburg
Moldavien
San Marino

Grupp 3
Azerbaijan
Färöarna
Malta
Kosovo

Grupp 4 
Makedonien
Armenien
Lichsteistein
Gibraltar

Nations League Grupper

Totalt är det fyra divisioner och 16 grupper i Nations League.

Hur tar man sig till EM via Nations League?

Som tidigare nämnt kommer det även att finnas EM-platser att spela om i Nations League, vilket gör att turneringen blir betydelsefull även för de lag i de lägre divisionerna som inte kan slåss om titeln. 4 av de 24 platserna som finns i EM kommer att delas ut via turneringen, 1 plats i varje division. När gruppspelet är avgjort i respektive division kommer de 4 gruppvinnarna i varje grupp att spela slutspel, med semifinaler och finaler där vinnaren tar en plats till EM. Från varje division kommer alltså 1 lag att ta sig till EM.

Men, slutspelet i Nations League spelas efter det “vanliga” EM-kvalet, vilket innebär att lag som kvalificerat sig för att spela om en EM-plats via Nations League redan kan ha säkrat en plats. Då kommer det högst rankade laget enligt UEFA-rankingen att ta det lagets slutspelsplats. Skulle alla lag i en division redan vara kvalificerade genom det ordinarie EM-kvalet, tillfaller slutspelsplatsen till det högst rankade laget i divisionen under. Ett lag kan alltså inte få en slutspelsplats från en lägre division via rankingen, det för att lag från sämre divisioner inte ska kunna möta högre rankade lag.

Spelar Sverige i Nations League?

Ja, som tidigare nämnt spelar Sverige i Division B och grupp nummer 2, tillsammans med Ryssland och Turkiet.

Nations League Sverige

Sverige är i samma grupp som Ryssland och Turkiet.

Spelschema Nations League för Sverige

Nations League - Spelschema Sverige

10 september 20:45
Sverige - Turkiet

11 oktober 20:45
Ryssland - Sverige

17 november 18:00
Turkiet - Sverige

20 november 20:45
Sverige - Ryssland

(UEFA har skapat en video för att förklara konceptet)

Gilla nyhet

Kommentera nyhet

Fler spelnyheter & kampanjer

Melodifestivalen 2019 - Dom går vidare från deltävling 4

Melodifestivalen 19 februari 2019

Lördagen den 23/2 är det Linköpings tur att stå som värd för att arrangera Melodifestivalen 2019, då det är dags för Deltävling 4. I vanlig ordning ger Bettingstugan ut ... Läs mer

Betsson arrangerar CL-quiz med 100.000 kr i potten!

Oddstävling Champions League 19 februari 2019

Via Betsson har du nu möjligheten att spela Champions League-quiz och vinna 100.000 kronor! Allt du behöver göra är att ange din Betsson-mail och svara på 8 st CL relaterade ... Läs mer

Spikar och skrällar inför helgens Stryktipset

Championship 15 februari 2019

I helgen är det uppehåll i Premier League vilket innebär att lördagens Stryktipset erbjuder matcher i Championship, FA-cupen och League One.Det är därmed en svårtippad kupong på ... Läs mer

Förhöjt odds på Champions League

Det är ÄNTLIGEN dags för Champions League igen och detta firar Betsafe med att erbjuda ett boostat odds på dom engelska lagen. Anmäl dig till Betsafe kampanj så får du ett förhöjt ... Läs mer

Melodifestivalen 2019 - Dom går vidare från deltävling 3

Melodifestivalen 11 februari 2019

Lördagen den 16/2 är det dags för Leksand att arrangera deltävling 3 i Melodifestivalen 2019. I vanlig ordning ger Bettingstugan dig förutsättningar, startordning, låtar och odds ... Läs mer