UEFA Nations League » Grupper, Datum & Sveriges matcher
Så funkar Nations League
Nyhet

Så funkar UEFA Nations League

Fotboll 12 juli 2018

Landslagsfotbollen är här i form av Nations League, i potten ligger dessutom en EM-plats. I denna artikel ger vi dig allt du behöver veta om UEFA Nations League.

Kampanjer för Nations League

50x pengarna på att Sverige vinner mot Ryssland

UEFA Nations League 19 november 2018

Det svenska landslaget tog en blytung seger mot Turkiet och har inför den sista omgången allt i sina egna händer. Vinst mot Ryssland på Friends Arena och Sverige vinner är klara ... Läs mer

Nästa omgång av Nations League

Så tar Sverige sig vidare i Nations League

Det svenska landslaget tog en nödvändig seger mot Turkiet i den senaste omgången vilket innebär att Sverige nu har allt i sina egna händer inför den sista omgången mot Ryssland. Ska Sverige säkra avancemang till Grupp A av Nations League så behöver man vinna matchen mot Ryssland. Skulle Sverige lyckas vinna så väntar ett ett slutspel som startar 5 och 6:e juni 2019. 

Grupp 2MatcherMålskillnad
Poäng
Ryssland337
Sverige304
Turkiet4-33

Omgång 3 av Nations League

Sverige fortsätter gå trögt i Nations League och är inför den kommande omgången är man fortfarande utan vinst. Det svenska landslaget har på dom två inledande matcherna endast lyckats lösa en poäng, då man i den förra omgången spelade 0-0 mot Ryssland på bortaplan och förlorade den första omgången mot Turkiet. Ryssland leder Sveriges grupp (Grupp 2) med sju poäng på tre matcher och ska Sverige ha någon chans att ta sig vidare från detta gruppspel krävs det att man avslutar med två vinster, gör man inte det så har Sverige ingen chans på avancemang. I nästa omgång ställs man mot Turkiet på bortaplan och räkna med ett Sverige som tar risker. 

Grupp 2MatcherMålskillnad
Poäng
Ryssland337
Turkiet3-23
Sverige2-11

Återstående matcher i Grupp 2 av Liga B:

17:e november - 18:00

Turkiet vs Sverige (Konya Büyüksehir Belediysi Stadyumo)

20:e november - 20:45

Sverige vs Ryssland (Friends Arena)

Omgång 2 av Nations League

Den första omgången av Nations League är spelad och det blev långt ifrån en drömstart för Sverige. I den inledande matchen förlorade Sverige mot Turkiet med 2-3, detta efter att man haft en 2-0-ledning. Förutom Sverige och Turkiet så är även Ryssland med i Grupp B2. Ryssland lyckades vinna med 1-2 mot Turkiet vilket gör att vi har följande tabell inför kommande samling. 

LagSpelade matcherPoäng
Ryssland13
Turkiet23
Sverige10

Så har det gått i dom andra grupperna

Utöver Sveriges grupp finns det en hel del andra intressanta resultat från den första omgången. Bland annat har Spanien öppnat upp med ett rasande tempo i grupp A4 och tagit samtliga poäng då de besegrat både England och Kroatien. Ett svårstoppat Spanien som nu har 6 poäng till skillnad från England samt Kroatien som ännu är utan poäng i den gruppen. 

Även Frankrike har börjat bra med en vinst och ett oavgjort resultat, och toppar därav grupp A1 med 4 poäng framför Tyskland (1 poäng) och Holland (0 poäng). Ett lag som inte presterade på topp i den första omgången är Italien. Dom ligger sist i grupp A3 efter en förlust mot Portugal och ett oavgjort resultat mot Polen. 

UEFA Nations League

Det spanska lagfotot inför matchen mot Kroatien. En match som Spanien dominerade och vann med hela 6-0.

Kommande omgång av UEFA Nations League

Den 11-16 oktober spelas nästa omgång av Nations League, och det är ett stort utbud av matcher med sju till nio matcher om dagen. Denna omgång bjuder på minst en “stormatch” per dag, som alla listas nedan: 

  • Polen - Portugal 11/10 
  • Ryssland - Sverige 11/10 
  • Kroatioen - England 12/10 
  • Holland - Tyskland 13/10 
  • Polen - Italien 14/10 
  • Spanien - England 15/10 
  • Frankrike - Tyskland 16/10 

* Samtliga matcher ovan spelas klockan 20:45

Sveriges grupp i Nations League

Om intresset endast ligger på Sveriges så spelar de blågula på bortaplan mot Ryssland den 11/10. Utöver denna match så möts även Turkiet och Ryssland i Sveriges grupp den 14/10, och även denna match spelas på rysk mark.

Nations League 2018

Det nya konceptet inom landslagsfotbollen, UEFA Nations League är igång och kommer ersätta dom avslagna träningsmatcherna. Nations League kommer att spelas varannan höst vilket gör att EM-kvalet kommer skjutas upp till våren 2019 och, i potten för Nations League, ligger 4 st EM-platser.

Grupp 2MatcherMålskillnad
Poäng
Ryssland337
Sverige304
Turkiet4-33

Så fungerar Nations League - Förklaring

Så hur fungerar då Nations League? Jo, det går till som följande: Turneringen delas upp i fyra olika divisioner med fyra grupper i varje. I division A och B är det tre lag i varje grupp, medan division C och D innehåller alla grupper utom en 4 st lag. Det är bara lagen i division A som kan vinna Nations League, men alla lagen har chans på en EM-plats. Alla lag möter varandra två gånger i gruppen, vilket innebär att alla lag kommer spela totalt 4 matcher.  

Vad är Nation League - Förklaring

Så ser pokalen ut i Nation League

Uefa Nations League grupper

Division A

Grupp 1
Tyskland
Frankrike
Holland

Grupp 2
Belgien
Schweiz
Island

Grupp 3
Portugal
Italien
Polen

Grupp 4
Spanien
England
Kroatien

Division B

Grupp 1
Slovakien
Ukraina
Tjeckien

Grupp 2
Ryssland
Sverige
Turkiet

Grupp 3
Österrike
Bosnien och Hercegovina
Nordirland

Grupp 4
Wales
Irland
Danmark

Division C

Grupp 1
Skottland
Albanien
Israel

Grupp 2
Ungern
Grekland
Finland
Estland

Grupp 3
Slovenien
Norge
Bulgarien
Cypern

Grupp 4
Rumänien
Serbien
Montenegro
Litauen

Division D

Grupp 1
Georgien
Lettland
Kazakstan
Andorra

Grupp 2
Vitryssland
Luxemburg
Moldavien
San Marino

Grupp 3
Azerbaijan
Färöarna
Malta
Kosovo

Grupp 4
Makedonien
Armenien
Lichsteistein
Gibraltar

Nations League Grupper

Totalt är det fyra divisioner och 16 grupper i Nations League.

Hur tar man sig till EM via Nations League?

Som tidigare nämnt kommer det även att finnas EM-platser att spela om i Nations League, vilket gör att turneringen blir betydelsefull även för de lag i de lägre divisionerna som inte kan slåss om titeln. 4 av de 24 platserna som finns i EM kommer att delas ut via turneringen, 1 plats i varje division. När gruppspelet är avgjort i respektive division kommer de 4 gruppvinnarna i varje grupp att spela slutspel, med semifinaler och finaler där vinnaren tar en plats till EM. Från varje division kommer alltså 1 lag att ta sig till EM.

Men, slutspelet i Nations League spelas efter det “vanliga” EM-kvalet, vilket innebär att lag som kvalificerat sig för att spela om en EM-plats via Nations League redan kan ha säkrat en plats. Då kommer det högst rankade laget enligt UEFA-rankingen att ta det lagets slutspelsplats. Skulle alla lag i en division redan vara kvalificerade genom det ordinarie EM-kvalet, tillfaller slutspelsplatsen till det högst rankade laget i divisionen under. Ett lag kan alltså inte få en slutspelsplats från en lägre division via rankingen, det för att lag från sämre divisioner inte ska kunna möta högre rankade lag.

Spelar Sverige i Nations League?

Ja, som tidigare nämnt spelar Sverige i Division B och grupp nummer 2, tillsammans med Ryssland och Turkiet.

Nations League Sverige

Sverige är i samma grupp som Ryssland och Turkiet.

Spelschema Nations League för Sverige

Nations League - Spelschema Sverige

10 september 20:45
Sverige - Turkiet

11 oktober 20:45
Ryssland - Sverige

17 november 18:00
Turkiet - Sverige

20 november 20:45
Sverige - Ryssland

(UEFA har skapat en video för att förklara konceptet)

Gilla nyhet

Kommentera nyhet

Fler spelnyheter & kampanjer

Riskfritt spel på Göteborgsderbyt!

Allsvenskan 25 maj 2019

Det är dags för Göteborgsderby i Allsvenskan då Häcken gästas av IFK Göteborg på Bravida Arena. Betfair Exchange erbjuder ett riskfritt spel för 450 kr till alla nya kunder som ... Läs mer

Spikar och skrällar inför helgens Stryktipset (v.21)

Superettan 23 maj 2019

Lördagens kupong på Stryktipset är fylld med matcher från Sveriges tre högsta divisioner men även en del godis med bland annat cupfinaler i Spanien och Tyskland. Bettingstugans ... Läs mer

Hajpat odds i Sverige - Finland - 3 x pengarna!

Hockey-VM 22 maj 2019

Kvartsfinal i Hockey-VM och match mellan Sverige och Finland. Ett klassiskt möte som brukar gå het till! Till årets VM har Sverige fått loss massor av NHL-proffs medan Finland ... Läs mer

Finland - Sverige: Skapa konto & få boostat odds!

Hockey-VM 22 maj 2019

På torsdag är det dags för kvartsfinal i Hockey-VM 2019 och Tre Kronor ställs mot våra grannar Finland. 888sport har tagit fram en oddsboost till alla nya spelare som vill spela ... Läs mer

Tipster-intervju med Kviborg

Fotboll 21 maj 2019

Bettingstugan har förstärkt sitt team med flera experter och det senaste tillskottet heter Christopher Kviborg. Kviborg är en välmeriterad herre när det kommer till sport och ... Läs mer