Speltips AIK - Degerfors

Bild från Bildbyrån

Ny måstematch för AIK

23e omgången av Allsvenskan och AIK tar sig an en ny bottenkollega. Senast lagen möttes gick Degerfors vinnande ur striden med 2-1. Detta efter två bjudningar av AIK. När lagen nu möts på Friends har halva elvan bytts ut i hemmalaget och en ny tränare anställts. Poängsnittet har nästan dubblats men trots det ligger man illa till inför dagens match. Man behöver vinna och man behöver få med sig publiken. Därför tror jag på en sprakande start på denna match.

Trots tabelläget är det mycket som pekar uppåt för AIK. Man har värvat in Pittas på topp som gjort en hel del mål direkt. Även Faraj som spelat bredvid honom har lyft sig rejält. Saletros på mitten har kommit in och varit exakt så bra som fansen hoppades på. Dessutom har man värvat in Celina som enligt tidiga rapporter verkar glänsa rejält på träningarna. En spelare som är för bra för Allsvenskan sägs det - upp till bevis ikväll. Han lär starta, antingen till vänster eller på topp med Pittas.

Det gäller att få med sig publiken

Det finns egentligen bara ett sätt för AIK att tackla den här matchen inför 25000 på Friends. Det är full fart framåt. Något annat kommer Inte publiken acceptera. Därför tror jag också vi kommer få se mål i första halvlek. Jag tittade själv på mötet mot Degerfors i våras och det var kanske inte en match där AIK borde vunnit med ett par bollar men man borde heller inte förlorat den. Man var klart bättre än Degerfors och kunde ha avgjort matchen innan 1-2 kom.

Något som talar för AIK är Degerfors dystra bortasvit. På 10 matcher har man förlorat 8. Man har även valt att inte förlänga med tränarna vilket ännu inte gett utslag. Men det vore konstigt om man inte fick en negativ smäll av detta. Lägg även till att Vukojevic, lagets bästa anfallare, är skadad. Det finns dock en del spännande spelare i Degerfors, exempelvis inlånade Hugo Larsson och amerikanen Salmon som avgjorde mötet senast.

Analysen

Det är ett pressat AIK som ändå fått 10 dagars träning. De tidigare nyförvärven Besirovic, Saletros och Tychosen och har nu fått några dagars vila efter att ha sett lite slitna ut. Inte konstigt då de kom direkt från sommarsemester till hetluften. Celina gjorde poäng direkt vid inhoppet senast och ser rysligt intressant ut. Jag tror han går in direkt från start. Direkt från start tror jag också vi får se danska nyförvärvet Tiedemann Hansen. Det är ett AIK som lär sätta full fart framåt.

Degerfors är ett ett jättedåligt lag. Man är inne på tredje säsongen i Allsvenskan och man har gjort det bra sett till förutsättningar. Jag tycker dock det luktar Superettan och när man nu ska spela en sån här match på bortaplan tror jag mycket kommer ställas på sin spets. Försvaret exempelvis har inte alls varit bra och det märks på antalet insläppta mål. Det kommer bli oerhört kämpigt i denna match och jag tror inte man kommer greja det.

Spelet

Jag spelar AIK leda i halvtid och vinna matchen till 2.08 hos Unibet

Lycka till vid rygg

/ Jonas Weimer