Speltips Ajax - Volendam

Bild från Bildbyrån

Fint hörnspel på gästerna!

Det är ett krisande Ajax som tar emot bottengänget Volendam under torsdagskvällen. Väljer att sikta in mig på ett fint hörnspel på gästerna, tror på en betydligt mer öppen match än vad oddsen antyder.

Ett Ajax i kris

Det hör absolut inte till vanligheterna, men Ajax är i en smärre kris. Segerlösa i de tre senaste ligamatcherna, anmärkningsvärt är att samtliga tre matcher bjudit på maximalt två mål. Ett Ajax som vanligtvis bjuder på fart och fläkt har för tillfället stora problem i det offensiva spelet, och trots att bollinnehavet i vanlig ordning dominerats så har man förtvivlat svårt att komma fram till lägen. Avsaknaden av en ordentlig målspruta är klart påtaglig.

Det är inte ofta man finner Ajax på en femteplats i den holländska tabellen, men det är där laget återfinns för tillfället. Poängtapp i tre raka har kostat laget dyrt och nu har man fem poäng upp till Feyenoord i topp. Det holländska guldracet är galet jämnt den här säsongen, blott sex poäng skiljer mellan serieledarna och tabellsexan. Hög tid för Ajax att börja plocka vinster igen, annars är risken stor att guldet glider ur händerna på de trefaldiga regerande mästarna.

Volendam med sikte på överlevnad

Volenham återfinns på en 17:e plats i tabellen, med en poäng upp till kvalstrecket. Givetvis ingen smickrande tabellplacering, men i ärlighetens namn så håller jag laget högre än vad tabellen visar. Två raka vinster i ligaspelet följdes upp med en tung förlust borta mot Excelsior senast, och naturligtvis är inte Ajax det typ av motstånd man studsar tillbaka mot, men med tanke på omständigheterna så vill jag höja ett varningsfinger för detta Volendam. Man spelar en riktigt fin fotboll och kan under en bra dag störa ett Ajax med grus i maskineriet. Senast lagen möttes blev det förlust med 4-2, men insatsen stack definitivt ut.

Volendam är medvetna om att man kommer till matchen som stora underdogs. Nyckeln till ett bra resultat här är att spelar man disciplinerat, ligger lågt och får till den första pressen - då kan man definitivt störa Ajax. Skadeläget? Väldigt ljust. Endast Antonucci som är ett litet frågetecken inför matchen.

Hörnspel på gästerna

Väljer att sikta in mig på ett klockrent hörnspel på gästerna här. Volendam är ruskigt vassa i omställningsspelet och man är bra på komma runt på kanterna och mata inspel. Ajax har under de senaste veckorna haft stora problem spelmässigt när man hamnat under press, skulle Volendam lyckas sätta en disciplinerad och strukturerad presstrategi här så tror jag att man kommer hota ett sårbart Ajax på kanterna.

Volendam över 2,5 hörnor finns att hugga till 1,82 gånger pengarna och här tvekar jag inte. Volendams matcher har det överlägset högsta hörnsnittet i ligan och jag tror det kan svänga med hörnor åt båda hållen. Framåt snittar man 5,5 hörnor/match och jag tror man löser minst tre hörnor mot ett Ajax som inte direkt sprudlar av självförtroende.

Rent överlag så snittar Ajax visserligen minst hörnor emot sig den här säsongen, 2,9 hörnor i snitt/match. Men dagsform och rådande omständigheter spelar en stor roll. Ajax släppte exempelvis till sju hörnor mot Feyenoord senast och fem hörnor hemma mot Twente dessförinnan. Fortsätter på samma spår och tror gästerna har goda chanser att skapa hörnor.