Speltips Argentina - Frankrike

Bild från Bildbyrån

Två klassiska spel får avsluta VM

Det är dags att utse vinnaren av det 22:a världsmästerskapet genom tiderna. På ena sidan står Messis Argentina och på andra sidan de regerande världsmästarna Frankrike som trots ett skadeskjutet lag visar att när det väl står en trofé på spel så har man rätt spelare och rätt tränare för det. Det här kommer bli en otroligt rolig match att följa och visst måste vi ha något spel här.

Det är idag svårt att förstå att Messi för inte så många år sedan var kritiserad i sitt hemland. Han hade svårt att få ut sin klubblagsfotboll i landslaget. Det hackade helt enkelt när han drog på sig den blå-vita tröjan. Så är det inte längre. Copa America vinsten senast var ett kvitto på att det inte finns någon förbannelse kring Messi och Argentina. Och idag kan han cementera sin plats som den största i modern tid.

På andra sidan står Frankrike som också har saker att cementera - rollen som det bästa landslaget senaste 20 åren. Det kanske man redan är men ytterligare ett VM-guld skulle göra dominansen total. Jag är själv föddpå 80-talet och även om jag kommer ihåg att Sverige slog ut Frankrike i kvalet till VM-94 och att Les bleus inte ens gjorde ett enda mål i VM 2002 - så för mig är det här ett landslag som dominerat mitt vuxna liv. Nu har man även chansen att bli första landslag på ca 70 år att försvara en VM-titel.

Till den här matchen väljer jag att spela två spel som varit vägvinnande under Fotbolls-VM 2022. Underspel på skott på mål och hörnor.

1. Under 8.5 Hörnor

"Under 4 hönor vill jag spela". Jag tittar på Anders med frågande min. Vi trodde båda två på lite hörnor mellan Japan och Spanien men under 4. "Du är inte klok sa jag, är du säker?". "Ja det är spelet jag kör". Vi börjar titta hos spelbolagen och det lägsta som de lagt ut vid den tidpunkten var under 6,5 hörnor till 4 gånger pengarna. Anders ser besviken ut men godkänner att det får bli spelet. Två dagar senare startar matchen och 90 minuter senare har Japan lyckats med 0 hörnor och Spanien 2. 

Det är så det sett ut i detta VM. Lagen har hellre vänt hemåt än att bryta ner mot kortlinjen. Det har blivit mer och mer vanligt med inverterade yttrar som istället viker in för skott eller skruvade inlägg mot bortre stolpen. Hörnjagande lag som vi såg mycket under VM 2014 och EM 2016 är borta. Därför känns det naturligt att välja ett sådant spel även här i finalen.

Ziyech Marocko

Ziyech är en gudabenådad inverterad ytter i Marocko men där spelstilen leder till väldigt få hörnor.

Argentinas produktion senaste tre matcherna:

  • 2 mot Kroatien
  • 1 mot Nederländerna
  • 1 mot Australien

Visst, det är matcher man tagit ledningen i tidigt men ändå vittnar det om hur man väljer att spela fotboll.

Frankrikes produktion senaste tre matcherna:

  • 2 mot Marocko
  • 2 mot England
  • 7 mot Polen

2. Under 8.5 skott på mål

Det tog ungefär en omgång av VM innan jag och Sanel insåg guldgruvan att spela under på skott på mål. Det är verkligen så det sett ut i matcherna. Lagen har inte skjutit i onödan och när de gjort det har försvararna används som skyddande mur. Det har blivit en viktig egenskap hos en modern back att jobba tillsammans med sin målvakt med att täcka skott. Lägg till att målvakterna utvecklas, och skotten måste vara precisa för att gå in.

Jag har inte siffror på det (ni kan kalla det en killgissning) men det känns som vi har rekord i skott i målramen och det säger lite om hur pricksäker man måste vara för att sätta bollen i nät. Målramen räknas heller inte som skott på mål vilket hjälpt till med dessa siffror.

VM:s bästa match hade sex skott på mål

Matchen Nederländerna - Argentina var en färgsprakande 2-2 historia som folk beskriver som den roligaste matchen i VM. Vet ni hur många skott på mål det var i den matchen? Sex. Lika många var det i Argentina - Australien och Frankrike - Marocko.

I Argentinas 2-0 seger över Mexiko var det tre skott på mål, tre. Det är så det sett ut. Frankrike är det lag som stuckit ut lite framförallt i gruppspelet. Men trots mycket skott i matcherna så blir det få på mål.

Nu är det två försvarsstarka lag som möts som gillar kontringar och som bygger mycket av spelet genom sina stjärnspelare. Jag ser framför mig mer avvaktande spel och mer vänta ut rätt lägen både för skott och att jaga ner mot kortlinjen.

Spelet - en dubbel

  • Under 8.5 hörnor
  • Under 8.5 skott på mål

Totalt odds 2.40 hos Expekt, 7U

Lycka till vid rygg!

/ JWeimer

Vem som blir mästare förresten? Argentina vinner 2-1 i förlängning.