Speltips Björklöven - Södertälje

Bild från Bildbyrån

Björklöven tar tre poäng mot Södertälje

Den här veckan drar HockeyAllsvenskan igång igen efter uppehållet. Vi bjuds på ett flertal spännande sammandrabbningar. Däribland till exempel Björklövens hemmamatch mot svårspelade Södertälje. En högintressant tillställning - där Västerbottensgänget jagar revansch för nederlaget i det senaste mötet lagen emellan - som betyder mycket för båda lagen.

Björklöven

Västerbottningarna har blandat och gett den senaste tiden, men är på rätt väg, vilket är årets understatement. Det faktum att Hans Wallsons gäng hemmabetvingade Modo med förkrossande 8-1 (!) nu senast inger respekt. Snacka om att framför allt visa prov på lagets offensiva muskler mot ett motståndarlag som i grunden är defensivt skickligt. Björklöven är för närvarande serietvåa, om än med ytterst liten marginal, vilket är en bra prestation utifrån förväntningarna på laget.

Södertälje

SSK har tre raka förluster i bagaget och är på nionde plats i tabellen. Det råder inga tvivel om att Södertälje har underpresterat i säsongens upplaga av HockeyAllsvenskan hittills. Laget har dock visat prov på en hög högstanivå, besitter en del eminent spetskompetens och SSK har mycket potential när det handlar om att klättra rejält i tabellen i ett läge där trots allt inte ens en fjärdedel av grundserien har avverkats.

Speltips

Det är mycket som talar för Björklöven. Inte minst faktumet att västerbottningarna är seriens målbästa lag. Vi snackar om hela 57 (!) fullträffar på tolv matcher, att jämföra med Södertäljes 30. Det enda orosmolnet för Björklövens del rent offensivt är att powerplayspelet (16.67 i effektivitetsprocent) har varit mediokert hittills. I det avseendet står sig Södertälje (27.03, vilket är tredje bäst i HockeyAllsvenskan) starka.

Defensiven är en annan faktor som talar för hemmalaget. Björklöven har mestadels visat prov på en stabil defensiv och är även starka i boxplaysammanhang.

Visst - Södertäljes spetskompetens, med Brett Pollock i spetsen, är bra. Björklöven har emellertid en ännu bredare uppsättning av spetsar och ett bättre djup i truppen i allmänhet. Det är inte minst kedjan med Gerry Fitzgerald, Olle Liss och Ryan Gropp som är offensiva hot av klass.

Björklöven var spelförande i det senaste mötet lagen emellan

De gröngula har dessutom ett övertag på målvaktssidan. En lagdel där Björklöven har visat prov på en betydligt jämnare nivå än Sportklubben.

SSK har å andra sidan på sätt och vis ett psykologiskt övertag till följd av vinsten i det senaste mötet lagen emellan. Det ska dock påpekas att Björklöven vann enkelt i säsongens första möte lagen emellan. Lägg därtill att Björklöven var kraftigt spelförande i förlustmatchen, där Södertälje-målvakten Nikita Tolopilo storspelade.

Det är inget snack om att 1.66 (i skrivande stund) är ett bra odds för en Björklöven-vinst under ordinarie speltid.