Speltips Everton - Brighton

Bild från Bildbyrån

Brighton styr spelet på Goodison Park

Visst är det fortfarande tidigt på säsongen. Men sett till tabellen kan man säga att topplaget Everton tar emot Brighton denna lördag eftermiddag.

Jag väljer att fokusera på bollinnehav och kör +0.5 Brighton till 1.83 på Bethard. Det innebär att Brighton behöver 50 % boll för att vi ska vinna. Detta är värt 5 units för mig.

Everton har börjat säsongen strålande sätt till resultat. Rent hus efter 3 ligaomgångar och 3 cupmatcher. Den mest meriterande segern av dessa var premiärmatchen borta mot ett svagt Tottenham, annars har man haft ett relativt enkelt spelschema. Bortser jag från resultaten tycker jag ändå att Everton spelat bra fotboll. James Rodriguez närvaro har lyft laget offensivt och värvningarna av Allan och Doucoure på mittfältet har gett laget en stabilitet som saknats de senaste åren. Försvar- samt målvaktsspel imponerar inte lika mycket. Men det är fortfarande tidigt att bedömma Everton tycker jag. Ancelotti har kört hårt med sina ordinarie och har redan åkt på skador och slitna spelare. Richarlison är tveksam till start medan Allan och Gomes kommer att saknas på mittfältet. Alltså 2 av 3 startspelare borta på innermittfältet.

Brighton har haft ett mycket tuffare spelschema än Everton och hade kunnat ha fler poäng med lite mer tur eller med mindre otur om man så vill. Vinst mot Newcastle och "hedersamma" förluster mot Man Utd och Chelsea. Hade lagen bytt spelschema så hade det kanske varit omvänt poängmässigt också? Men låt oss inte spekulera i onödan.
Brighton är ett lag som gillar att hålla i bollen under Graham Potter och man har blivit bra på det. Lallana är ett mycket bra nyförvärv på innermittfältet.

Det finns flera saker som talar för min analys. Ancelotti har knappt roterat och spelade i princip med ordinarie lag senast i cupen. Brighton bytade ut hela sitt lag och kommer att vara det fräschare laget sett över 90 minuter. Allan och Gomes saknas för Everton och är två viktiga spelare sett till bollinnehav. Rent taktiskt tror jag Everton kommer sikta på rakare anfall och djupare försvar utan dessa avbräck. Brighton gillar att hålla i bollen oavsett motstånd. Som ett exempel kan nämnas att de vunnit bollinnehavet i samtliga matcher hittills denna säsong.
Slutligen baserar jag mycket på Ancelotti. Han är en försiktig tränare som gärna tar det säkra före det osäkra. Här tror jag inte han känner sig säker utan Allan och Gomes och kommer inte riskera särskilt mycket i spelet. Även om Everton inlett bra tror jag inte att man ser en poäng som en katastrof. Ancelotti vet att säsongen är lång och att den inte avgörs i omgång 4. Därför tror jag att Potters lag kommer att tillåtas vara mer spelförande.

Den största risken för vårt spel är att Brighton tar en tidig ledning eller att de givetvis åker på en utvisning. Bortsett från det så tror jag på en jämn match resultatmässigt i 90 minuter med Brighton som det spelförande laget mot en försiktig Ancelotti.

Lycka till!