Speltips Grekland - Frankrike

Bild från Bildbyrån

Ryggareken om Grekland - Frankrike

Greklands comeback

Grekland avslutar sin EM-kvalkampanj med en tredjeplats och en bekräftad plats i playoff. Grekland har nu siktet inställt på att avsluta en 12-årig frånvaro från kontinentens främsta turnering.

Trots en 2-0 seger över Nya Zeeland i deras senaste vänskapsmatch lyckades man inte utmana Nederländerna om platsen för automatisk kvalificering. Nederländerna manövrerade effektivt ut grekerna i en match där man visade på stor defensiv skicklighet. Sista matchen vann Nederländerna med 1-0, matchen dessförinnan med 3-0.

Om vi kollar på Grekland som lag så är det en relativt stabil trupp. Framförallt så har man lyckats bygga en stabil defensiv som inte är helt lätt att bryta ner. Deras senaste defensiva styrka kan dock möjligen utmanas av Frankrikes offensiva överlägsenhet – men det är man naturligtbis väl medvetna om.

Truppen:

Greklands tränare Poyet står inför en mittfältsutmaning då Mantalos och Kourbelis är avstängda. Bouchalakis och Pelkas är de mest troliga ersättarna. Siopis och Goutas är osäkra på spel.

Grekland Möjlig Startelva: Vlachodimos; Baldock, Mavropanos, Retsos, Tsimikas; Bakasetas, Bouchalakis, Pelkas; Konstantelias, Giakoumakis, Masouras

Frankrikes har gått bra i EM

De europeiska mästarna från 2004; Frankrike har vunnit samtliga sina matcher i årets EM-kval och noterade sin största seger någonsin mot Gibraltar senast i en match som slutade hela 14-0. Därmed säkrade man sin plats i Kruka 1 för EM 2024-lottningen. Frankrikes dominans i kvalet inkluderar sju raka vinster, med 27 mål gjorda och endast ett insläppt.

Man har alltså varit otroligt skarpa både framåt och bakåt. Faktum ör att Frankrike inte har släppt in fler än ett mål i en hemmakvalmatch sedan 2019.

Frankrike har nu siktet inställt på sin sjunde raka bortaseger och man bör ha goda skäl att komma till match med gott självförtroende. Inte minst då man historiskt sett har spelat bra mot Grekland i landslagsammanhang.

Truppen:

Zaire-Emerys utgick skadad i matchen mot Gibraltar vilket kan öppna för Fofana, Kamara eller Thuram på mittfältet.

Deschamps kan säkerligen vara öppen för att rotera lite eftersom man redan säkrat avancemang. Kounde, Hernandez, Samba eller Kolo Muani är fullgoda alternativ.

Frankrike Möjlig Startelva:
Samba; Kounde, Saliba, Disasi, L. Hernandez; Fofana, Rabiot; Dembele, Griezmann, Mbappe; Kolo Muani


Analys & Speltips

Det kommer säkerligen bli en mycket annorlunda match än när Frankrike mötta ett 10 man starkt Gibraltar. Grekland har en vass defensiv som int4e kommer att vara lätt att bryta ner. Då blir det mycket svårare att öppna matchen lika ofensivt. Det kan alltså dröja innan vi får se mål i matchen. 

Grekerna har dessutom fått en dags mer vila än Fransmännen. Men detta till trots så har Frankrike en defensiv i världsklass så det blir på intet sätt lätt för grekerna att göra mål. 

Jag tror att Frankrike kommer att vara det bättre laget och att Grekerna kommer att få det svårt att göra mål på Fransmännen. Inte minst då man saknar Kourbelis och Mantalos. Fransmännen har dock en offensiv i världsklass och bör få hål på grekerna. Frågan är väl bara hur många? 

Mitt spel blir att Frankrike vinner och att det blir under 4.5 mål i matchen till 1.97 hos coolbet. 7u.