Speltips H2H Eurovision Song Contest - Maxspel

Ett maxspel till Eurovision Song Contest 2023

Finland och Eurovision är ungefär som att ha senap på glassen. Nu har jag i och för sig inte testat den kombinationen men jag antar att den inte är lyckad. Det är ju några länder som har språket emot sig som exempelvis Tyskland men tyvärr även Finland som oftast vägrar sjunga på engelska och som ofta hamnar riktigt lågt när det kommer till musiktävlingar.

Men inte i år. I år kommer Finland med ett bidrag som sopade mattan med allt motstånd i Finland. 539 points drog Käärijä in med låten Cha Cha Cha medan tvåan i de finska uttagningarna landade på ca 150. Då förstår ni hur överlägsna man var.

Käärijä är alltså artisten som ska ta Finland upp i toppen igen. Eller Jere Pöyhönen som han heter egentligen. Han debuterade så sent som 2020 med albumet Fantastista och det vi brukar se är finsk rap.

Cha cha cha är ett energiskt bidrag som verkligen växer på mig när jag lyssnar. Eller vad säger ni själva:

Låten har blivit otroligt populär och spelats 1 miljon gånger på de fem dagar videon legat ute hos ESC officiella kanal. Låten är även utlagd med subtiles och där har man två miljoner (!) visningar. På Spotify har låten spelats över 5 miljoner gånger. Att jämföras med Loreens som har 3 miljoner (dock på kortare tid). 

Vad gäller spel så vågar jag verkligen inte bäst i norden då både Norge och framförallt Sverige kommer med låtar som skulle kunna vinna. Framförallt Loreen som just nu är favoriter.

Ukraina vann förra året och det är svårt att säga exakt vart man står i år. Klart är att låten inte alls anspelar på kriget i Ukraina samt att det är en sämre låt än "Stefania". "Stefania" som man vann med 2022 kom strax efter kriget bröt ut och självklart var det mycket sympatiröster men faktum är att låten ändå är helt okej. En låt som min son ofta vill höra när han får välja (om nu en 7 åring är representativ). Men det jag vill ha sagt är att i år tror jag man kommer få sämre poäng, framförallt från juryn men även efter hur bra låten är samt hur mycket sympati som Europa vill ge.

Eller vad säger ni själva om Ukrainas bidrag. Kommer den ens vara på övre halvan efter juryns röster:

På 2 månader har man skrapat ihop 700k visningar. 1 miljon på Spotify.

Man är dock värdar och självklart kommer mycket av programmet styras mot att kanske ta upp kriget. Det här är det som är lite läskigt med detta bet. Men tittar vi på juryn förra året så gav man Stefania knappt 200 poäng bara från juryn. 12 länder gav bidraget 0 poäng trots kriget. Storbritannien och Sverige fick närmare 300 poäng från juryn. I år kommer skillnaderna vara ännu större.

Min gissning är att de kanske får flest från tele rösterna även i år. Cha Cha Cha kommer dock skapa kaos i arenan och få med sig publiken. Jag gissar på höga teleröster och okej från juryn ändå. 

Jag tror det blir svårt att rå på Sverige. Men man hamnar absolut bland topp 5 med denna.

Slava Ukrajini, men här hejar jag på Finland!

Spelet

  • Maxbet - Finland före Ukraina @1.72

Lycka till vid rygg

/ Jonas Weimer

Läs min artikel på recept på 13 rätt!