Bild från Bildbyrån

En no brainer

Äntligen dags för Allsvensk premiär - som vi längtat! Här är det Häcken och AIK, två lag som nämns som lag för toppstriden, som drabbar samman. Jag tror vi kan få se en rätt rolig och spännande match här där lagen nog kommer spela ut.

Häcken

Häcken har blandat och gett lite på försäsongen där man såg helt fantastiska ut i två matcher av svenska cupen för att sedan falla igenom totalt när man väl mötte ett bra lag - Hammarby. Försvarsspelet har varit virrigt och framåt såg man väldigt uddlösa ut. Bengtsson är en ljustglimt, Traore är ett år äldre med och man har fått behålla Jermejeff. Gott så.

Men man har tappat Patrik Wålemark som gjorde 9 spelmål förra säsongen. Och det ser klent ut framåt. Häcken har letat offensiva spelare och Turgott har nämnts. En bra spelare som skulle lyfta Häcken. Återstår att se om man kan lösa det men hur som helst blir det knepigt att få honom spelklar till premiären.

Svagt transferfönster och tappad tråd

Totalt sett tycker jag Häcken har tappat lite av den röda tråd man hade för några säsonger sedan där man alltid hade en väldigt spetsig offensiv med mycket spännande spelare. Jag ser inte alls samma kraft i årets upplaga och nyförvärven lyser med sin frånvaro. Sportchef Ericsson har en hel del att jobba på denna vecka och inte minst i sommar om det inte återigen ska sluta som 2021 då man fick en mardrömsstart och sedan fick kämpa sig upp under andra halvan av säsongen.

AIK

Har spelat en positiv och rolig fotboll under försäsongen även om man mest mött lag som man ska vara mycket bättre än. Nyförvärven har även de sett vassa ut där exempelvis Mendes sticker ut rejält men även nya kelgrisen Amar Ahmed Fatah sett otroligt spännande ut.

Även de spelare som var tongivande förra säsongen har sett bra ut där Bahoui sticker ut. Anfallaren har fått en nytändning som nummer 9 och har öst in mål. Det är tydligt att tränare Grezlak vill spela med en hög press med bollvinster högt upp och att bollarna slutligen ska nå Bahoui i straffområdet. Det ska gå fort från bollvinst till avslut. Det kan lätt se ut som man inte är de som dominerar matcherna som exempelvis mot Malmö FF, men det är en bra taktik som lett till mycket mål under försäsongen och cupen. Truppen är dock lite för tunn och nyförvärv behövs om man verkligen ska blanda sig i topp 3. Återstår att se om Guidetti hinner komma in till denna match men han behövs för att ge spets och bredd.

Amar kommer in i andra halvlek

Hur som helst är den tunna truppen inget bekymmer i denna match. Här finns en rad valmöjligheter där Bahoui och Stefanelli bör vara givna längst fram. Elbouzedi och Ayari tycker jag har gjort sig förtjänta av yttermittfältsplatserna men här knackar absolut Amar på och jag tror vi får se både han och Ring komma in på kanterna. Kommer Amar in så tycker jag ni ska spana in denna tonåring ordentligt för han lär snart vara förlorad för Allsvenskan.

Läskigt för AIK att viktiga mittbacken Alexander Milošević missat större delen av försäsongen. Han är väldigt viktig för försvarsspelet. Dock var han med på bänken senast mot Norrköping och bör kunna hinna bli spelklar till denna match. Lustig har dock visat att han kan axla mittbackrollen galant och redan nämnda Mendes har varit bra till höger.

Analys

Premiärer är vanskliga att betta på i regel. Det kan vara svårt att veta hur lagen klarat av försäsongen. Här tycker jag mig dock se ett bortalag i AIK som kommit bra mycket längre än vad man brukar ha gjort under försäsongerna tidigare år. Spelidéen är tydlig och spelet har fungerat förhållandevis bra med rutin i exempelvis Larsson, Lustig, Milosevic, Nordfeldt men även mycket talang och utvecklingsmöjligheter. Häcken har även de sett helt okej ut men så fort man mötte ett lag med högre press så blev det illa. Och just den höga pressen är något som AIK behärskar väldigt väl.

AIK har i regel haft ganska lätt för Häcken historiskt sett. Kanske för att Häcken vill spela fotboll och att det ofta blir öppna matcher och inte så låsta positioner. Det är två lag som jag tror kommer vilja bjuda upp till dans där vi får se ett Häcken med sitt snabba anfallsspel och AIK mitt sitt höga presspel. Jag tror även att publiksiffran som ofta är låg för Häcken kan göra att premiärnerverna kanske inte blir riktigt lika stora.

AIK brukar förknippas med bra försvarsspel och dåligt anfallsspel. Jag tycker mig se ett litet trendbrott där när ytterbackarna Otienno och Mendes nu agerar nere vid offensiv hörnflagga, Bahoui och Stefanelli som öser in mål och ytterligare offensiva hot man har. Defensiven har även den sett helt okej ut och addera Milosevic till ekvationen så kommer det bli tufft för Häcken att göra mål.

Draw no bet på AIK här känns som en no brainer

  • 8U DNB på AIK till 1.76 hos Unibet

Lycka till vid rygg!

/ Jonas Weimer

Köp en andel till matchen