Speltips HV71 - Bik Karlskoga

Bild från Bildbyrån

HV71 - Bik Karlskoga

Semifinalspelet inleds i HockeyAllsvenskan-slutspelet. Fredagskvällen bjuder på ett högintressant möte mellan HV71 och Bik Karlskoga, tillika två skickliga lag som har goda möjligheter att gå hela vägen.

HV71

Tyler Vesel & Co avfärdade Västervik tämligen komfortabelt ur kvartsfinalspelet. Det faktum att HV71 tog sig vidare med 4-1 i matcher och makalösa 31-9 (!) i målskillnad talar sitt tydliga språk. Visst - det inställningsmässiga var inte direkt klockrent i den fjärde matchen, men då ledde laget med 3-0 i bataljer och hade inte det rätta fokuset, samtidigt som det handlade om en bortamatch. HV71 är ett helt fantastiskt lag när motivationen är på topp och alla har den rätta inställningen i allmänhet.

Bik Karlskoga

Värmlänningarna blev trea i grundserien - 16 poäng efter seriesegrarna HV71 - och tog sig vidare till semifinal i form av 4-1 i matcher mot Mora. En stark kvartsfinalserie av Bik Karlskoga rent helhetsmässigt, där laget vann samtliga hemmamatcher. Plumpen i protokollet utgjordes av den tredje sammandrabbningen, där laget släppte in sju (!) mål mot MIK. Den låga lägstanivån torde vara ett orosmoln för Bik-lägret.

Speltips

Nu börjar allvaret. HV71 och Bik Karlskoga var storfavoriter i kvartsfinalsammanhang. Den här matchserien är betydligt mer oviss. Vi snackar om två lag som håller hög klass i såväl offensiven som defensiven, samtidigt som målvaktsspelet är högkaratigt.

Det råder oavsett emellertid inga tvivel om att HV71 ska betraktas som favoriter. Delvis med tanke på hemmaplansfördelen. HV71 - med 3-1 i inbördes möten lagen emellan - är grymt hemmastarka och har inte torskat mot Bik på hemmais den här säsongen hittills.

HV71 har ett stort övertag på powerplayfronten

HV71 har framför allt ett offensivt övertag, vilket blir tydligt i powerplaysammanhang, där laget har utnyttjat 44,44 procent av de numerära överlägena, att jämföra med Karlskoga-gängets 28,57.

Smålänningarna har dessutom en bättre bredd i allmänhet och fler spelare som kan kliva fram. Det är en konkurrensfördel som inte ska underskattas.

Ett taggat HV71 har mycket goda möjligheter att vinna under ordinarie speltid och 1.75 i odds (i skrivande stund) på att hemmalaget vinner under ordinarie speltid - i kombination med att det blir totalt minst fyra mål i matchen - förefaller ytterst spelvärt.