Speltips: Italien - England 11/7 "There can be only one"
Speltips Italien - England

Bild från Bildbyrån

There can be only one

24 lag. 51 matcher. 30 dagar. 11 länder. Det som startade med en färgsprakande 3-0 vinst för Italien i Rom ska nu avslutas med en riktig härlig match på Wembley inför storpublik. Som spelarna har längtat efter detta. Och för oss som tittar är det dags att runda av detta mästerskap och ta avsked av en turnering som ändå förgyllt sommaren. Man kan säga vad man vill om upplägget, fotbollen, VAR eller domarna men totalt sett tycker jag EM får bra betyg. Jag har njutit av varje sekund.

Det är annars en rad besvikna lag och 22 förlorade som lämnat mästerskapet redan. Jag ogillar att vi inte får en bronsmatch på lördagen där man kan få fira in lagen som åkte ut ur semifinalen. Som jag skrev på Twitter, vad hade VM 1994 varit utan Sveriges fina bronsmatch mot Bulgarien. Bronsmatcher brukar vara rätt avslappnade och rolig fotboll, en match där man ser spelarna njuta lite mer. Det tycker jag Danmark hade varit värda, och Spanien med för den delen. Uefa borde tänka om här helt enkelt. Men nog om det, nu är det finalen vi ska prata om. Två lag som jag tycker gjort sig förtjänta av att vara här.

Italien

Italien har egentligen sett otroligt stabila ut genom hela turneringen. Man dansade igenom gruppspelet med 3-0 mot både Italien och Schweiz innan man hade en lite mer blygsam 1-0 vinst mot ett decimerat Wales. Dock stod det redan då klart att laget troligtvis skulle gå långt. Att man hade en bra defensiv var det nog ingen som tvivlade på innan EM men offensiven har ju även den varit fantastiskt. Spinazzola forsade fram längs vänsterkanten. Immobile, Insigne och Berardi höll inledningsvis Chiesa på bänken. Bara en sån sak.

Italien har bjudit på underhållning från första minut

Jorginho slog inte en passning fel och Mancini har lyckats hitta en perfekt balans med detta lag. Enda lilla dippen kom väl egentligen mot Österrike där man visserligen skapade en del bra lägen men där man såg väldigt nervösa ut och inte alls spelade så avslappnat som man kunde. Antagligen för att Österrike också gjorde en riktig bra match. Annas tycker jag man varit det klart bättre laget i samtliga matcher och man har bjudit på mycket sevärd fotboll med en direkt anfallsfotboll blandat med yviga gester i sann Italiensk anda.

England

England tycker jag blandat och gett en hel del. Ingen superinsats mot Kroatien och Skottland. Stabilt spel mot Tjeckien men kändes lite som England gick på halvfart genom gruppspelet. Halvfarten accelererades dock med den fina vinsten mot Tyskland. Och sen har det rullat på bra. Man har kunnat spela avslappnat, rulla runt på många spelare och inte slita på spelarna så mycket. Det har säkert varit gult värt för truppen och Southgate. Nu kan man krama ur det sista av krafterna mot Italien på hemmaplan inför 60 000 på läktarna. Vilken känsla!

Vart tar det vägen om det här laget får en motgång?

Dock vet man inte helt säkert om den här truppen står pall när det verkligen gäller. Jag sitter fortfarande och fundera på vad som hänt om Danmark hållit 1-0 och klockan hade tickat upp mot 60 eller 70 min. Vilka demoner smyger sig då in i huvudena på Mount, Foden och Sterling exempelvis. Hur som helst, England är bra. Riktigt bra. Maguire var den första jag skrev in när jag satte ihop bästa elvan från EM. Den kan ni läsa här för övrigt. Även Sterling och Walker kom med. Samt några italienare förstås.

Speltipset till finalen

Jag kommer köra ett hörnspel på Italien. Av flera orsaker. Italien spelar ett direkt spel där man snabbt vill komma till avslut. Något man också allt som oftast lyckas med. Mancini vill se anfallen dödas och som min gamla tränare alltid sa "Hellre bomba upp bollen på läktaren än att ni tappar den när vi är uppe med mycket folk". Lite så tänker Italien med. Man har skapat en hel del hörnor i princip alla matcher utom mot Spanien senast. Mot Spanien har dock inget lag (utom Schweiz lyckas skapa något). Här är Italiens hörnstatistik hittills:

 • 8-1 mot Turkiet
 • 3-2 mot Schweiz
 • 7-1 mot Wales
 • 4-3 mot Österrike
 • 5-9 mot Belgien
 • 1-6 mot Italien

Totalt har man skapat 28 hörnor i detta mästerskap. Inga jättesiffror men det har också varit ett mästerskap med mycket blygsamma siffror vad gäller hörnor. Något vi även ska komma ihåg är att man i dessa matcher även ledat större delen av matcherna. Då är man inte lika benägna att skapa hörnor.

England i sin tur har varit ett av de allra snålaste hörnlagen i mästerskapet. I alla fall bland de lag som gick långt i turneringen.

 • 1-1 mot Kroatien
 • 6-5 mot Skottland
 • 6-4 mot Tjeckien
 • 3-3 mot Tyskland
 • 2-3 mot Ukraina
 • 3-3 mot Danmark

21 hörnor totalt på sex matcher. Då är det väl egentligen enbart i matchen mot Ukraina som man har en tidig ledning dessutom. Att England inte skapar hörnor är dels förvånande eftersom man är så bra på just faste, men samtidigt inte förvånande eftersom man spelar som man gör. Sterling bryter nästan alltid inåt i planen eller vänder hem. Samma med Saka som spelat ute till höger. Snett inåt bakåt längs marken är också klassiska inlägg detta mästerskap istället för att gå på utsidan och slå in bollen i luften. Jag vet inte varför trenden är på detta sätt men kanske minimerar det kontringar lite mer. Och just kontringar vill man ju undvika mot Italien. Då är det bättre att vända hem och inte tappa bollen helt enkelt.

Mitt speltips kommer bli på ett lite högre odds. Italien -1.5 hörnor till 3.25 hos Expekt. Jag tror man kan skapa några hörnro på detta England när man kommer upp i anfall. Dessutom har man här för första gången möjlighet att hamna i underläge dessutom. Då kan det rassla hörnor också. Hörnor går snabbt att skapa om det rullar på, därför gillar jag lite högre odds på dessa marknader. Det är förstås alltid en risk då 1-0 tidigt för Italien i matchen kan sabba spelet. Men samtidigt är det en risk som man får väga in med fördelen om istället 0-1 skulle komma.

Lycka till vid rygg!

Låt det bästa laget vinna!

/ Jonas Weimer

PS. Här snackar jag och mina kollegor upp matchen

Fler aktuella speltips

SpelstoppTipsterMatch/EventSpelOddsResultat
17 sep.
20:15
Sonderjyske - Aalborg
Metal Ligaen
Spel: Aalborg vinner
 
17 sep.
21:00
Newcastle - Leeds
Premier League
Spel: X2 & Newcastle ö 3,5 hörnor i matchen
 
17 sep.
21:00
Celta Vigo - Cadiz
La Liga
Spel: Celta Vigo vinner & Över 1,5 mål i matchen
 
17 sep.
21:15
Portimonense - Santa Clara
Primeira Liga
Spel: Över 49.5 varningspoäng i matchen och båda lagen över 19.5 varningspoäng.
 
18 sep.
15:15
Timrå - Växjö
SHL
Spel: Växjö -1
 
18 sep.
15:15
Malmö Redhawks - Färjestad BK
SHL
Spel: Färjestad ö2,5 + ö4,5 mål (match)
 
18 sep.
17:30
Häcken - Mjällby
Allsvenskan
Spel: Mjällby flest hörnor
 
19 sep.
01:30
Pannie Kianzad vs. Raquel Pennington
UFC
Spel: Raquel Pennington vinner
 
19 sep.
17:30
Tottenham - Chelsea
Premier League
Spel: Chelsea -1 asian hcp
 
12 okt.
00:00
Philadelphia Flyers
NHL
Spel: Philadelphia Flyers når slutspel Ja
 
13 okt.
00:00
Colorado Avalanche
NHL
Spel: Colorado Vinnare Central Division
 
12 dec.
18:00
Norska mästare 2021
Eliteserien
Spel: Molde vinner norska Eliteserien 2021
 

Fler spelnyheter & kampanjer

Spikar och skrällar inför helgens Stryktipset (v.37)

Premier League 17 september 2021

Det har blivit dags för en ny Stryktipsomgång med 15 miljoner i jackpot! Denna gång serveras spikarna och skrällarna från Bettingstugan av våra experter Anders Limpar och Jonas ... Läs mer

Stryktipskrönikan med Bettingstugan 18 September

Premier League 17 september 2021

Stryktipskrönikan kommer rulla på under hösten 2021 med våra spelläggare på ombudssidan. Näst på tur är Bettingstugans spelläggare Andreas Stenberg som kommer med sina tankar ... Läs mer

Han vinner skytteligan i Champions League 2021/2022

Champions League 16 september 2021

Champions League är äntligen igång igen efter en lång sommar. Nu har gruppspelet sparkat igång och då är det alltid roligt att ha lite spel igång. Skytteligan är något som alltid ... Läs mer

De vinner Champions League - Enligt spelbolagen!

Champions League 13 september 2021

Äntligen drar gruppspelet i Champions League igång! Detta inför publik och med svenskt deltagande! Det kommer bli oerhört spännande att följa årets turnering och se vilka lag som ... Läs mer

Super boost från SHL - 6 x pengarna!

SHL 10 september 2021

LÖRDAG: Till helgen drar SHL igång igen och då kommer Betway med en fin kampanj till matcherna. Spela på att Frölunda och Växjö vinner sina matcher och få hela 6 x pengarna. Ta ... Läs mer