Speltips Norge - Serbien

Bild från Bildbyrån

Ryggareken om Norge vs Serbien

Norge

Trots deras förlust i Slovenien i helgen kan Norge fortfarande nå League A. Man flyttades upp i slutet av den första upplagan av Nations League och slutade sen tvåa i sitt första framträdande på League B-nivå och är nu inom beröringsavstånd från att beblanda sig med europas giganter.

Lagen spelar ju som bekant mot alla sina gruppmotståndare hemma och borta i juni respektive september 2022. Under sommaren stod Norge för tre segrar och en oavgjort från sin kvartett av matcher. I september inledde man med att resa till Ljubljana (i lördags), där Erling Haaland stod för sitt 21:a landskampsmål på bara 22 landskamper. Slovenien hämtade dock igen underläget i andra halvlek efter mål av Andraz Sporar och Benjamin Sesko - den sistnämnde följer för närvarande i Haalands fotspår i RB Salzburg. Det innebar förlust för Norge och förlust för min rek som lades på Norge.

Till skillnad från sina besökare har Norge misslyckats med att kvalificera sig till en stor turnering sedan EM 2000 - under Solbakkens speldagar. Men nu står en spännande ny era framför dörren ledd av Haaland och kaptenen Martin Odegaard.

Truppen:

Vi bör få se en liknande startelva som den som startade mot Slovenien, med Martin Odegaard som kapten efter att ha övervunnit ett vadproblem som höll honom borta från Arsenals senaste match. Erling Haaland leder anfallet efter att ha gjort sitt sjätte mål på fem Nations League-matcher i lördags.

Minst ett byte kommer dock att göras på mittfältet, eftersom Kristian Thorstvedt avtjänar en matchs avstängning; Morten Thorsby är hans mest troliga ersättare.

Norge möjlig startuppställning: Nyland; Ryerson, Hanche-Olsen, Østigård, Meling; Ødegaard, Berge, Thorsby; Elyounoussi, Haaland, Sorloth


Serbien

Serbien vann som bekant över Sverige senast – och återigen var stjärnanfallaren Aleksandar Mitrovic central i Belgrad där han stod för ett hattrick. 4-1. En av flera Fulham anfallare i Dragan Stojkovics trupp.

I övrigt ser man rätt stabila ut. Man ser ut att följa upp en imponerande kvalificering till Qatar 2022 med att spela bra i Europas senaste internationella tävling. Deras enda nederlag under den pågående Nations League säsongen kom på hemmaplan mot just Norge i juni – när de till slut slogs av ett enda Haaland-anfall trots att de då dominerade både bollinnehavet och antalet skott.

Efter att redan ha samlat på sig fyra fler poäng än i sin tidigare Nations League-kampanj, när de bara undvek nedflyttning på målskillnad, skulle ytterligare tre poäng i Norge ta dem upp till kontinentens elit. Och visst bör man ha goda chanser på att göra så. Serbien har nu vunnit 8 av sina senaste 12 matcher.

Truppen

Medan Norge har en skräckinjagande anfallare i Halland som bör oroa det serbiska försvaret, kommer Serbiens frontlinje att ledas av inte allt för pjåkig anfallare i vicekaptenen Aleksandar Mitrovic, som har gjort 49 mål på 75 landskamper efter sin treble i helgen.

Sergej Milinkovic-Savic kommer dock att åsidosättas på mittfältet efter att ha dragit på sig ytterligare ett gult kort mot Sverige, vilket kan leda till att Sampdorias Filip Djuricic eller Ivan Ilic från Verona dras in från start.

Nikola Milenkovic är borta på grund av skada, så Serbiens försvar kommer att sakna lite erfarenhet då två av tre försvarare bara har tre seniorlandskamper mellan sig.

Serbiens möjliga startuppställning: V. Milinkovic-Savic; Babic, S. Mitrovic, Masovic; Lazovic, Lukic, Ilic, Kostic; Djuricic, Tadic; A. Mitrovic


REK

Serbien har ett bra och kreativt anfall som mycket väl kan vinna då man ligger pyrt till. Norge å sin sida förlitar sig på världens kanske bästa spelare Haaland för målgörandet. Jag tror att vi får se en mycket öppen och rolig fotbollsmatch och kommer att spela på att båda lagen gör mål till 1.78 hos betway. 10u.