Speltips Portugal - Schweiz

Bild från Bildbyrån

Ryggareken om Portugal - Schweiz

En av det mest oförutsägbara åttondelsfinalerna inför match är mötet mellan Portugal – Schweiz på tisdagskvällen. Portugal på förhand knappa favoriter men Schweiz är ett motstånd som absolut inte ska underskattas. En jämn match väntas således när Portugal tar emot Schweiz i åttondelsfinalen i fotbolls-VM 2022.

Portugal

Portugal tippades som favoriter inför VM men de har fått kämpa rejält hårt för att leva upp till sitt namn i en minst ut sagt komplex grupp. Men man stod för en perfekt start på VM med två inledande segrar mot Ghana respektive Uruguay. Prestationerna imponerade och med fem gjorda mål på det två inledande matcherna såg Portugal starka ut. Vinsterna säkrade spel i knockoutomgången så man blev därför inte helt förvånad när Sydkorea lyckades segra över dom med ett sent avgörande senast (2-1) – och därmed kunde vi rätta grönt på vårt föregående spel.

Ronaldos dåliga form framför mål är ett allvarligt problem för detta portugisiska lag. Även spelare som Joao Felix har haft det lite kämpigt och därför har mycket av ansvaret för målgörandet legat hos mittfältsduon Bernardo Silva och Bruno Fernandes. Den senare hade otur som inte hittade nätet mot Ghana medan han tog en dubbel i den viktiga segern mot Uruguay.

Portugal Truppen

Fernando Santos stökade om inför den elva som förlorade senast, inte mindre än sex ändringar gjordes i Portugal XI senast, men den notoriskt konservativa tränaren borde återgå till uppställning modell vanlig nu.

Den 19-årige försvararen Antonio Silva gjorde senast sin tävlingsdebut mot Sydkorea tillsammans med veteranen Pepe - en spelare som nu är hela 20 år äldre än han. Den yngsta portugisiska spelaren som är med i världscupen kan dock få ge plats åt Ruben Dias som förväntas återvända till den bakre fyran; Diogo Dalot stod för en bra prestation under sin första världscupstart så han kan komma att spelas från start igen.

Cristiano Ronaldo var en av tre spelare som byttes ut efter 65 minuter på fredagen men kommer med all sannolikhet att startas igen tillsammans med Andre Silva.

Nuno Mendes uteslöts från resten av VM förra veckan på grund av skada, medan Danilo förblir åsidosatt efter att ha fått frakturer i revbenen. Otavio är också tveksam till spel.

Portugals möjliga startuppställning: Costa; Dalot, Pepe, Dias, Cancelo; B. Silva, Neves, Carvalho; Fernandes; Felix, RonaldoSchweiz

Schweiz hamnade även dom i en tuff grupp tillsammans med Brasilien, Kamerun och Serbien. De har dock imponerat och lyckades med två fina vinster. Man åkte utöver dessa på ett knappt nederlag mot Brasilien – men väl kämpat.

Att man är ett lag på uppgång tycker jag märks. Man har nu kvalificerat sig från gruppen i alla stora turneringar sedan 2014. Detta inkluderar 2 EM och nu en tredje raka åttondelsfinalen i VM.

Även om man är underdogs inför den här matchen så kan Schweiz vara ett tufft motstånd för Portugal vilket man visade redan i fjolårets EM genom att då besegra de stora favoriterna Frankrike. Däremot så har de har ännu inte kommit längre än åttondelsfinalen efter att ha förlorat mot Sverige och Argentina med ett ensamt mål i de två senaste upplagorna.

Truppen

Schweiz hoppas att målvakten Yann Sommer återvänder i tid för att stärka sin backlinje på Lusail Stadium, efter att ha missat sin sista grupp G-match på grund av sjukdom. Han har stått för otaliga avgörande räddningar under sina 76 landskamper. Skulle han inte vara kry så är Borussia Dortmunds Gregor Kobel tillgänglig.

Annars förväntar vi oss en relativt oförändrad elva där Granit Xhaka och Remo Freuler ställer up på mittfältet och där Breel Embolo leder anfallet.

Ruben Vargas och Xherdan Shaqiri ger stöd utifrån, även om både Christian Fassnacht och Renato Steffen erbjuder alternativ på båda flankerna.

Schweiz möjliga startuppställning: Kobel; Widmer, Akanji, Schar, Rodriguez; Freuler, Xhaka; Shaqiri, Sow, Vargas; Embolo

Head to head möten

Schweiz och Portugal delar på 3 vinster vardera från sina senaste sex h2h-möten. Det senaste av detta kom i juni 2022 UEFA Nations League där Schweiz vann med 1-0 inför sina egna fans. Lagen möts nu i världscupen för första gången, men de har tidigare mötts en gång under gruppspelet i EM. Schweiz vann då återigen överraskande med ett måls marginal, 2-1.Analys & speltips

Det finns gott om kvalitet i detta portugisiska lag och man måste förvänta sig att de ska göra det bra i matchen trots Cristiano Ronaldos dåliga form. Schweiz kan dock vara en ypperligt svår motståndare vilket uppmärksammades i den knappa 1-0-förlusten mot storfavoriterna Brasilien. De förväntas göra livet tufft för Fernando Santos och hans gubbar på tisdag. Portugal och Schweiz är båda offensivt starka och vi har verkligen fått se mycket action på anfallsfronten hos båda lagen under VM. Ingendera av deras försvar såg dessutom bekväma ut under några av de senaste matcherna, vilket är ett starkt argument för att backa mål i den här matchen. Givet både Portugals och Schweiz slagkraft är detta en åttondelsfinal där jag inte vill spela på att endera lag vinner matchen. Vi blickar istället mot målmarknaden och här synas att båda lagen kommer hitta nätet. Spelet sitter i två av Portugals tre spelade matcher och Schweiz stod ju som bekant för tre mål framåt senast i segern mot Serbien.

  • BLGM + över 6.5 hörnor spelas till 2.55 gånger insatsen. 5u.


Mer om Portugal - Schweiz

Fotbollsem portugal vinner gruppen

60x pengarna på Ronaldo ikväll? Upphöjt odds!

Fotbolls VM 2022 6 december 2022

TISDAG: Fotbolls-VM rullar idag vidare med de två sista åttondelsfinalerna. Då kommer Hajper med en fin kampanj där vi får 60x pengarna på att Ronaldo gör mål med huvudet och att ... Läs mer

Ronaldo firar efter att Portugal gjort mal

Inför Portugal - Schweiz i Fotbolls-VM 2022

Fotbolls VM 2022 6 december 2022

Portugal vann Grupp G efter att ha inlett med två segrar. Förlusten mot Sydkorea kanske man inte ska väga in allt för mycket då laget redan var klara gruppettor. Schweiz hamnade i ... Läs mer