Speltips Skellefteå – Leksand

Bild från Bildbyrån

Stukat bortalag

Lördag och SHL-hockey på schemat – mumma säger vi. Vi tar sikte mot mötet mellan Skellefteå och Leksand – där vi tar ställning åt ett av hållen.

Inför säsongen tippades Leksand, oväntat nog, att hamna i botten. Säsongsinledningen har varit av blandad karaktär och när en fjärdedel är spelad parkerar man, jo just det, i botten av tabellen. Spelmässigt har det varit höga toppar och djupa dalar, men inte blir det lättare nu när chefen och tillika huvudtränaren Björn Hellkvist är sjukskriven på obestämd tid.

Inte nog med att spelarna är vana vid ett ledarsätt, du plockar också bort en trygghet hos spelarna och jag tror helt klart att det kommer att påverka truppen framöver. Nu är det helt plötsligt en annan röst som ska styra den här skutan och jag är inte så säker på att det blir så lyckat med de namn som står i båset.

Dalalaget är ute på en norrlandstripp och i torsdags blev det en stark seger mot Luleå. Nu åker man några mil söderut för att ställas mot Skellefteå – som kanske rentav är en än svårare uppgift. Skellefteå blir bara bättre och bättre och även om det inte klickat i offensivt så här långt så är jag mycket imponerad över den defensiva struktur ledarstaben med Robert Ohlsson i spetsen satt.

Skellefteå är dessutom tvåa i XGA-statistiken, alltså släpper man till näst minst farliga målchanser emot sig, vilket stärker vår tes om att man fått rätt på defensiven. Offensivt är Leksand vassa på pappret med spelare som Max Veronneau, Marek Hrivik och så vidare, men faktum är att man släpper till femte mest farliga målchanser emot sig.

Västerbottningarna har varit starka på hemmais på slutet och mot ett Leksand som har det tungt med lite allt möjligt så tror jag att det blir seger under fulltid. Skellefteå att vinna efter 60 minuters spel spelas därmed till 5 units.