Speltips Sverige - Azerbajdzjan

Bild från Bildbyrån

Janne greppar sista halmstrået

Andra omgången i Grupp F i EM-kvalet. Vi tar emot Azerbijan och det är redan lite kniven mot strupen. För kvar har vi dubbelmöten mot Österrike och såklart en tuff bortamatch mot Belgien. Blir det inte tre poäng ikväll måste huvuden rulla.

Det var snack om att vi gjorde en bra match mot Belgien. Men att förlora med 3-0 på hemmaplan kan aldrig vara godkänt. Det som tidigare varit Sveriges signum med en ramstark defensiv är numera ett korthus som man väntar på att falla. Visst, vi lirar runt helt okej men helt ärligt. Vi har en av Europas hetaste forwards (Isak nominerad till månadens spelare i Premier League) som har bollen kanske tre gånger i matchen.

Visst, det är Isaks uppgift att visa sig men med det mittfältet vi har idag var matchen förlorad redan från start. Vi blir uppätna helt enkelt. Förutom några halvchanser då vi halkar runt så skapar vi egentligen ingenting. Det är en tacksam match för Belgien att köra lite krossbollar och lite finter på kortlinjen och träna lite omställningar. Hade Belgien velat hade de också kunnat hålla i bollen mycket mer. Det behövde de inte, vi gav bort omställningarna som ledde till målen.

Först det negativa:

  • Vi vinner i princip aldrig mittfältskampen. Jag skulle vilja se oss spela med tre centralt.
  • Emil Forsberg ser ut att ha tappat allt vad form heter.
  • Vi får fortfarande inte fram några ytterbackar i Sverige (sätt varenda duktig 15 åring att testa denna position).
  • Robin Olsen får 10 bakåtpassningar. 8 gånger slår han en lång boll som rinner ifrån oss. Vi tappar alldeles för mycket initiativ på att ha en målvakt som inte kan använda fötterna.

Nu ska jag bli lite mer positiv. Visst, Janne har kört fast men nu är det tid att våga lie mer framåt. Ut med Kulusevski till höger. In med Jesper Karlsson till vänster. Han ser sjukt bra ut i Nederländerna nu. Upp med Gyökeres på topp tillsammans med Isak. Då har vi fyra offensiva spelare som är i riktigt bra form. Jag skulle även ställa in Nordfeldt i mål som är bättre än många av utespelarna med fötterna. Hade jag fått välja helt fritt hade jag nog kört 3-5-2 med Forsberg på mitten också men 4-4-2 verkar ju cementerat så då får det bli såhär.

Weimers elva:

  • Isak, Gyökeres
  • Karlsson, Olsson, Gustafsson, Kulusevski
  • Gudmundsson, Ekdahl, Lindelöf, Wahlqvist
  • Nordfeldt
Släpp lös offensiven

Pressa upp ytterbackarna och låt innermittfält och mittbackar lösa det defensiva. Mot Azerbajdzjan är det offensiven som ska få släppas lös.

Azerbajdzjan förlorade med 1-4 och 5-24 i skott mot Österrike. Det är inget bra landslag vi ställs emot. de har målskytten Mahmudov och vänsteryttern Sheydayev som gör en ganska bra match. Men totalt sett är det här som att Sverige skulle möta GAIS (inget ont mot GAIS).

Sverige är nog rätt revanschsugna och rätt sugna på att göra mer än 1-0 i den här matchen. Det kommer också behövas om det är så att det blir en målskillnadsaffär. Oerhört viktigt att kunna spela oavgjort mot Österrike utan att missa EM, men då behövs mål.

Isak gjorde en riktigt dålig match mot Belgien. Belgarna är dock inte dumma. De visste vem de skulle markera för att ta bort Sveriges spel. Azerbajdzjan kommer ha problem då vi kommer ligga mer offensivt och då kommer Isak också få mer bollar att jobba med. Det är trots allt lite skillnad på Mustafazadə och att möta Vertonghen. Ögonen hos Isak sa dock "Ge mig bollen så smäller det".

Spelet

På de flesta sidor jag kikat på får vi Isak som målskytt till runt 1.70-1.72. Jag väljer att bästa NordicBets något högre odds på Isak (1,78) med svensk seger och får då 1.88. 90 % av spelet bör glida in fint redan i första halvlek.

  • Isak målskytt och Sverige vinner - 1.88 NordicBet

Lycka till vid rygg!

/ Jonas Weimer