Speltips EM – Grupp C

Bild från Bildbyrån

Ryggareken om Grupp C – Vem blir nr 1 och 2

Kort om Grupp C

Grupp C är definitivt en av de grupper som få svenskar kommer att vilja missa! Här har vi Danmark, det enda nordiska landet i turneringen, och såklart, England - laget som får många känslor att flöda i vårt fina land. Rivaliteten mellan Serbien och Slovenien kryddar dessutom upp stämningen ytterligare.

Att vinna gruppen blir viktigt. Tvåan i Grupp C kan behöva möta vinnaren i Grupp A – kanske värdlandet Tyskland – i åttondelsfinalen, så en stark start är viktig för de lag som har ambitionen att vinna gruppen. Det här kommer bli en het grupp att följa!

England

England brukar komma till stora turneringar som starka utmanare. Den här gången är de favoriter, tack vare ett lag fullt av offensiva stjärnor. Gruppen med Danmark, Serbien och Slovenien borde inte ge England stora problem och vi tror därför att de kommer att vinna den.

Viktiga spelare är Bayern Münchens anfallare Harry Kane, Real Madrids Jude Bellingham, som nyligen vann Champions League, och Manchester Citys Phil Foden. Inget försvar i EM kommer att se fram emot att möta dessa fantastiska spelare.

Danmark

Danmark är deras största utmanare i gruppen. Efter en sämre VM-insats, där de endast gjorde ett mål på tre matcher, är de nu sugna på revanch. Danmark är fortfarande ett av världens bästa landslag med en underhållande spelstil på köpet.

På pappret är man starkare än övriga landslag i gruppen utöver England och jag tycker att man har fått till en fin trupp. Mittfältetdrivs av Christian Eriksen som är en erfaren ledare. Hans förmåga att leda och förstå spelet bör vara viktigt för laget, även när han inte är på planen på grund av skada. Rasmus Højlund är en annan spelare att hålla ögonen på efter att denne gjort en hel del mål i klubb och landslag. Efter en trög start i Manchester United har han hittat formen och är nu farlig både på fasta situationer och i omställningar. Sen har vi Pierre-Emile Højbjerg från Tottenham som är en pålitlig mittfältare och en viktig del av det defensiva spelet. Slutligen Jesper Lindstrøm från Napoli som är en ung talangfull spelare som trots en trög start i klubben visat sin potential med imponerande prestationer för Frankfurt säsongen 22/23. Han är en intressant spelare att följa och kan bli en nyckelspelare för Danmark om han håller sig skadefri.


Analys & Speltips

Jag tycker att England rättfärdigt bör vara gruppfavoriter. Enligt Opta Analyst har dom 48.2% chans att ta sig till semi, och 31.1% chans att ta sig till final. Jag gillar deras superdator som så ofta får rätt. Vidare ska danskarna inte underskattas. Enligt samma källa har dom 32.8% chans att ta sig till kvartsfinal – och det låter väl rimligt. 

Sammantaget så tror jag att England slutar etta i gruppen och Danmark tvåa. Oddset hittar vi hos snabbare till 3 gånger degen. 

UEFA EURO - Grupp C - Vem blir nr 1 och 2: England/Danmark