Speltips Elfsborg - Häcken

Bild från Bildbyrån

Monstermatch redan i omgång 1

Äntligen börjar Allsvenskan och äntligen får vi se svenska mästarna möta Elfsborg igen. Förra året gjordes totalt 10 mål när lagen möttes i dubbelmötet. Återigen tror jag vi kommer få se en del mål när lagen som har offensiven som sin styrka ska mäta sina krafter igen.

Häcken

Jag tippade Häcken en bit ner i tabellen förra säsongen i och med de många tapp och de många nya spelarna som plockats in från exempelvis Danmark. Direkt efter premiären mot AIK (4-2) fick jag dock omvärdera laget. Det syntes tydligt att Häcken var på allvar. Rygaard och Uddenäs var spelare jag omedelbart förälskade mig i och även om jag kanske inte såg dem gå och vinna guld så var jag heller inte särskilt överraskad att man var med där uppe hela vägen.

Nu har man tappat 20+ mål i Jeremejeff och visst var han väldigt viktig i offensiven. Men man har fyllt på där framme med några spännande gubbar. Momodou Sonko kan man ju inte kalla gubbe precis, 18 åringen har sett rysligt spännande ut och öst in poäng på försäsongen. Han bara går in och kör och kommer bli nyttig även om han såklart inte kommer starta samtliga matcher.

En annan spelare som ser spännande ut är Traore som fick hela säsongen förstörd av en skada senast. Nu är han tillbaka och verkar hittat en bra form direkt. Det är han som ska ligga som spets i det här laget. Sen har man Allsvenskans bästa spelare enligt mig i Sadiq, han är otrolig. Han fick vänsterbackarna i Sverige att se ut som Division 1 spelare framförallt under hösten förra säsongen. Ett tjänstefel av klubbarna i Europa att inte han gick utomlands.

Kamara ersätter Jeremejeff

Häcken är offensiva och spelare med fart och fläkt. Bröderna Gustafsson vinner mittfältet i samtliga matcher man möter. Nu har man även värvat in norrmannen Ola Kamara som öst in mål i USA. Här har man ersättaren för Jeremejeff. Gissningsvis får vi 15+ mål med den omgivningen Kamara får. Finns det några svagheter i Häcken? Ja kanske backlinjen ändå och mittbackslåset. Sen tror jag Häcken inte bryr sig om man slipper in 1-2 mål i matcherna, bara man gör 2-4 mål själva.

Elfsborg

Elfsborg var en besvikelse förra säsongen även om man spelade upp sig under hösten. Man hade framförallt problem på vanligt gräs där man faktiskt bara var nummer tio i tabellen. Det spelet behöver förbättras. Något Jimmy Thelin inte behöver ordna upp är hemmaspelet. Här spelar man oftast ut och man är inte blyga att gå upp vilket lag man än möter. Minns exempelvis 3-2 mot Malmö FF i Borås förra säsongen. Man hamnade även på +20 mål förra säsongen.

Jag är väldigt sugen på att se anfallet i Elfsborg i år. Islänningen Gudjohnsen JR känns kraftfull och imponerade på mig. Han kan få det att lossna ordentligt i år tror jag. 5 mål förra säsongen men i år kan det nog bli tvåsiffrigt. Man har tappat Alm vilket är ett tungt tapp men samtidigt fått behålla Okkels, Frick och Ondrejka som alla är viktiga offensiva spelare.

Svagare backlinje

Finns det några problem i Elfsborg då? Ja, även här är defensiven lite av ett frågetecken. Man har ingen uttalad etta på målvaktsposten, man har tappat defensiva spelare som Leo Väisänen och Simon Strand. Backlinjen känns inte lika stark som övriga tippade topplag.

Analysen och spelet

Det här är två offensiva lag som möts. Båda älskar konstgräs. Det kommer gå snabbt och även om premiärer kan bli lite tighta så tror jag vi får se offensiven släppas lös direkt här. Häcken som öste in 4 mål i sin premiär förra året lär vilja sparka igång 2023 på något liknande sätt. Jag tror inte man kan spela på något annat sätt heller. Man vill ha hög press, hög frenesi, snabbt spel. Sätt er bänkade till denna match för här kommer det gå undan. 4-4 blev det senast i Borås, det räcker med 2-2 här.

  • Båda lagen gör mål, över 2.5 mål, 1.88 CoolBet. Ett riktigt bra odds då vi får 1.75-1,78 på andra sidor. 9U investeras.

Lycka till vid rygg!

Jonas Weimer

Läs även min kollegas speltips: Jagge tror på Häcken