Medel

Vad är betting bankroll management och hur använder man det?

Det finns två saker som varje professionell spelare måste kunna hantera inom bettingen för att lyckas. Den första saken är förmågan att hitta värde i spel på oddsmarknaden. Den andra är att kunna hantera sin spelkassa på rätt sätt, och veta om risk vs reward. Det sistnämnda innebär bankroll management eller money management. På ren svenska, hantera din spelkassa.

Bankroll Management

Vad är bankroll management?

Det finns två saker som varje professionell spelare måste kunna hantera inom bettingen för att lyckas. Den första saken är förmågan att hitta värde i spel på oddsmarknaden. Den andra är att kunna hantera sin spelkassa på rätt sätt, och veta om risk vs reward. Det sistnämnda innebär bankroll management eller money management. På ren svenska, hantera din spelkassa.

Det spelar ingen roll hur duktig du är på att räkna ut värde i spel eller hitta felsatta odds hos spelbolag om du inte har förmågan att värdera storleken på kapitalet du satsar per spel. Det finns mängder av spelare som är experter på sport och att hitta värde i odds, men faller på att de inte hanterar sin spelkassa på en riskminimerande strategi.

Bankroll management exempel:

Ett exempel på bankroll management kan vara att du aldrig spelar för mer än 2 % av din totala spelkassa. Minskar din spelkassa så minskar även dina insatser. Ökar din spelkassa ökar även dina insatser. Men du spelar aldrig för mer än 2 % av spelkassan. Oavsett.

Varför är bankroll management viktigt?

Hur stora insatser ska du lägga i förhållandet till din spelkassa? Till vilket värde av ett odds ska du lägga vilken insats? Samt hur stor risk är du villig att ta för att vinna?

Dessa frågor är nyckeln till framgång inom bankroll management. Det handlar om att skydda sin spelkassa. För att förtydliga ännu mer hur viktigt det är att kunna hantera sin spelkassa ger vi fyra stycken tydliga fördelar med att använda sig av bankroll management.

  1. Det säkerställer att du inte börjar jaga dina pengar du har förlorat. Genom att t.ex. spela för högre insatser än vad du har råd att förlora.
  2. Det säkerställer att du inte blir girig när det går bra och börjar spela för högre insatser som inte återspeglar din spelkassa.
  3. Det tillåter dig att klara av en längre period av förluster utan att förlora hela din spelkassa.
  4. Det gör dig mer benägen att ta genomtänkta beslut i dina spel.

Variansen inom betting

Variansen betydelsen är en viktig del inom betting. Bara för att du alltid hittar värde i spel och oavsett om du hanterar din spelkassa på rätt sätt innebär det inte att du går med vinst varje vecka eller varje månad. Men ska man lyckas vara en vinnande spelare inom bettingen måste man tänka långsiktigt.

Du kan spendera timmar på att analysera matcher och hitta odds med stort värde, men i slutändan är det utfallet i spelet som avgör om du går hem med vinst eller förlust.

Är du en vinnande spelare som hittar värde i spel och hanterar din spelkassa på rätt sätt är detta inga problem i längden. Men på kort sikt kan variansen ta på psyket. Du kan ha analyserat ett spel perfekt och hittat ett stort värde i ditt spel. Du slår stängningsoddset med stor marginal, men förlorade ändå ditt spel pga. variansen inom sportsbetting.

Exempel på variansen:

Du spelar på matchen mellan Arsenal hemma mot Stoke. Efter att du gjort en analys av matchen värderar du Arsenals chanser att vinna till 60 % vilket motsvarar 1.66 i odds. Du hittar oddset 2.00 vilket är ett stort värdespel. Du lägger en större insats på spelet till 2.00. När matchen börjar närma sig sjunker oddset och vid matchstart är oddset nere på 1.50 på Arsenal seger och du har 50 punkters fördel. Trots detta förlorar Arsenal matchen med 0-1.

Detta är ett exempel på hur tuff variansen kan vara inom betting. Men om du i längden alltid spelar dessa typer av spel och slår marknaden kommer du vara en vinnande spelare långsiktigt. Men det kan hända att du förlorar 15 spel i rad trots att dina spel är “vinnande”.

Hantera förlustperioder

Alla som bettar på sport hamnar förr eller senare i en förlustperiod. Det kommer hända den som bara spelar som hobby, men det händer också för alla professionella spelare. Förlustperioder kan vara allt ifrån några dagar till flera månader. Skillnaden mellan hobbyspelaren och professionella spelare är hur man hanterar en formsvacka. Du kan uppleva perioder där allt du rör blir till förlust, och att hantera dessa svackor är inte alltid helt enkelt.  

Det vanligaste och största misstaget man kan göra när man är inne i en förlustperiod är att börja höja sina insatser. Man bortgår från sin disciplin och försöker istället vinna tillbaka sina bortspelade pengar för högre insatser, vilket kan leda till att man spelar för insatser som man inte har råd att förlora.

För professionella spelare blir istället detta endast en signal över hur viktigt det är att behålla disciplinen för sin bankroll management. Det kan även vara en signal på att man kanske bör analysera sitt spelande för att hitta eventuella svagheter.

Exempel på dålig hantering av en förlustperiod:

Du har en spelkassa på 10 000 kr och spelar normalt med en insats på 100 kr per spel. Du förlorar tio spel på raken och din spelkassa har minskat till 9000 kr. Du börjar bli frustrerad och vill tjäna tillbaka dina 1000 kr. Du höjer din insats till 1000 kr på nästa spel för att vinna tillbaka din förlust. Även detta spel blir förlust och din spelkassa är nu 8000 kr.

Nu tänker du bara på att vinna tillbaka dina 2000 kr som du förlorat. Du lägger hela din insats dvs. 8000 kr på att Barcelona ska vinna till 1.25. Ett “säkert” spel tycker du, och vid vinst är din spelkassa tillbaka på 10 000 kr. Barcelona spelar 0-0 och du har förlorat hela din spelkassa.

Exempel på bra hantering av en förlustperiod:

Samma situation här, du har en spelkassa på 10 000 kr och spelar normalt med en insats på 100 kr. Du förlorar tio spel på raken och din spelkassa är nu 9000 kr. Istället för att höja dina insatser och lämna din strategi tar du nu en paus från spelandet i en vecka. Istället för att spela under veckan analyserar du ditt spelande och försöker hitta styrkor och svagheter i ditt spel genom att gå igenom din historik och statistik.

Efter en paus på en vecka har du analyserat och kommit fram till att du ska sluta spela på Premier league eftersom det varit en förlorande del av ditt spelande. Du sänker även dina insatser till 90 kr per spel eftersom din spelkassa har minskat. Sakta men säkert börjar du vinna igen och 30 spel senare är din spelkassa nu uppe i 10 500 kr och du har vänt förlustperioden till en vinstperiod.

Hantera vinstperioder

Lyckligt nog kan alla också hamna i vinstperioder. Dessa vinstperioder är något alla strävar efter men det kan utveckla sig snabbt till det motsatta om du inte hanterar din spelkassa med disciplin.

Det är inte ovanligt att man som spelare börjar höja sina insatser för mycket när det går bra. Det kan bero på ökat självförtroende men även girigheten att mycket vill ha mer. Det kan vända snabbt och du kan på en kort period spelat bort hela din vinstperiod genom att höja dina insatser med för stora proportioner. Men som tidigare nämnt är detta inget problem om man sköter sin bankroll management.

Viktigt att poängtera är att man självklart ska kunna höja sina insatser i takt med att spelkassan växer. Men det gäller att ha kontroll och följa en långsiktig strategi utan undantag även när det går som bäst.

Exempel på dålig hantering av en vinstperiod:

Du har en spelkassa på 10 000 kr och en standard insats på 100 kr per spel. Efter att du lyckas vinna tio spel på raken är din spelkassa nu uppe i 11 000 kr. Du har stort självförtroende men tycker att din spelkassa växer i för långsam takt. Det elfte spelet du lägger höjer du din insats till 1000 kr eftersom du är säker på att även det kommer sitta. Spelet blir trots allt förlust och du har förlorat hela vinsten du gjorde på tio spel, med en enda förlust.

Exempel på bra hantering av en vinstperiod:

Även samma situation här. Du har en spelkassa på 10 000 kr och en standard insats på 100 kr. Efter tio raka vinstspel är din spelkassa nu 11 000 kr. Du är nöjd, men är inte beredd att höja dina insatser. Detta eftersom du inte tycker din spelkassa växt tillräckligt mycket för att höja insatsen per spel enligt din strategiplan. Du förlorar ditt elfte spel men fortsätter jobba på i samma takt med samma insatser och din spelkassa växer sakta men säkert.

Strategier

Det finns mängder med olika strategier och teorier angående bankroll management som påstår sig vara ett vinnande koncept. Många kommer direkt från finansmarknaden eller casinomarknaden, vissa är mer lönsamma än andra och här går åsikterna isär.

Martingalesystemet, Kellykriteriet och units är några välkända strategier som används inom gambling. Det viktiga när du använder dig av en strategi är att du hittar en som passar just dig. Olika strategier passar olika spelare beroende på vilka sporter du spelar på och hur stora risker du tar som spelare. Du behöver inte följa någon strategimall utan hitta en strategi som du tror funkar för dig beroende på vad du har för mål med ditt spelande.

Bokför dina spel

En viktig del av bankroll management består utav bokföring av ditt spel. Detta gör att du kan följa hur du sköter din spelkassa på längre sikt. Det ger dig även möjligheten att se exakt vilka sorters spel du är vinnande i och vilka spel du har svårt för. Kanske är över/under marknaden ett vinnande koncept för dig. Då är det bra att veta om det genom att bokföra alla dina spel och på så sätt analysera och utveckla ditt spelande.

Hur du väljer att bokföra dina spel är mindre viktigt. Det finns mängder med program på internet som gör det väldigt simpelt att bokföra sina spel exakt. Men du kan lika gärna göra det via Excel eller med papper och penna. Det viktiga är att det blir av för att du ska kunna följa din utveckling på ditt spelande.

Exempel på hur du kan bokföra

Bestäm en dag i veckan eller i en dag i månaden beroende på hur mycket spel du har att bokföra. För den seriösa bör du bokföra alla dina spel du lagt under den perioden för att sedan kunna analysera din spelstatistik. Om du tycker det tar för lång tid räcker det med att du bokför hur din spelkassa utvecklat sig under perioden. Gör detta för att kontrollera att din strategi är lönsam samt att du har koll på hur mycket plus eller minus du har gått under perioden.

Läs mer om hur du kan bokföra dina spel genom spreadsheets