Medel

Vad är ett spreadsheet och hur fungerar det?

Spreadsheet är ett verktyg för dig som vill, på ett enkelt sätt, bokföra/redovisa dina spel. För att skapa ett spreadsheet behöver du utforma ett dokument där du fyller in information om dina spel, både innan och efter ditt bet avgjorts.

Spreadsheet

Vad är ett spreadsheet?

Spreadsheet är ett verktyg för dig som vill, på ett enkelt sätt, bokföra/redovisa dina spel.
För att skapa ett spreadsheet behöver du utforma ett dokument där du fyller in information om dina spel, både innan och efter ditt bet avgjorts. Du bestämmer själv hur omfattande detta spreadsheet ska vara men vi rekommenderar att du fyller i det så omfattande som möjligt. Vi föreslår att du skriver in:

  • Sport
  • Liga
  • Match
  • Datum
  • Odds
  • Stake size
  • Yield

Fördelar med spreadsheet

Att bokföra sina spel genom ett spreadsheet görs enklast online på hemsidor som Sharps.se eller Spreadsheet.se. På dessa sidor finns även möjligheten att göra ditt spreadsheet privat eller öppet. Vill du endast ha ditt spreadsheet för dig själv för att kunna analysera ditt eget spelande kan det vara bra att ha det privat för att inte andra personer ska kunna se din statistik. Vill du å andra sidan att andra ska kunna ta del av dina spel kan du välja att ha ditt spreadsheet öppet.

Du kan även skapa ett eget spreadsheet genom program som t.ex. Excel eller med en ännu mer klassisk metod, penna och papper. Men som ny användare av spreadsheet är det enklast är att göra det via färdiga mallar som finns på internet.

Det finns flera anledningar till att använda sig utav ett spreadsheet. En av dom främsta anledningarna är att du får en överblick till ditt spelande och dina resultat. Ytterligare en faktor till varför du ska skapa ett spreadsheet är att du kan analysera din statistik på ditt spelande, vilket på så sätt hjälper dig att bli en framgångsrik bettare.

Sammanfattning

  • Gör det möjligt att se din exakta spelhistorik och hur mycket +/- du ligger på över en viss period
  • Gör det lättare att analysera ditt spelande och förstå dina styrkor & svagheter
  • Gör det möjligt för dig att visa upp ditt spelande för andra på ett trovärdigt sätt


Vad är din styrka inom betting?

Ett spreadsheet kan t.ex. belysa dig om statistik som du inte är medveten om. Är du bättre på över/underspel eller kanske på att spela på resultat? Kanske har du en känsla av att ditt bästa område inom betting är spansk fotboll, eftersom det är ligan du tittar mest på och har bäst koll på. Men känslan kan ofta ha fel och det kan mycket väl visa sig att spansk fotboll inte alls är ligan som levererar bäst för din spelkassa. Samma gäller olika typer av spelformer. Du kanske har en känsla av att den traditionella 1X2 marknaden är den du är bäst på. Men genom att gå igenom ditt spreadsheet kan det visa sig att du inte alls har den lönsamheten som du tror på den marknaden. Det kan även visa sig det motsatta, det vill säga att du har en hög lönsamhet på en marknad du inte alls trodde du var duktig på.

Med hjälp av att du för in din statistik i ett spreadsheet så är det betydligt enklare att ta reda på dina styrkor respektive svagheter på oddsmarknaden. Istället för att utgå från en känsla så kan du med ett spreadsheet få ett tydligt svar på hur bra du egentligen är på betting. 

Bankroll management - Skapa ett spreadsheet

Att fylla i dina spel i ett spreadsheet hjälper dig dessutom att sköta din bankroll management. Som förklarat i bankroll management guiden som finns på denna sida är bokföring av spel en stor del av bankroll management. Är du aktiv på många olika spelbolag kan det vara svårt att ha koll på alla olika summor som omsätts. Samma gäller om du ofta gör uttag eller insättningar hos spelbolag kan det vara ett problem att veta huruvida du ligger plus eller minus på ett konto. Om du däremot bokför alla dessa spel är det inget problem att hålla koll på siffrorna. Även om du inte är en professionell spelare är det viktigt att du har koll på hur mycket du spelar för och hur mycket du har förlorat eller vunnit.

Genom att bokföra alla dina spel kan du gå tillbaka och gå igenom all din statistik och analysera den. Du kan på ett enkelt sätt ta reda på din ROI och filtrera för vilka marknader som det går bra eller dåligt för dig. Det finns även möjlighet för er som använder spreadsheet att skapa en graf, likt en aktiekurva, och få en översikt hur ditt spelande gått sedan du började bokföra dina spel.

Fyll i ditt spreadsheet

Desto mer detaljer du för in i ditt spreadsheet desto lättare blir det att analysera ditt spelande i framtiden.

Vi rekommenderar att du noggrant fyller i ditt spreadsheet med så många detaljer som möjligt. Desto mer detaljer du för in i ditt spreadsheet desto lättare blir det att analysera ditt spelande i framtiden. Det kan t.ex. handla om att efter du fört in alla dina spel i ett spreadsheet för ett års spelande. Att ha möjlighet till att följa ditt spelande över en längre period kan alltså hjälpa dig att undvika vissa marknader eller spel. Det kan t.ex. vara så att du med hjälp av ditt spreadsheet märker att du ligger minus på din betting på fotboll medans du ser att dina resultat i tennis har medfört bäst ROI. Då kan det vara läge att kanske dra ner på din betting på fotboll och istället satsa mer på tennisen.

Visa upp din statistik

Spreadsheet är framförallt viktigt för din egen del och för att du ska kunna ha kontroll över ditt eget spelande. Men spreadsheet är också viktigt för dig som vill kunna visa upp för andra hur ditt spelande går. Om du planerar att börja reka spel till andra personer så är det nödvändigt för dig att kunna bevisa din spelhistorik.  

Låst spreadsheet

Många pratar om att man måste ha ett låst spreadsheet för att kunna vara trovärdig. Att ha ett låst spreadsheet innebär att efter man lagt ett spel går man direkt in på sitt spreadsheet och bokför spelet samt låser det. Att låsa innebär att du inte kan gå in i efterhand och ändra på detaljer eller ta bort spelet. Detta är för att vara trovärdig och det finns många oseriösa spelare ute på internet som har ett spreadsheet som är betydligt bättre än hur den egentliga sanningen ser ut. Men genom att låsa ditt spel kan vem som helst gå tillbaka och kolla om spelet verkligen var korrekt med t.ex. oddset. Om du endast för statistik för dig själv spelar det ingen roll om du har ett låst spreadsheet eller inte. Det handlar endast om du ska kunna visa upp din historik för andra och samtidigt vara trovärdig.