Medel

Betting baserat på statistik - Bli en bättre spelare

Statistik är ett av flera verktyg man behöver behärska för att bli en framgångsrik spelare inom betting och du kan enkelt ta del av denna information, då det finns väldigt mycket statistik att hämta från internet. Att ta del av statistik från olika sporter och lag är till stor fördel om du ska ha chans att slå spelbolagen.

Betting Baserat Pa Statistik

Betting baserat på statistik

Statistik är ett av flera verktyg man behöver behärska för att bli en framgångsrik spelare inom betting och du kan enkelt ta del av denna information, då det finns väldigt mycket statistik att hämta från internet. Att ta del av statistik från olika sporter och lag är till stor fördel om du ska ha chans att slå spelbolagen. Spelbolagen använder sig alltid av statistik i alla former när de sätter oddsen, ofta genom deras egna databaser som innehåller stora mängder statistik. I vissa spelformer är statistiken mer användbar än andra. Marknader som antal mål, antal hörnor och antal kort är marknader som många spelare placerar sina spel utifrån statistik. 

Kunskapen om statistik ger dig ingen garanti att slå spelbolagen långsiktigt men det ger dig absolut större chanser att lyckas.

Oavsett hur mycket statistik du har tillgång till måste du förstå hur du ska kunna använda den på oddsmarknaden. Kunskapen om statistik ger dig ingen garanti att slå spelbolagen långsiktigt men det ger dig absolut större chanser att lyckas.

Hitta mer statistik för betting och sportspel på Casinoo.se

Hur kan man använda sig av statistik vid spel?

Både hobbyspelaren och den professionella spelaren har fördel genom att använda sig av statistik. Hobbyspelaren kan använda sig av grundläggande statistik i form av t.ex. lagens ligaplacering, form och inbördes möten. Men bakom den grundläggande statistiken döljer sig ännu mer avancerad statistik som man kan använda sig av. Det kan handla om antal skott, skotteffektivitet och expected goals. Kanske visar statistiken på att ett lag egentligen är bättre än vad tabellplaceringen säger och det bara är en tidsfråga innan laget börjar visa det genom att vinna matcher. Är man väldigt seriös och litar på statistiken till fullo kan det vara en bra ide att bygga en egen spelmodell. En spelmodell som endast utgår från statistik och som byggs via program som Excel. Läs mer om hur du bygger en spelmodell här

Exempel på statistikspel för antal mål

Du har tänkt lägga ett spel på över 2.5 mål i matchen mellan Tottenham mot Liverpool. Tottenhams statistik visar på att lagets hemmamatcher slutar med över 2.5 mål i 75 % av matcherna. Liverpool har en statistik på över 2.5 mål i 47 % av lagets bortamatcher. Tittar du på inbördes möten mellan dom två lagen så ser du att det har slutat med över 2.5 mål i 60 % av senaste tio matcherna. Efter att ha gjort din analys anser du att det är över 55 % chans att denna match kommer sluta över 2.5 mål. Detta innebär att spelbolagen måste erbjuda odds över 1.82 för att det ska finnas värde i spelet. 55 % sannolikhet = 1.82 i odds. Hittar du lägre odds bör du undvika spel. Hittar du högre odds bör du placera spel.

Exempel på statistikspel för antal kort

I matchen mellan Real Madrid och Barcelona erbjuds du att spela över/under 5.5 kort till oddset 1.90 i båda spelen. Real Madrid snittar 1.8 gula kort per match och Barcelona snittar 2.1 gula kort per match. Det betyder att lagen snittar 3.9 gula kort tillsammans per match. Men det finns mer statistik att hämta. Ser du till inbördes möten mellan lagen ligger så är snittet 5.9 gula kort per match, vilket bör anses som en indikation på att spela över 5.5 kort i denna match. Viktig statistik att ta med är hur benägen domaren är på att dela ut gula kort i matcher. Tips är då att ta reda på vad domaren har för snitt i dom tidigare matcherna. För denna match dömer en domare som har ett snitt på att dela ut 5.2 gula kort per match

Efter att tagit del av statistiken samt beräknat och analyserat den anser du att det är 50 % chans att det blir över 5.5 gula kort. Med den analysen är du enig med spelbolagen och ett odds på 1.90 för över eller under 5.5 kort är inte spelvärt om du anser att det är 50 % chans. 50 % = 2.00 i odds. Det innebär att du måste hitta ett odds över 2.00 för att det ska finnas värde i ditt spel.

Exempel på statistikspel för hörnor

Arsenal möter Crystal Palace och du bestämmer dig för att spela ett hörnspel. Spelbolagen erbjuder idag mängder av olika hörnspel och du kan t.ex. spela på över/under, exakt antal hörnor, vilket lag som får flest hörnor, vilket lag som får nästa eller den sista hörnan.

Arsenal hörnstatistik på hemmaplan:

  • Snitt på totalt 11.5 hörnor
  • Snitt på 6.9 offensiva hörnor
  • Snitt på 5.6 defensiva hörnor

Crystal Palace hörnstatistik på bortaplan

  • Snitt på totalt 11.7 hörnor
  • Snitt på 5.3 offensiva hörnor
  • Snitt på 6.4 defensiva hörnor

Utöver denna statistik kan du även räkna in hörnstatistiken för inbördes möten. Statistiken tyder på att Arsenal har en fördel i hörnmatchen. Efter att du räknat in all statistik och analyserat och jämfört den mot spelbolagens odds anser du att spelbolagen övervärderar Arsenals hörnchanser. Istället kan det vara ett alternativ att spela Crystal Palace över 3.5 hörnor om du finner ett värde i det oddset spelbolagen erbjuder.

Nackdelar med att enbart förlita sig på statistik

Att ta hjälp av statistik innan man lägger ett spel ger dig betydligt chans att lyckas och knappa in på spelbolagens fördelar. Men att enbart placera sina spel baserat på statistik kan i vissa fall vara en dålig ide. Oavsett sport kommer det finnas fler faktorer än historisk statistik som påverkar utfallet för ett spel. Faktorer som väder, skador/avstängningar eller tufft spelschema är inte helt enkelt att ha statistik på. Statistik är endast en av många faktorer som man bör ha koll på innan man placerar ett spel.

En annan sak som är svår om man utgår från statistik är hur lång tid tillbaka i tiden man bör räkna med. Hur stor roll spelar egentligen inbördes möten mellan två lag? Lag kan t.ex. ha bytt tränare och filosofi, vilket då innebär annorlunda förutsättningar.