Avancerad

Vikten av att slå slutoddset inom betting

Vikten av att slå slutoddset är till för er avancerade bettare. För att bli en framgångsrik spelare på oddsmarknaden gäller det att hitta spel med positivt väntevärde samt att slå slutoddset över en längre tid snarare än att vinna enskilda spel.

Vikten Av Att Sla Slutoddset

Vikten av att slå slutoddset

En vanlig missuppfattning inom spel på oddsmarknaden är att allt handlar om resultatet för enskilda matcher. För att bli en framgångsrik spelare på oddsmarknaden gäller det att hitta spel med positivt väntevärde samt att slå slutoddset över en längre tid snarare än att vinna enskilda spel.

Denna text kommer förklara vikten av att slå slutoddset samt några viktiga begrepp som hänger samman med ämnet.

  • Öppningsodds & slutodds
  • Oddsrörelser
  • Wisdom of the crowd
  • Väntevärde

Öppningsodds & Slutodds

När en bookmaker släpper oddsen på marknaden kallas det för öppningsodds. Öppningsoddset baseras på spelbolagets analys efter historisk statistik, form samt övriga faktorer som skador, avstängningar etc. Öppningsoddset motsvarar sällan den egentliga sannolikheten för utfallet av en match, eftersom spelbolagen ofta saknar information som kommer visa sig under tiden mellan att oddset släpps till att matchen startar. Ofta kan spelbolag släppa odds till en match veckor innan matchstart och under denna tid kan mycket hända som gör att spelbolagen måste justera sina odds kontinuerligt efter ny information samt efter hur marknaden agerar.

Slutoddset baseras på hur marknaden har agerat efter all tillgänglig information, statistik och nyheter om lagen som har kommit under tiden från att öppningsoddset släpptes till matchstart.

Det odds som erbjuds från spelbolagen precis innan matchstart kallas för slutodds. Slutoddset baseras på hur marknaden har agerat efter all tillgänglig information, statistik och nyheter om lagen som har kommit under tiden från att öppningsoddset släpptes till matchstart. Därför är slutoddset är betydligt mer underbyggt och exakt jämfört med öppningsoddset. Slutoddset hos stora spelbolag som Pinnacle och Betfair har visat sig vara en väldigt bra indikator på den faktiska sannolikheten för utfallet av en match.

Exempel:

Rafael Nadal ska möta Roger Federer i en Grand slam final. Öppningsoddset släpps fem dagar innan matchstart och öppningsoddset är 1.80 på Nadal och 2.10 på Federer. Under dessa fem dagar kommer det fram att Nadal har problem med sitt knä, något som var okänt när spelbolagen släppte sina odds. Nadals känningar i knät sänker hans sannolikhet att vinna matchen och slutoddset när matchen ska starta är istället 2.20 på Nadal och 1.90 på Federer.

Oddsrörelser

Oddsrörelser handlar om, inte helt oväntat, hur oddset rör sig från att det släpps från spelbolagen till att de stängs precis innan matchstart. Att kunna följa oddsrörelser och kunna analysera betydelsen av dessa rörelser är en viktig egenskap för att bli en framgångsrik spelare på oddsmarknaden. Oddsrörelserna justeras från spelbolagen efter hur marknadens insatser placeras för att spelbolagen ska undvika exponering åt något håll. Enkelt förklarat innebär det att om det kommer in mycket pengar på ena sidan, sjunker oddset på den sidan och höjs på andra sidan för att jämna ut insatserna.

Om spelbolag av någon anledning skulle sätta ett felsatt öppningsodds kommer oddset justeras efter insatserna från spelarna tills dess att oddset är korrekt enligt marknaden. Placerar man ett spel vid öppningsoddset kan man genom att följa dessa oddsrörelser från placerat spel till slutoddset få en uppfattning hur rätt ute man har varit med sitt spel. Sambandet mellan oddset du har spelat till och slutoddset är en god indikator på din förväntade avkastning, även kallat väntevärde.

Wisdom of the crowd

Att slutoddset är mer korrekt i sannolikhet jämfört med öppningsoddset beror på att det är marknaden som bestämmer slutoddset. Marknaden har alltså större kunskaper tillsammans än vad oddsättaren har vid öppningsoddset. Begreppet wisdom of the crowd kan enkelt förklaras med att den stora massans genomsnittliga gissningar kommer ligga närmare det korrekta svaret jämfört med en enskilds experts gissning.

Desto större marknaden är desto större sannolikhet är det att slutoddset är korrekt och just därför är det svårare att gå plus på större oddsmarknader.

Med det sagt innebär det att vikten av att slå slutoddset i en stor marknad som Premier League eller NHL är betydligt viktigare än att slå slutoddset i en marknad som t.ex. innebandy. Eftersom marknaden för innebandy är en väldigt liten marknad med låg omsättning och låga limits kommer inte den stora massan och dom stora aktörerna ge sig in på denna marknad. Spelar man däremot på en liga som Premier League spelar man mot  den största marknaden och de bästa aktörerna inom branschen. Betting handlar alltså inte bara om att slå spelbolagens marginal utan minst lika mycket om att slå marknaden.

Väntevärde

Väntevärde är den genomsnittliga förväntade avkastningen för varje insats. Väntevärde är ett viktigt ämne inom sannolikhetsläran och beskrivs enklast genom hur mycket du kan förvänta dig att vinna eller förlora för oändligt upprepade slumphändelser. Har du ett positivt eller negativt väntevärde? Det är en fråga som avgör om du blir en vinnande eller förlorande spelare i det långa loppet. Ett enkelt sätt att få en bättre uppfattning om väntevärde är genom den klassiska metoden slantsingling.

Om man förutsätter att det är 50 % att det blir krona eller klave behövs ett odds högre än 2.00 för att få ett positivt väntevärde. Spelar man på slantsingling till ett odds under 2.00 har man ett negativt väntevärde.

Får du oddset 2.10 kan du förvänta dig ett positivt väntevärde på 5 % av din insats. Alltså för varje hundralapp du investerar kan du förvänta dig att få tillbaka 5 kr i vinst i genomsnitt. Med det sagt innebär det inte att alla dina insatser kommer resultera i vinst. Efter 50 slantsinglingar kan du mycket väl ligga back trots positivt väntevärde. Däremot långsiktigt och låt oss säga efter 1000 utfall kommer du med allra största sannolikhet ha gått med vinst eftersom väntevärdet är positivt.

Beräkna väntevärde för en match

Att beräkna väntevärdet för en match gör enklast via denna formel. Det du behöver ta reda på är oddsen på utfallen och räkna om det till sannolikhet. Det görs enkelt genom att dela 1 med oddset. Är oddset 2.20 är sannolikheten 45%. 1 / 2.20 = 0.45 = 45 %.

Formeln för att beräkna väntevärdet

(Sannolikhet att vinna) x (Vunnen summa per insats) – (Sannolikhet att förlora) x (Förlorad summa per insats)

Exempel

Du har tänkt spela på att Sunderland vinner borta mot Chelsea. Oddsen är 1.20 på Chelsea, 6.50 på oavgjort och 17.00 på Sunderland. En insats på 500 kr på Sunderland ger 8000 kr i vinst. Sannolikheten att det inträffar är 1/17 = 0.58 = 5.8 %. Sannolikheten att Sunderland inte vinner är summan mellan Chelsea vinst (0.83) och oavgjort resultat (0,15). Vilket innebär att sannolikheten att Sunderland inte vinner är 0.83+0.15 = 0.98 = 98%.

Lägger vi in det i formeln ser det ut såhär:

(0.058 x 8000kr) – (0.98 x 500kr) = -26kr.

Väntevärdet är alltså negativt (-26kr) och du kan räkna med en förlust om du skulle spela Sunderland seger till detta odds i längden.

Vad kan vi lära oss av detta?

Det vi kan lära oss av detta är att nyckeln till framgång inte är beroende på enskilda resultat som till stor del handlar om tur eller otur. Istället är det viktigt att hitta spel med positivt väntevärde för att kunna vara en vinnande spelare långsiktigt. Att hitta spel med positivt väntevärde innebär ingen garanti för vinst på enskilda matcher. Men långsiktigt ökar dina chanser avsevärt mycket.

Det vi kan lära oss av detta är att nyckeln till framgång inte är beroende på enskilda resultat som till stor del handlar om tur eller otur. 

Du bör fundera på om ditt spelande endast är beroende på tur eller om spelen är beroende på din skicklighet. Genom att ta reda på hur ofta du slår slutoddset kan du räkna ut om dina spel handlar om tur eller skicklighet. Betting handlar inte om att spela på det man tror kommer inträffa utan det handlar om hur stor sannolikhet man tror något kommer inträffa kontra oddset som erbjuds.