Medel

Så använder du ROI (return on investment) för betting

ROI (return on investment) betyder på svenska, avkastning på investering. Uttrycket kommer från finansvärlden och innebär vad för avkastning man förväntas få på sin investering.

Roi

ROI – Return on investment

ROI (return on investment) betyder på svenska, avkastning på investering.  Uttrycket kommer från finansvärlden och innebär vad för avkastning man förväntas få på sin investering. Uttryck har fått stor betydelse inom bettingen idag och används framförallt som måttstock och en bedömningsfaktor på hur bra man är på betting.

Uttrycket är troligen det bästa sättet att mäta på hur bra man levererar på sina spel. Betydligt bättre än att räkna på hur stor summa pengar eller hur många units man har tjänat in. Eller att bedöma en spelare efter hur stor träffprocent man har på sina spel.

En spelare som lägger insatser för 100 kr per spel kan vara betydligt bättre som spelare jämfört med en person som lägger 5000 kr per spel.

Anledningen är att olika spelare satsar för olika stora insatser. En spelare som lägger insatser för 100 kr per spel kan vara betydligt bättre som spelare jämfört med en person som lägger 5000 kr per spel. Även om den sistnämnda har tjänat in mer pengar det senaste året. Allt handlar om hur mycket avkastning man får för varje placerad krona.

Vad innebär ROI?

ROI innebär hur mycket du pengar du vinner eller förlorar utav din totala omsättning, ROI anger alltså snittvinsten per bet. Har du lagt 500 st. spel med 100 kr per bet och ligger plus 3000 kr har du en ROI på 106 %. Det i sin tur innebär att för varje hundralapp du placerar för får du 106 kr tillbaka. En snittvinst med 6 kr per spel vid en insats på 100 kr.

ROI kan anges i olika format beroende på sammanhang. Vanligast i Sverige är att skriva t.ex. ROI 106 %. Men det kan uttryckas på olika vis. Dels i decimalform i form av 0.06 som motsvarar 106 %. Internationellt brukar man endast uttrycka procenten i vinst d.v.s. 6 % på samma exempel. Vilket uttryck man använder är oviktigt, det viktiga är att man har koll på vad det betyder.

Exempel på ROI

Exempel 1

Total omsättning: 50 000 kr
Totalt antal spel: 150 st.
Total nettovinst/förlust: + 10 000 kr
ROI = 120 %

Exempel 2

Total omsättning: 750 000 kr
Totalt antal spel: 1250 st.
Total nettovinst/förlust: + 15 000 kr
ROI = 102 %

Exempel 3

Total omsättning: 250 000 kr
Totalt antal spel: 2150 st.
Total nettovinst/förlust: - 10 000 kr
ROI = 96 %

Hur räknar man ut sin ROI?

ROI är enkelt att räkna ut och det finns flera metoder för att få reda på sin ROI. Det enklaste sättet är att dela din nettovinst på din omsättning. Se nedan!

2000 kr (nettovinst) / 100 000 kr (omsättning) = 0.02 = ROI 102 %

- 2000 kr (nettoförlust) / 100 000 kr (omsättning) = - 0.02 = ROI 98 %

Vad är en bra respektive dålig ROI?

Allt över 100 % i ROI är bra, det innebär att du går plus. Allt under 100 % innebär att du går minus. Sen kan man förvänta sig olika ROI för olika oddsmarknader. En spelare som endast spelar på små marknader med låg limit bör ha en betydligt högre ROI jämfört med en person som spelar på stora marknader med hög limit som t.ex. Premier League.

Lyckas man ha en ROI på över 100 % under en längre tid på endast stora marknader bör man vara väldigt nöjd. Trots allt är det väldigt få personer som lyckas med att försörja sig på betting inom sport i längden.

Som tidigare nämnt så är volymen i antal spel väldigt avgörande för att kunna bedöma betydelsen i en spelares ROI. En spelare med en ROI på 102 % efter 2000 spel kan vara betydligt mer framgångsrik jämfört med en person som har en ROI på 120 % efter 200 spel. Kortsiktigt kan det gå bra för vem som helst på betting, men långsiktigt är det få personer som klarar det. Därför är volymen väldigt viktig.