Allt om Freja eID » E-legitimation, App & Säkerhet | Bettingstugan
 • Hem
 • Nyheter
 • Freja eID+ tar över spelvärlden - håll dig uppdaterad här!
Freja e ID
Nyhet

Freja eID+ tar över spelvärlden - håll dig uppdaterad här!

24 oktober 2019

Freja eID har tagit upp kampen med Bank ID och ser ut att göra det på knock out. Säkerhet och smidighet värderas högt - och där är Freja eID en viktig aktör. Spelbolagen börjar nu plocka in detta som sitt inloggningsverktyg. Vi tar reda på varför!

Bettingstugan analyserar Frejas elektroniska ID

Tiden för legitimation i form av ett plastkort i plånboken börjar närma sig sitt slut. Bank ID tog marknaden med storm när det kom och har i stort sett monopol på marknaden för E-legitimation. Tjänsten har dock stagnerat i utveckling och nu börjar nykomlingar utmana jätten och då är det förstås genom att man hittat något som föregångaren saknar.

Freja eid

Tiden med ID-kort i plast är snart förbi!

Varför e-legitimation?

E-legitimation i form av Bank ID eller Freja eID har en enda funktion - att identifiera dig genom att koppla en digital identitet med en fysisk person. Banken är i det här fallet den som garanterat att kopplingen görs korrekt. Alltså banken säkerställer till 100% att det verkligen är du som tillexempel vill köpa en viss produkt eller legitimera dig.

Freja eID

Freja eID eller Freja eID+ som man heter kommer från svenska Verisec. Varför man har ett plus med i sitt namn betyder enbart att man har den högsta tillitsnivån på en skala ett till tre. Detta gäller för Freja eID i hela Europa. 

Freja eid europa

Freja eID fungerar i hela Europa

Hur får man Freja eID+ till sin mobil?

Det du behöver:

 1. En smart mobil
 2. En giltigt fysisk legitimation
 3. Ett e-postkonto
 4. Besöka ett ATG-ombud

Precis som med alla andra appar man har så laddas Freja eID ned till din mobil från Apples eller Googles app-butik. Man måste sedan aktivera identiteten i olika steg. Det är tillexempel foto av sitt körkort, eget ansikte och ge en giltig e-postadress. Enkla steg som man snabbt klarar av. Verisec godkänner sedan dessa steg om du gjort rätt. Sista steget är sedan att besöka ett ATG-ombud för att aktivera plusnivån. Betydligt enklare steg än Bank-ID där man behöver besöka en bank alltså.

Atg Freja eid iPhone android iPad surfplatta

Sista steget är att få sitt Freja eID godkänt hos ett ATG-ombud.

Varför ska man ha Freja eID när Bank-ID finns?

Det är som att jämföra ett X2000 mot en gammalt hederligt ånglok. Bank-ID har helt enkelt hamnat efter här. För att nämna några användbara saker som finns hos Freja som inte finns hos Bank-ID så kan vi ta "mina sidor" där man kan gå in och se all transaktionshistorik.

"Vi tror att vår överlägsna användarupplevelse gör oss till det naturliga valet för de användare som värdesätter att ha kontroll över sitt digitala liv.”

Johan Henrikson, VD Verisec 

Alla inloggningar man gjort, alla köp, vad som nekats och accepterats. Allt i en lista som är enkel att överskåda. Man kan även välja tjänster som man kan slå på eller av. Man kan alltså exempelvis stänga ner e-legitimationen till de bolag man går dåligt på exempelvis så man inte får tillgång till dem i mobilen.

Skicka din identitet på twitter

Något annat som är bra med Freja eID är att man kan skicka sitt e-ID på olika sätt. Tillexempel: 

 • Twittra ut det
 • Bifoga i ett mejl
 • Skicka i ett sms
 • Airdroppa mellan två Apple-enheter

När mottagaren klickar på det bifogade e-id-objektet, eller läser av QR-koden, länkas den till en sida som verifierar äktheten. Det är bara giltigt i två minuter efter att man skickat iväg det. Precis som en inloggning på Bank-ID. Snabbt, smidigt och enkelt. Detta går även att göra fysiskt tex när du handlar på systembolaget.

Spelbolag och Freja eID

Det är bara en tidsfråga innan Freja eID tar över marknaden och redan nu ser vi bolag som hakar på trenden. Svenska Spel tillexempel där man kan välja Bank-ID eller Freja eID.

"Vi tror att detta inte bara är positivt för användarna, vi tror också det är en stark konkurrensfaktor i och med att Svenska Spel är det första spelbolag med spellicens som erbjuder sina användare fler än en e-legitimation"

Johan Henrikson, VD Verisec

Freja eID är även anslutna till Spelpaus vilket såklart är väldigt bra! Med ett enkelt tryck kan man ta en paus från spelandet helt enkelt.

Svenska spel freja eid e-legitimation bank id stryktipset

Svenska Spel tar in Freja eID som inloggningsmetod

Gilla nyhet

Kommentera nyhet

Fler spelnyheter & kampanjer

Trav i Kalmar - ta del av riskfritt spel!

LÖRDAG: Nationaldagen firas med en travkampanj från Betfairs spelbörs och 250 kronor i riskfritt spel. Läs mer

Travkampanj från Betfair Exchange

FREDAG - 250 kronor i riskfritt spel från Betfair Exchange till Årjängs trav. Läs mer

Helgens trippel med Bettingstugan

Superliga 4 juni 2020

Bettingstugans expert Jonas Weimer kommer med en ny trippel till helgens heta matcher! Ta del av odds, speltips och analys här. Läs mer

Upphöjda odds i Leverkusen - Bayern München

Bundesliga 4 juni 2020

Lördag - Stormatch i Tyskland när Leverkusen får fint besök av serieledarna Bayern München. Ta del av kampanjen från 888 sport för monsterodds i matchen! Läs mer

Analys och odds för allsvenskan omgång 1

Fotboll 3 juni 2020

Allsvenska starten är spikad och nu har även den första omgången lottats. Vi har en rad spännande matcher att se fram emot. Vi tar tempen på premiäromgången denna allsvenska ... Läs mer