Odds Presidentvalet i USA 2020 » Vem blir USA:s President? » Analys
 • Hem
 • Nyheter
 • Odds och Analys inför presidentvalet 2020 i USA
Biden Trump president USA 2020
Nyhet

Odds och Analys inför presidentvalet 2020 i USA

Politik 27 april 2020

Det är valår i USA och det märks inom i stort sett allt som har med den amerikanska politiken att göra. De bägge sidorna vässar allt som kan vässas inför vad man tror kommer bli det hetaste valet någonsin. Vi tar tempen på presidentvalet i USA 2020.

Spela på det amerikanska presidentvalet med Casumo

Casumo

100% upp till 1000 SEK

Spela på Joe Biden till 2.25* x pengarna eller Donald Trump till 1.80* x pengarna och få en välkomstbonus på 100% upp till 1000 kronor hos Casumo.
*oddsen hämtade 22/4-2020


🏠 Spela på det amerikanska presidentvalet

De flesta spelbolag har odds på vem som ska bli USA:s nästa president. Bäst odds hittar vi på Casumo - spelbolaget där man dessutom får en 100% bonus upp till 1000 kronor.

Oddsen:

 • Donald Trump 1.80 

Trump står som favorit till 1.80 x pengarna. Det är dock odds som rör sig en hel del och vid varje presskonferens uppdateras oddsen efter vad man får för gensvar på sina beslut

 • Joe Biden 2.25 

Var favorit ett tag efter att Obama och Bernie gått ut och berättat att de stödjer honom men har nu hamnat lite i skuggan och oddset har gått upp på Obamas tidigare vice-president.

Han blir amerikansk president efter valet (odds från 22/4-2020)

🤷‍♂️ Hur går det amerikanska presidentvalet till?

Det amerikanska presidentvalet fungerar inte som ett riksdagsval i Sverige där de partier som får flest röster vinner. Här kan faktiskt en kandidat få flest röster men ändå förlora valet som fallet var 2016 när Hillary Clinton fick fler röster än Donald Trump men där ändå Trump vann i de viktigaste delstaterna och därmed kom ut med segern.

Elektorer

I valet slåss man om totalt 538 elektorer i 50 delstater och Washington DC. För att vinna valet måste man få 270 elektorer. I varje delstat är det en kamp om elektorer i ett eget val. Ju större delstat desto fler elektorer är det på spel där vinnaren tar alla elektorer. 

Flest röster är ingen garanti

Med andra ord kan man få flest röster men förlora de viktigaste delstaterna som ger flest delegater och därmed förlora valet. År 2016 röstade totalt 48,2% av amerikanerna på Clinton, mot 46,1% på Trump. Men Trump vann de flesta viktiga delstaterna – och därmed presidentposten, med elektorssiffrorna 306–232.

Elektorer USA 2020 presidentvalet

Kalifornien är inte bara känd för sin golf utan det delas även ut flest elektorer här

Swing states

Det finns en rad delstater som alltid röstar likadant och där vet man i praktiken hur utgången kommer bli. Sen finns det jämnare stater där mer står på spel. De allra jämnaste delstaterna med högst befolkningsmängd brukar vara de som avgör valet. Dessa extra viktiga stater kallas för ”Swing States” eller ”battleground states”. När Trump besegrade Clinton vann han de allra flesta Swing States och därmed också valet.

Amerikanska presidenter sedan 70-talet

Donald Trump är USAs 45e president sedan George Washington röstades in 1797. Sedan 70-talet har vi sett dessa presidenter:

 • Richard Nixon 1969
 • Gerald Ford 1974
 • Jimmy Carter 1977
 • Ronald Reagan 1981
 • George H.W Bush 1989
 • Bill Clinton 1993
 • George W. Bush 2001
 • Barrack Obama 2009
 • Donald Trump 2017

🇺🇸 De två blocken

I USA har man bara två ”partier” som gör upp om det egentligen. Det är demokraterna och republikanerna. Vill man jämföra mot svensk politik skulle man lite slarvigt kunna säga att Demokraterna är lite som en blandning av liberalerna och socialdemokraterna medan Republikanerna är en blandning av Kristdemokrater och Moderater.

Republikanerna

Republikanerna är konservativa och har röd som sin partifärg. Traditionellt skulle man kunna säga att de tror mycket på frihet för människan att välja själv och satsar mycket på låga skatter där privata marknader som ska styra.

 • Låga skatte
 • Privat sjukvård
 • Motstånd mot abort
 • Restriktioner mot samkönade äktenskap
 • En stark militär
 • Rätt till vapen
 • Tuff migrationspolitik

Republikanernas kandidat

Donald Trump har suttit i fyra år och satsar på fyra år till. Han mötte väldigt lite motstånd och totalt tog han hem rösterna med 1432 mot 1. Det fanns några få utmanare men de gav sig relativt fort. Donald Trump är deras man för valet.

Trump 2020 Republikanerna

Att det skulle bli någon annan än Trump som var republikanernas kandidat fanns inte på kartan

Demokraterna

Demokraterna står för lite andra värden än republikanerna där man har en mer socialistisk syn på samhället med ett större skyddsnät, sjukvård till alla och stramare vapenlagar bland annat. Demokraterna har blå som sin partifärg.

 • Sjukvård till alla
 • Större skyddsnät
 • Stramare vapenlagar
 • Miljön i fokus
 • Minska samhällsklyftor

Demokraternas kandidat

Här hade vi en stenhård kamp med Bernie Sanders som seglade upp som favorit i början av året. De övriga kandidaterna så som Pete Buttagieg, Amy Klobuchar och Michael Bloomberg gjorde en sista kraftansträngning och hoppade av samtidigt som de gick ut med att stödja Biden. Det blev det som tippade över favoritskapet till Biden som sedan gick segrande mot Bernie efter att framförallt gått hem i de afroamerikanska delstaterna.

Joe biden USA presidentkandidat 2020

Joe Biden har bland annat fått utmärkelser för sin kamp för att få bort våld mot kvinnor

Viktiga datum i amerikanska presidentvalet
 • Juli - Demokraternas partikonvent
 • 3:e november - valdag
 • December - sammanträde för elektorskollegiet
 • 20: januari - installationsdag för presidenten

🗳 Viktiga faktorer som kan störa valet eller förändra oddset

Det är förstås otroligt mycket som kan hända från nu till november. Dels har vi en pandemi som gör det besvärligt för framförallt Biden att synas i rallys och liknande. Det här är något man även tror kan påverka hur man ska ha sina debatter och träffar under hösten. Att de ska störa själva röstningen är det dock ingen som tror. Att valet exempelvis ska ställas in eller flyttas fram går inte sett till den amerikanska konstitutionen. I så fall kommer USA inte ha någon president i Januari. Räkna alltså med att valet kommer genomföras på ett eller annat sätt oavsett hur covid-19 lägger sig i.

17 miljoner arbetslösa

Andra störningsmoment är förstås hur man tar sig igenom den ekonomiska krisen som uppstår i efterdyningarna till covid-19. Just nu står 17 miljoner utan arbete, gränserna är stängda, oljan har rasat i pris. Osäkerhetsmoment som kan avgöra allt i valet. Klarar Trump att navigera sig förbi alla hinder kan han ta sig ut stärkt ut detta.

Något annat är hälsan hos de bägge presidenterna. Båda tillhör riskgrupper i denna pandemi men tittar man på exempelvis Biden så syns det tydligt att han inte är lika skarp som tidigare där många menar att han tappat sin styrka i det retoriska

Se när Biden blandar ihop sin fru med sin syster, en av många tabbar senaste tiden:

Valet av sin vice-president blir avgörande

Något som blir spännande är också valet av sin framtida vicepresident för Joe Biden. Folket vill se Bernie Sanders men det vore väldigt märkligt sett att de står ganska långt ifrån varandra politiskt. Biden har istället gått ut med att det kommer bli en kvinna. I så fall kan det bli USA:s nästa kvinnliga president då Biden sagt att han bara kommer sitta i fyra år. Vem Biden än väljer kommer du ha en stor påverkan på valet i höst och träffar han rätt i valet kan det bli avgörande

Bettingstugan analyserar spelvärdet hos kandidaterna
Jonas Weimer

Jonas Weimer

USA har gått väldigt starkt under de år som Trump suttit vid makten och genomfört rekordmånga beslut och genomfört det mesta av det han gick på val 2016 på. Just ekonomin, börsen och jobben har varit hans stora slagträn och hans populäritet har stigit för varje år som president. Den sena reaktionen tillsammans med börsens fall och arbetslöshetens utbredning har gjort att många menar att Biden kommer ta hem det i november.

Jag är inte alls lika säker. Trump får just nu bästa möjliga exponering av sin politik och sin handlingskraft. Varje dag vid 22 tiden står han och använder presskonferensen till att förfina bilden av deras administration och berätta allt positivt de gör - och det är en hel del. Även om reaktionen från presidenten var sen så har han gjort mycket rätt efter det där han förstått att all kraft måste läggas på att visa sig handlingskraftigt.

Trump får en del kritik för sin slapphet i början men har vänt skutan helt

Han får också mycket beröm av guvernörerna i USA och fått fram mycket av det som sjukhusen behövt. Detta ska alltså jämföras mot Biden som sitter instängd i sitt hus med sina kanaler utåt men som har svårt att nå ut genom det stora mediabruset. Biden må ha många poänger i sina tal nu om Trumps långsamma reaktion och om att sjukvården borde varit bättre och att administrationen borde varit mer förberedda.

En annan viktig punkt är den retoriska förmågan. Biden i sin prime time hade kunnat ge Trump en bra match tror jag men numera kommer det grodor i var och varannan sändning han ger medan Trump faktiskt är riktigt bra på att få med sig publiken och ge ett starkt intryck.

Obama, Bernie och de andra demokraterna som sluter upp bakom Biden ger vind i seglen

Demokraterna kraftansamlar nu med Bernie, Obama och alla andra som givit sitt stöd åt Biden och det kommer de behöva om de ska ha nån chans i höst.

 • Fördel Trump och 1.80 är oddset jag skulle spela idag.

Se hur Trump använder presskonferenserna mer som marknadsföring för sig själv:

🕵️‍♂️ Andra kandidater

Även om det är Trump och Biden det lär stå om så har röster börjat höjas över ytterligare en kandidat. Vi tar tempen på New Yorks borgmästare.

Andrew Cuomo

En tredje kandidat har nämnt som en outsider och det är New Yorks borgmästare Andrew Cuomo. Han har blivit väldigt populär i framförallt New York men även i flera av de demokratiska delstaterna efter sin hantering av pandemin i New York. Dagliga presskonferenser och med i mycket mediainslag med en bra retorik och en person som går igenom rutan.

Cuomo, en möjlig ersättare till Biden

Han avböjer själv att vara med i valet på något sätt men har svingat några gånger mot Trump och skulle det bli så att Biden inte kan ställa upp så är Cuomo eller Hillary Clinton det naturliga valet som ersättare. Cuomo skulle absolut kunna ha en chans mot Trump i en debatt men det här förutsätter att Biden på något sätt skulle möta motstånd i sin hälsa eller på konventet i sommar.

Andrew Cuomo New York demokraterna USA 2020

Andrew Cuomo har gått ner i odds men ser inte ut att blanda sig i något val

Spela på vem som blir president

FAQ - Amerikanska presidentvalet 2020

🏠 Vilket spelbolag rekommenderas om man vill betta på amerikanska presidentvalet 2020?

Det finns fler som har odds på valet i USA där vi finner Casumo, Unibet och LeoVegas som de som har bäst och högst odds.

🎁 Vart kan jag få en välkomstbonus när jag bettar på amerikanska presidentvalet?

Spelar du på Biden eller Trump hos Casumo får du en 100% bonus upp till 1000 kronor.

Här kan du se fler spelbolag med bra välkomstbonusar.

🏠 Vilket odds tycker Bettingstugan att man ska spela på?

Donald Trump till oddset 1.80 i skrivandets stund hos Casumo känns bra. Han leder landet genom pandemin med ett starkt grepp om presskonferenserna och börjar vända vinden som initialt blåste emot honom.

Gilla nyhet

Kommentera nyhet

Fler spelnyheter & kampanjer

Trav i Kalmar - ta del av riskfritt spel!

LÖRDAG: Nationaldagen firas med en travkampanj från Betfairs spelbörs och 250 kronor i riskfritt spel. Läs mer

Travkampanj från Betfair Exchange

FREDAG - 250 kronor i riskfritt spel från Betfair Exchange till Årjängs trav. Läs mer

Helgens trippel med Bettingstugan

Superliga 4 juni 2020

Bettingstugans expert Jonas Weimer kommer med en ny trippel till helgens heta matcher! Ta del av odds, speltips och analys här. Läs mer

Upphöjda odds i Leverkusen - Bayern München

Bundesliga 4 juni 2020

Lördag - Stormatch i Tyskland när Leverkusen får fint besök av serieledarna Bayern München. Ta del av kampanjen från 888 sport för monsterodds i matchen! Läs mer

Analys och odds för allsvenskan omgång 1

Fotboll 3 juni 2020

Allsvenska starten är spikad och nu har även den första omgången lottats. Vi har en rad spännande matcher att se fram emot. Vi tar tempen på premiäromgången denna allsvenska ... Läs mer