Speltips Alcaraz - Tsitsipas

Bild från Bildbyrån

Pressar världsettan?

Vi har nu nått kvartsfinalen i Franska Öppna, med två herrmatcher på agendan idag. Först har vi Djokovic mot Khachanov och senare ikväll står Alcaraz mot Tsitsipas på schemat. Jag kommer presentera mitt speltips för den sistnämnda matchen.

Det finns mycket positivt att säga om den 20-årige Carlos Alcaraz som har imponerat alla de senaste åren. Han är nu världsetta, har vunnit fyra ATP-titlar den här säsongen och totalt tio under sin karriär. Dessutom har han redan en Grand Slam-titel. Han är en mästare på grusunderlaget med en otrolig 24/2-statistik denna säsong. Spanjoren jagar sin första Slam-titel här i Franska Öppna, eller snarare en semifinal- eller finalplats. Tidigare har det inte riktigt gått hans väg här då han "endast" har nått kvartsfinalen. Men han är fortfarande ung och kommer säkerligen att samla på sig många titlar härifrån, och många tror att han kan ta sin första titel i Frankrike redan i år. Han är trots allt storfavorit enligt spelbolagen.

Alcaraz och Tsitsipas möter varandra för andra gången i en Grand Slam-match. I deras första möte slutade matchen 3-2 till Alcaraz.

Stefanos Tsitsipas har ännu ingen Grand Slam-titel att skryta med, men han har nått final två gånger tidigare. En gång tidigare denna säsong i Australian Open, där han förlorade mot Djokovic, och en gång här i Franska Öppna, även då mot Djokovic. Den senare matchen borde han möjligen ha vunnit med tanke på att han hade en 2-0-ledning i set. Året innan det förlorade han i semifinalen, än en gång Djokovic. Med det sagt har han haft några starka turneringar här i Frankrike. Greken genomgår också en bra turnering just nu. Han tappade ett set i sin första match, men sedan dess har han gått från klarhet till klarhet och vunnit alla sina matcher utan att förlora ett enda set.

Minst fyra set?

Mitt speltips för denna match är över 3.5 set. Det innebär att båda spelarna måste vinna åtminstone ett set var för att spelet ska gå hem. Och med det sagt ligger allt fokus på Tsitsipas, om greken kommer att lyckas vinna minst ett set. Vi kan med all säkerhet förvänta oss åtminstone ett set från världsettan, som dessutom är storfavorit och förmodligen kommer att vinna till slut. Den stora frågan är egentligen bara om spanjoren kommer att vinna med 3-0 eller inte. Så i princip ligger allting på Tsitsipas som sagt, om han kommer att lyckas med det eller inte.

Jag tror att Tsitsipas kan sätta press på världsettan. Han är trots allt rankad femma i världen, har en bra serve och har spelat mycket bra under turneringen. Även om han inte lyckades med det i deras senaste möte i Barcelona för några månader sedan, kunde man ändå se att Tsitsipas hängde med bra i matchen, hade till och med en tidig ledning med ett break, men kunde inte riktigt bibehålla den. Dessutom spelas Franska Öppna i bäst av fem set, till skillnad från mötet i Barcelona som spelades i bäst av tre set. Det innebär längre matcher och det blir svårare att bibehålla koncentrationen eller hålla en hög nivå under en längre period. När Tsitsipas väl får en chans kommer han vara redo att utnyttja den. Och som jag nämnde tidigare har Alcaraz inte riktigt lyckats här i Frankrike ännu och har en del press på sig. Många förväntar sig mycket av den unga världsettan.

Jag tror att Alcaraz kommer att vinna, men samtidigt tror jag att Tsitsipas kan ge honom en tuff match och förhoppningsvis ta matchen till minst fyra set. Det blir mitt speltips för denna kvartsfinalmatch.