Speltips Dagens trippel 8/9

EM-kvalet fortgår och undertecknad har hittat en trojka intressanta spel bland fredagskvällens matcher. Tillsammans ger de en bra bit över sju gånger stålarna. Där ingår spanskt skönspel utan udd, portugisiskt dito med udd och ett isländskt statement i en av Europas snabbast blommande fotbollsnationer. Haka på!


Få trippeln ifylld och klar hos Svenska Spel.


Georgien - Spanien: Under 2,5 mål @ 2,08

Sedan Willy Sagnol tog över som georgisk förbundskapten har nationen gått från slagpåse till en riktigt obehaglig motståndare, inte minst på hemmagräs. Det fick bland annat Sverige befara i det gångna VM-kvalet och dessförinnan hade landet pressat just detta Spanien hela vägen in på tilläggstiden med en prestation värd ett kryss.

Kvicha Kvaratskhelia må vara den klarast lysande stjärnan, men är långt ifrån den enda. Valencias keeper Mamardashvili går från klarhet till klarhet. Framför sig har han ett välorganiserat kollektiv som gör allt för att freda det egna målet och den parkerade bussen kommer att vålla problem för besökarna, var så säkra.

Spanien kommer i vanlig ordning att dominera bollinnehavet från start till mål. Om det stora utropstecknet är 16-årige Lamine Yamals landslagsdebut är det stora frågetecknet hur Luis de la Fuentes landslag ska konvertera possession till målchanser. Ofta blir det mycket bolltrillande i sidled, och mot kompakta försvar, såsom Skottlands, stöter spanjackerna på patrull. Bortaseger kan det mycket väl bli, men räkna inte med något målkalas när det dessutom vankas åskoväder med hällregn.

Spel: Under 2,5 mål @ 2,08
Tävling: EM-kval
Plats: Boris Paichadze Dinamo Arena
Tid: 18:00


Slovakien - Portugal: Över 2,5 mål @ 1,87

Slovakien har alla chanser att nypa EM-biljett via andraplatsen i en medioker J-grupp. Efter plumpen hemma mot Luxemburg (0-0) har tre raka segrar radats upp, mycket tack vare ett solitt försvarsspel. Nu kommer svårast tänkbara motstånd till Bratislava och Tehelné Pole, vilket blir en utmaning som jag inte är säker på att Skriniar och company kan hantera.

Det ska sägas att Portugal var direkt svaga senast borta mot Island, där Cristiano Ronaldo räddade laget med ett sent mål. Med det ur världen kan vi sätta tänderna i den otroliga och framtunga trupp som Roberto Martínez tagit ut. Utöver 123-målsskytten med nummer sju på ryggen finns Bruno Fernandes, Rafa Leão, João Felix, Goncalo Ramos och Bernardo Silva i bygget.

EM-spel är mer eller mindre garanterat herrarna i rött och grönt, men det betyder inte att de kommer sluta med den propagandafotboll som annars präglat Martínez första tid vid rodret. 6-0, 4-0 och 3-0 var resultatraden innan Islandsmatchen och jag blir mycket förvånad om det inte rasslar hemmanätet en, två, ja kanske till och med tre gånger. Skulle det inte riktigt lossna är det heller inte otänkbart att värdarna nyttjar den klart svagare försvarssidan och kontrar in ett tröstmål.

Spel: Över 2,5 mål @ 1,87
Tävling: EM-kval
Plats: Tehelné Pole
Tid: 20:45


Luxemburg - Island: Island +0 @ 1,94

Fotbollens frammarsch i Luxemburg går att beskåda på såväl klubb- som landslagsnivå. Efter ett imponerande Nations League-spel med bland annat ett meriterande kryss mot Turkiet har furstendömet gått in i kvalspelet med stor pondus. 2-0 mot ett förvisso kaotiskt Bosnien utan två stjärnspelare i Vincent Thill och Gerson Rodrigues är det stora utropstecknet så långt, och nu är Thill tillbaka medan den stökige, men målfarlige Rodrigues lämnats utanför.

Island som såg så starka ut i mitten av 2010-talet är inne i en djup svacka. Den tänkta generationsväxlingen har inte gått som planerat och kvar i stommen finns en hel del gubbar som passerat 30. Det är kanske inte så konstigt för ett örike med under 400 000 invånare, men samtidigt finns enorm talang som väntar på att explodera i landslagsdressen.

Ovan talar jag inte minst om Hákon Arnar Haraldsson, som gick till Lille från FC Köpenhamn för dyra pengar och fått gott om förtroende i inledningen. En som är kvar i FCK är Orri Óskarsson, som gjort stor succé när danskarna kvalat in till CL och som nu har goda chanser att debutera i Åge Hareides lag. Addera till dem en extremt formstark Arnór Traustason centralt och PL-profilen Jóhann Berg Gudmundsson.

Det råder inga tvivel i min bok om att “Vulkanerna” ska vara det bättre laget på Stade de Luxembourg. Med vad som i skrivande stund är jämna odds är den raka tvåan ett alternativ, men jag fastnar för en lösning med lägre risk i asian handicap +0. Det innebär att ett kryss inte behöver sabba hela fredagstrippeln. Gott så!

Spel: Island +0 @ 1,94
Tävling: EM-kval
Plats: Stade de Luxembourg
Tid: 20:45


Trippeln

Georgien - Spanien: Under 2,5 mål @ 2,08
Slovakien - Portugal: Över 2,5 mål @ 1,87
Luxemburg - Island: Island +0 @ 1,94


Totalt odds: 7,55Notera att de odds som anges i speltipsen är de odds som gäller när texten skrivs. Dessa odds kan gå både ner och upp efter att texten har publicerats.