Speltips Dagens trippel 9/9

Janne lives to fight another day

När lördagens EM-kval står för dörren är det omöjligt att inte fastna för vårt blågula landslag. Efter mardrömmen i Wien är det bara att bryta ihop och komma igen, och lyckligtvis står ett tacksamt motstånd på andra sidan. Därtill väntas en engelsk målkavalkad i Wroclaw och ett israeliskt landslag som bjuder upp till dans på resande tass. Nu åker vi!

Få dagens trippel ifylld och klar hos Svenska Spel!


Estland - Sverige: Sverige att vinna utan att släppa in mål @ 2,04

Med fem finaler kvar att spela är pressen monumental på Jan Andersson och hans landslag. Vägen till EM är milslång och innehåller sannolikt bland annat en bragd i Bryssel. Fokus placeras alltjämt i nuet, trupputtagningen skiljer sig ytterst lite från tidigare och detsamma gäller med största sannolikhet startelvan.

Estland har hämtat sig från det 2010-talets mörker, bland annat under Magnus Pehrsson. De har absolut inte gjort bort sig så långt i kvalspelet, då de nöp en pinne borta mot Azerbajdzjan och var nära på att göra detsamma mot Österrike. Den tydliga skillnaden mot denna samling är att nationens främsta anfallare i dagsläget, Rauno Sappinen, saknas på grund av skada. Erik Sorga har på fyra matcher hunnit med att bli bänkad i ett azeriskt bottenlag och Henri Anier lirar sin boll i Vietnam. Jag ryser inte.

Spelmässigt har Sverige sannerligen inte sett bra ut i kvalet. En klart godkänd andra halvlek mot Azerbajdzjan står ensam i den positiva ringhörnan, och det finns många i bygget med oerhört mycket att bevisa. Ingen av Isak, Gyökeres och Kulusevski är i toppslag, men samtliga har blixtrat till ett par gånger under säsongsstarten. Cajuste ser ut att vara tillbaka som bollvinnare centralt och Robin Olsen är grym i landslagsdressen.

Det behöver inte se perfekt ut, det kan till och med hacka betänkligt. De blågula ska vara så mycket bättre än värdarna att tre poäng ska kunna hämtas ändå. En krampaktig insats är att vänta, men det räcker för att vinna måstematchen och dessutom hålla nollan.


Spel: Sverige att vinna utan att släppa in mål @ 2,04
Tävling: EM-kval
Plats: A. Le Coq Arena
Tid: 18:00


Ukraina - England: Över 2,5 mål @ 1,83

När Ukraina hälsade på i London var det en ensidig affär och samma visa är att vänta när lagen nu drabbar samman i polska Wroclaw. Serhiy Rebrov, som tog vid efter den 0-2-förlusten, har visserligen fått en resultatmässigt fin start med bland annat 3-3 mot Tyskland och en stark vändning mot Nordmakedonien (3-2), men gudarna ska veta att spelet fortsatt hackar betänkligt.

Frågan är om något annat europeiskt landslag har samma lyx vad gäller offensivt utbud som Gareth Southgate. Den stundom ifrågasatte förbundskaptenen har även denna gång tagit ut en kritiserad trupp som rymmer både Maguire och Calvin Phillips, men fokuserar man längre fram i banan ser det rysligt bra ut. Bukayo Saka, Phil Foden, Marcus Rashford och James Maddison är dominanter i respektive klubblag och då var vi inte ens gått utanför landets gränser.

Där huserar herrar som Harry Kane och Jude Bellingham. Kane har fått en fin start på äventyret i Bayern med 3+1 på de inledande tre, men det är Bellinghams succé i den spanska huvudstaden som imponerar allra mest. I en roll som falsk nia har han staplat de matchvinnande uppvisningarna på hög och blixtsnabb blivit en supporterfavorit. Den sprudlande offensiven kommer att blåsa på från första stund och åtminstone tre mål i matchen känns sannolikt.

Spel: Över 2,5 mål @ 1,83
Tävling: EM-kval
Plats: Stadion Miejski Wroclaw
Tid: 18:00


Rumänien - Israel: Israel +0,5 @ 1,80

Ett möte som kan visa sig helt avgörande för Grupp I:s utgång går av stapeln på Nationalarenan i Bukarest när grupptvåan Rumänien tar emot grupptrean Israel och den eventuella vinnaren kommer att göra ett mini-ryck i jakten på EM-biljetten. En tight och kanske tekniskt bristfällig strid är att vänta, men med två lag som kommer ge allt.

Rumänien har lite vind i seglen efter den sena upphämtningen mot Schweiz där 0-2 blev 2-2 i slutminuterna. Rättvist? Inte det minsta. Parmas Valentin Mihaila som var mannen bakom vändningen är inte heller någon som förbundskapten Iordanescu kan räkna med ska producera på nytt. Den gångna samlingen var det första stora testet för nye förstaslipsen Moldovan, som gjorde en fin insats mot Kosovo (0-0) men alltjämt är ett osäkert kort.

Besökarna har en resultatrad som inte är särskilt skrämmande, men har visat fina spelmässiga tendenser, inte minst mot Belarus (2-1). Där var det ungtuppen Oscar Gloukh som sköt tre pinnar till israelerna på stopptid och efter en habil start på ligasäsongen med RB Salzburg är 19-åringen redo att göra skillnad på nytt. Solomon och Abada frontar ett bygge som på förhand känns spetsigare. Jag tror att de löser minst ett kryss här och därmed sätter upp sig själva för att kunna lösa EM-biljetten i det vändande mötet i november.

Spel: Israel +0,5 @ 1,80
Tävling: EM-kval
Plats: Arena Nationala
Tid: 20:45

Trippeln

Estland - Sverige: Sverige att vinna utan att släppa in mål @ 2,04
Ukraina - England: Över 2,5 mål @ 1,83
Rumänien - Israel: Israel +0,5 @ 1,80

Totalt odds: 6,73

Notera att de odds som anges i speltipsen är de odds som gäller när texten skrivs. Dessa odds kan gå både ner och upp efter att texten har publicerats.