Speltips Eurovision Song Contest 2021 - Semifinal 2

Bild från Bildbyrån

Hallelujah Amen

Efter ett års frånvaro är Eurovision Song Contest äntligen tillbaka! Ett av världens äldsta TV-program, med närmare 200 miljoner tittare årligen, fick ställas in ifjol på grund av pandemin. Vi återvänder nu till Ahoy Arena i Rotterdam ånyo, och ställer in siktet på den andra semifinalen. Den första semifinalen hade flera storfavoriter, medan den andra är mycket mer öppen. Kan Österrike vara en av nationerna att knipa en finalplats?

Vincent Bueno

Då fjolårets upplaga inte gick av stapeln, gick en hel del artister miste om chansen att få representera sitt land i Eurovision. En hel del länder valde därav att helt enkelt skicka samma artister igen detta år, med en ny låt. Representerar Österrike gör Vincent Bueno, en österrikisk-filippinsk sångare, som haft framgångar både inhemskt, men även i Filippinerna.

År 2008 vann han Musical! Die Show, och ifjol gick han till Eurovision med låten "Alive". Det var en uptempo, funkig poplåt med riktigt skön bas, och denna fick otroligt bra gehör av både lyssnare samt jurymedlemmar.

Amen

Årets bidrag heter "Amen", och är en direkt motsats till vad vi såg ifjol. Låten är en midtempo, poppig ballad som fokuserar på människans inre kamp med sina styrkor och svagheter, och hur den kan leda till en ljusare framtid. Vincent har en fantastisk sångröst, och 35-åringen har inte missat en ton under genrepsveckan på plats i Rotterdam.

Vincent Bueno representerar Österrike även i årets upplaga.

Kvalifikation

Den andra semifinalen är inte lika fullspäckad som den första, och det är bara sex länder som enligt undertecknad kan känna sig relativt säkra på ett avancemang. Österrike har fått en bra startordning som bidrag nummer fem, inplacerad före två uptempo-låtar (Tjeckien samt Grekland) och efter två uptempo-låtar (Polen samt Moldavien).

"Amen" lär ge starka jurypoäng, då det är en kraftfull låt med ett taktiskt avskalat scennummer - som framfördes exceptionellt inför juryn på onsdag kväll. Även TV-tittarna lär uppskatta en lugnare låt mellan frenesin runt omkring, och Vincent skall ha betydligt högre chanser än 47.6% att ta sig till lördagens final.